Klasszikus

Művészi Szépség a zsarnoki elnyomás alatt

2004.01.12. 00:00
Ajánlom
A Holland Egyetemi Zenekar hangverseny ad a város egyetemi hallgatóinak, diákjainak és minden kedves érdeklődőnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének aulájában január 30-án, este hat órától. A belépés ingyenes – az igen megerőltető vizsgaidőszak befejezésének örömére.

A Nederlands Studenten Orkest (NSO) a maga nemében egyedülálló szimfonikus zenekar, amely minden évben újjászületik tehetséges amatőr muzsikusok részvételével, akik a legkülönbözőbb holland egyetemeken tanulnak. Így arra kaphatnak lehetőséget az ifjú zenészek, hogy egy olyan, magas művészi színvonalat képviselő együttesben játszhassanak, amelyet egy jól ismert, hivatásos karmester irányít. Amióta a zenekart 1952-ben alapították, a turnékból származó bevétel legnagyobb részét a fogyatékos (ANGO Fund) és menekült (University Assistance Fund) diákok megsegítésére fordítja az együttes.

A zenekar idei turnéjának befejező koncertjén, Budapesten a zenekart egy fiatal, tehetséges, hivatásos zenész, Hans Leenders vezényeli. A szólót Marijje van Stralen énekli. A koncerten elhangzik Sosztakovics Ünnepi nyitánya és X. szimfóniája, Florian Maier: Plutonic, valamint Reinhold Gliére: Koncert koloratúr szopránra és zenekarra című műve.

A koncert fő műsorszámaként lesz hallható Sosztakovics X. szimfóniája, amelyet a zeneszerző Sztálin halálakor írt egyfajta reakcióként. A műben Sosztakovics visszatekint a borzalom és szenvedés évtizedeire. Ennek a témának köszönhetően a mű igen fajsúlyos és szomorú. Habár igen cinikusan látta a jövőt, igyekezett pozitívabb kicsengésű, optimistább muzsikával lezárni a darabot. Sosztakovics nagyszerű példa arra, hogyan tud valaki egyenes maradni a művészetében a kommunista rendszer elnyomása alatt is. Így megújulást hozott a zenetörténetben és beírta nevét minden idők legnagyobb zeneszerzői közé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.