Klasszikus

Muzio Clementi

2005.03.07. 00:00
Ajánlom
Olasz komponista és zongoraművész. 1752. január 23-án született Rómában, 1832. március 10-én halt meg Evesham-ben (Worcestershire). 1766-ban elhagyta szülőhazáját, Itáliát, és Peter Beckforddal Angliába ment. Itt tartózkodott 1773-ig Fonthill Abbey-ben (Wiltshire). Ez idő alatt virtuóz zongoraművész vált belőle.

Első zongoraszonátája 1773-ban jelent meg nyomtatásban. 1780-ig Londonban az Olasz Opera karmestere és csembalistája volt. 1781-ben hangversenykörútra indult a kontinensre. Párizs, Strassburg és München után Bécs következett, ahol Clementi zenei párbajra állt ki Mozarttal. 1784-ben újra Franciaországban és Svájcban adott koncerteket. 1802-ig Londonban szólistaként, karmesterként és tanárként működött, valamint a Longman & Broderip zeneműkiadó és zongoragyár társtulajdonosa volt. Leghíresebb tanítványai J. B. Cramer és J. Field voltak.

1802-ben Fielddel Szentpétervárra ment. Tanítványa volt Zeugner, illetve Berlinben Moscheles és Kalkbrenner is. Itt ismerkedett meg Beethovennel 1807 tavaszán. Ezután ismét Szentpétervárra utazott, majd Bécsen és Itálián keresztül tért vissza Angliába 1810-ben.

Clementi életműve jelentősnek bizonyult egyrészt a modern zongoratechnika fejlődése, másrészt – szonátái révén – a szonátaforma továbbörökítése szempontjából. Eredményeit Beethoven is elismerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.