Klasszikus

Művészi Szépség a zsarnoki elnyomás alatt

2004.01.12. 00:00
Ajánlom
A Holland Egyetemi Zenekar hangverseny ad a város egyetemi hallgatóinak, diákjainak és minden kedves érdeklődőnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének aulájában január 30-án, este hat órától. A belépés ingyenes – az igen megerőltető vizsgaidőszak befejezésének örömére.

A Nederlands Studenten Orkest (NSO) a maga nemében egyedülálló szimfonikus zenekar, amely minden évben újjászületik tehetséges amatőr muzsikusok részvételével, akik a legkülönbözőbb holland egyetemeken tanulnak. Így arra kaphatnak lehetőséget az ifjú zenészek, hogy egy olyan, magas művészi színvonalat képviselő együttesben játszhassanak, amelyet egy jól ismert, hivatásos karmester irányít. Amióta a zenekart 1952-ben alapították, a turnékból származó bevétel legnagyobb részét a fogyatékos (ANGO Fund) és menekült (University Assistance Fund) diákok megsegítésére fordítja az együttes.

A zenekar idei turnéjának befejező koncertjén, Budapesten a zenekart egy fiatal, tehetséges, hivatásos zenész, Hans Leenders vezényeli. A szólót Marijje van Stralen énekli. A koncerten elhangzik Sosztakovics Ünnepi nyitánya és X. szimfóniája, Florian Maier: Plutonic, valamint Reinhold Gliére: Koncert koloratúr szopránra és zenekarra című műve.

A koncert fő műsorszámaként lesz hallható Sosztakovics X. szimfóniája, amelyet a zeneszerző Sztálin halálakor írt egyfajta reakcióként. A műben Sosztakovics visszatekint a borzalom és szenvedés évtizedeire. Ennek a témának köszönhetően a mű igen fajsúlyos és szomorú. Habár igen cinikusan látta a jövőt, igyekezett pozitívabb kicsengésű, optimistább muzsikával lezárni a darabot. Sosztakovics nagyszerű példa arra, hogyan tud valaki egyenes maradni a művészetében a kommunista rendszer elnyomása alatt is. Így megújulást hozott a zenetörténetben és beírta nevét minden idők legnagyobb zeneszerzői közé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.