Klasszikus

Múzeumok Éjszakája – avagy „Múzeumok Mindenkinek” már napnyugta után is

2005.06.14. 00:00
Ajánlom
Önálló programként immár harmadszor rendezik meg idén a Múzeumok Éjszakáját. Az európai hagyományoknak megfelelően a rendezvényre a Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, ebben az évben június 25-én kerül sor.

A kulturális tárca kezdeményezésére és szervezésében több mint húsz budapesti múzeum várja majd a látogatókat. Az érdeklődők tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, illetve koncertek és táncbemutatók között válogathatnak este hattól hajnali kettőig. A cél – akárcsak az európai nagyvárosokban – az, hogy a kávéházakhoz hasonlóan a múzeumok is a közösségi lét, a találkozás fórumai legyenek; olyan helyek, ahol pezsgő kulturális élet folyik, és ahol ötletek sokasága kínál szórakozást.

Ízelítő az idei programból:

- Magyar Természettudományi Múzeum: Kádik, hurik, dzsinnek és ifritek az 1001 éjszaka birodalmából
- Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum: Művészeti Megamámor
- Magyar Nemzeti Múzeum: Csongorok és Tündék
- Közlekedési Múzeum: Old timerek és ragtime
- Ráth György Múzeum: Fudzsiszirmok, szamurájok
- Bajor Gizi Színészmúzeum: Színészek – Állatok – Szerepek
- Országos Műszaki Múzeum: Fotómánia – a lyukkamerától a duflexig
- Kassák Múzeum: Félszáz festmény – félszáz magángyűjtemény
- Szántó Piroska Emléklakás: A Batthyányak nyomában
- Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: A hirdetőoszlop históriája
- Textilmúzeum: Mesélő harisnyák
- Néprajzi Múzeum: Sámánszobrok és kőjaguárok
- Budapesti Történeti Múzeum: Vero Amore
- Mezőgazdasági Múzeum: Kávéházi Éjszaka
- Magyar Nemzeti Galéria: Vendégségben a Zeneakadémia
- Szépművészeti Múzeum: Dürer-kori vígasságok

A Múzeumok Éjszakájának részletes programja a Pesti Est Súgó június közepén megjelenő különszámában olvasható. A látogatók felragasztható múzeumi belépővel a programban szereplő valamennyi múzeum minden programján részt vehetnek, és természetesen ingyen tekinthetik meg a kiállításokat is. Ugyanezzel a belépővel felszállhatnak a hajnali kettőig közlekedő Múzeumbuszra, amely a programok helyszíneit érinti majd. Szintén este hattól féláron vehetik igénybe a Budavári Siklót a várban lévő helyszínek megközelítésére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.