Klasszikus

Muzsika a teremben

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
A „Muzsika a kertben” című hangversenysorozat első estjén nem fogadott kegyeibe minket az időjárás. Ahogy felcsendültek az első hangok, elkezdett dörögni az ég, és már az első műsorszám közben el is eredt az eső. Az Aircorde Trio tagjai (talán provokációképp?) még eljátszották a Négy évszakból a Tél második tételét, de ez sem segített: az Óbudai Társaskör közönsége a szépen gondozott kertből a hangversenyterembe szorult vissza.

A trió hangszer-összeállítása valószínűleg teljesen egyedülálló: fuvola, gitár és nagybőgő. Gyöngyössy Zoltán, Szilvágyi Sándor és Lukácsházi István kizárólag a legnépszerűbb slágerdarabokból építették fel műsorukat, így a figyelmem nem annyira a művekre, mint inkább a szokatlan előadói apparátusra terelődött. És ebből kiderült: egész jól tud szólni együtt ez a három hangszer.

Sajnos azonban ennél több tanulsággal nem szolgált az este, hacsak nem azzal: hiába áll össze három neves, tapasztalt muzsikus, hiába játszanak „könyökön kijövő” műsort, azért nem árt összepróbálni a darabokat. Mert amit időnként hallanunk kellett, az még blattolási gyakorlatnak is gyatra volt. De ez csak az egyik fele a dolognak. Nem tudom, ki készítette az átiratokat (talán maguk az előadók?), de különösebben nem lelhette benne örömét. Én sem. E szokatlan összeállítású trióban talán több hangszerelési lehetőség rejlik, mint az, hogy a fuvola játssza a nótát, a bőgő húzza vagy pengeti a basszust és a gitár (elég nagy hibaszázalékkal) akkordokat és néha egy-egy középszólamocskát játszik. A bőgő–gitár duókról meg inkább ne is beszéljünk. Dido búcsúja ezen az apparátuson a legnagyobb jóindulattal is tragikomikusnak tűnt.

Persze igazságtanalok volnánk, ha nem ismernénk el: voltak szép pillanatai is az estének. Ezek szinte mindig Gyöngyössy Zoltánhoz kapcsolódtak, aki – gyakorlott kortárszenei előadóként – szinte hihetetlen mutatványokra képes a hangszerén. Egészen lélegzetelállító volt például Rimszkij-Korszakov Dongója, amelyet Gyöngyössy látható erőlködés nélkül abszolvált. De többször kellett megcsodálni áttetsző, szinte éterien szép fuvolahangját is. A legjobban talán a zárószám, Bartók Román táncai tetszettek, ahol Gyöngyössy meggyőzően idézte fel a tilinkó hangzását.

(2004. július 5., 20:00 Óbudai Társaskör – az Aircorde Trio koncertje; Bach, Vivaldi, Purcell, Gluck, Händel, Boccherini, Beethoven, Mozart, Gossec, Fauré, Saint-Saëns, Bizet, Rimszkij-Korszakov, Piazzola és Bartók művei; tagjai: Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Szilvágyi Sándor (gitár), Lukácsházi István (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Klasszikus

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.