Klasszikus

Muzikális kriminális

2009.03.12. 00:00
Ajánlom
Amikor Antonio Stradivari cremonai műhelyében az utolsó simításokat végezte hegedűin – amelyek titkát azóta se sikerült megfejtenünk –, és a hangszertestbe beillesztette az Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno (date) feliratot, nem sejthette, hogy egyes daraboknak olyan detektívregénybe illő sorsa lesz, amit még Sherlock Holmes is nehezen tudna felgöngyölíteni.

Joshua Bell

Itt van például annak a hangszernek az esete, amin Kelemen Barnabás is játszhatott négy évig a 2002-es indianapolisi versenygyőzelmét követően. Ez a hegedű Josef Gingold, a Cleveland Orchestra koncertmesterének, az Indianapolisi Nemzetközi Hegedűverseny alapítójának tulajdona volt, aki halálakor fiának, George-nak adta Martinelli nevű Stradivariját. George három évvel később Rene Morel manhattani üzletében adta el az 1683-ban készült hegedűt a kereskedőnek egymillió dollárért. Néhány héttel később George egy újságcikkre lett figyelmes miszerint Morel a hangszert továbbadta az édesapja alapította Indianapolisi Nemzetközi Hegedűversenynek 1,6 millióért, ami testvérek között is 60%-os felár. Gingold perre ment, Morel pedig azt a szerződést lobogtatta, amelyben ő és a fiatalabb Gingold megegyeztek, hogy Morel egymillió dollárért veszi meg a hangszert függetlenül attól, mennyiért fogja tudni eladni azt. Gingold vitatta a szerződés valódiságát. A tárgyaláson a bíró értéken felülinek találta az összeget a hegedű eladási szolgáltatásért, ezért úgy ítélt, hogy George Gingold valóban jogosult kárpótlásra Rene Morel méltánytalan meggazdagodása miatt. A felek aztán megegyeztek abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra az ügyet, és a hegedű is az indianapolisi verseny tulajdonában marad.

De ez mind semmi ahhoz képest, ami Bronslaw Huberman lengyel hegedűművész hangszerével történt. Kétszer is ellopták ugyanis Gibson nevű Stradivariját, amely 1919-ben csodával határos módon néhány héten belül visszakerült gazdájához, de az 1936-os eltűnést követően több mint fél évszázadra nyoma veszett. Mivel a hegedű biztosítva volt a Lloyds cégnél, Huberman 30.000 dollárral vigasztalódhatott. Abban, hogy ötven évvel később a hegedű újra felbukkant, nagy szerepe volt Edward Wicksnek, a vaskereskedőből lett danbury-i hangszerésznek. 1983-ban egyik este a vacsora és az esti házimuzsikálás után kopogtattak Wicksék ajtaján: egy idegen férfi állt a gyengén megvilágított verandán. "Julian Altman vagyok" – mondta, és hegedűtokjával belépett az ajtón. Wicks nem sejthetette, hogy egy tolvajjal áll szemben, ugyanis Altman volt az, aki 1936-ban ellopta Hubermantól értékes hangszerét, miközben a művész épp a színpadon játszott egy Guarnieriuson.

A szobában Altman kipakolta hegedűjét, és megkérte a mestert, cserélje ki a lábat, az oldalán lévő kis rést ragassza be, és szőrözze meg a vonóját. Wicks kezébe vette a hangszert és felkiáltott: "Te jó Isten, ez egy Stradivari!" "Nem, ez csak egy másolat, gyerekkorom óta megvan" – szabadkozott a megijedt Altman. Ám megpillantotta Wicks hangszerész-oklevelét, ami mindössze egyéves tapasztalatról árulkodott, és megnyugodott. Kisétált az ajtón, majd pár nap múlva visszatért javított hangszeréért. Így kezdődött a kisváros népszerű hangszerészének, a Gibson Stradivarinak és Altmannak története.

Wicks később igen jó barátságba került Altmannal, aki Wickshez hasonlóan csatlakozott a helyi szimfonikus zenekarhoz, így sok koncerten együtt húzták a taktust. Annyira jóban lettek, hogy 1985-ben Altman ismét megjelent Wicksnél, kezében egy duplatokkal, és arra kérte őt, hogy amíg vissza nem jön, a benne lévő hangszereket őrizze meg. Altmant hat nap múlva letartóztatták unokái molesztálása miatt, és börtönbe kellett vonulnia. Itt halt meg 1985 áprilisában, gyomorrákban. Második feleségére Marcelle-re várt a feladat, hogy elmenjen Wickshez a hegedűkért, aki annyira becsületes volt, hogy meg se nézte, mit rejt barátja tokja, és nyugodt szívvel odaadta azt a feleségnek. Az ügyes feleség, akinek haldokló férje említést tett egy nagy értékű hegedűről, elvitte a hangszereket egy szakértőhöz, aki megállapította, hogy az egyik valóban Stradivari. A hölgy pénzt akart csinálni mindebből, így a Lloyds biztosítóhoz, a hangszer hivatalos tulajdonosához fordult, és a becsületes megtalálónak járó jutalmat követelte. A biztosító fizetett, Marcelle ennek örömére nagyszabású partyt adott, ahová az NBC tévécsatorna, a Lloyds ügyvédei és a sajtó krémje is hivatalos volt. Edward Wicks a televízióban látta mindezt, és jólesően emlékezett arra a különös estére, amikor szinte kezdő hangszerészként felismerte Stradivari keze munkáját. Marcelle Hallnak, a "becsületes" magtalálónak pedig tíz évvel később már semmije nem maradt a Lloyds pénzéből, és 2001-ben egy lakókocsiban találták meg holtan…

A J. and Beare cég restaurálta hegedűt 1987 nyarán, Antonio Stradivari születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon mutatták be ismét a nyilvánosságnak. A hangszert Norbert Brainin, az Amadeus Quartet egyik tagja vette meg, és számos koncertet adott ezzel a hangszerrel. Az egyik hangversenyen Joshua Bell is jelen volt. Azonnal beleszeretett a hegedű hangjába, megkérte Brainint, hadd próbálja ki, és már meg is vette volna, ha ki tudott volna fizetni négymillió dollárt – ennyit kért ugyanis Brainin. Mivel ennyi pénze Bellnek még nem volt, kénytelen volt Tom Tyler nevű Stradivariján továbbjátszani. Mikor egyik nap a Londonban járt, a J. and Beare restaurátor cég kirakatüvegén keresztül megpillantotta, hogy Brainin egy német iparmágnásnak készül eladni a Gibsont, elsírta magát. Azonnal felhívta kollégáját, és végül sikerült megegyezniük a négymillió dollárt illetően, így Bell azóta ezen a hegedűn koncertezik. A rejtélyek imígyen szerencsésen megoldódtak, és reméljük Bellhez soha nem fog bekopogtatni egy Altman-féle alak…

(2009. március 20. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Budapesti Tavaszi Fesztivál - Joshua Bell és a Camerata Salzburg - Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35, Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92, vez.: Louis Langrée)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.