Klasszikus

Művészi Szépség a zsarnoki elnyomás alatt

2004.01.12. 00:00
Ajánlom
A Holland Egyetemi Zenekar hangverseny ad a város egyetemi hallgatóinak, diákjainak és minden kedves érdeklődőnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének aulájában január 30-án, este hat órától. A belépés ingyenes – az igen megerőltető vizsgaidőszak befejezésének örömére.

A Nederlands Studenten Orkest (NSO) a maga nemében egyedülálló szimfonikus zenekar, amely minden évben újjászületik tehetséges amatőr muzsikusok részvételével, akik a legkülönbözőbb holland egyetemeken tanulnak. Így arra kaphatnak lehetőséget az ifjú zenészek, hogy egy olyan, magas művészi színvonalat képviselő együttesben játszhassanak, amelyet egy jól ismert, hivatásos karmester irányít. Amióta a zenekart 1952-ben alapították, a turnékból származó bevétel legnagyobb részét a fogyatékos (ANGO Fund) és menekült (University Assistance Fund) diákok megsegítésére fordítja az együttes.

A zenekar idei turnéjának befejező koncertjén, Budapesten a zenekart egy fiatal, tehetséges, hivatásos zenész, Hans Leenders vezényeli. A szólót Marijje van Stralen énekli. A koncerten elhangzik Sosztakovics Ünnepi nyitánya és X. szimfóniája, Florian Maier: Plutonic, valamint Reinhold Gliére: Koncert koloratúr szopránra és zenekarra című műve.

A koncert fő műsorszámaként lesz hallható Sosztakovics X. szimfóniája, amelyet a zeneszerző Sztálin halálakor írt egyfajta reakcióként. A műben Sosztakovics visszatekint a borzalom és szenvedés évtizedeire. Ennek a témának köszönhetően a mű igen fajsúlyos és szomorú. Habár igen cinikusan látta a jövőt, igyekezett pozitívabb kicsengésű, optimistább muzsikával lezárni a darabot. Sosztakovics nagyszerű példa arra, hogyan tud valaki egyenes maradni a művészetében a kommunista rendszer elnyomása alatt is. Így megújulást hozott a zenetörténetben és beírta nevét minden idők legnagyobb zeneszerzői közé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.