Klasszikus

Muzsika a teremben

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
A „Muzsika a kertben” című hangversenysorozat első estjén nem fogadott kegyeibe minket az időjárás. Ahogy felcsendültek az első hangok, elkezdett dörögni az ég, és már az első műsorszám közben el is eredt az eső. Az Aircorde Trio tagjai (talán provokációképp?) még eljátszották a Négy évszakból a Tél második tételét, de ez sem segített: az Óbudai Társaskör közönsége a szépen gondozott kertből a hangversenyterembe szorult vissza.

A trió hangszer-összeállítása valószínűleg teljesen egyedülálló: fuvola, gitár és nagybőgő. Gyöngyössy Zoltán, Szilvágyi Sándor és Lukácsházi István kizárólag a legnépszerűbb slágerdarabokból építették fel műsorukat, így a figyelmem nem annyira a művekre, mint inkább a szokatlan előadói apparátusra terelődött. És ebből kiderült: egész jól tud szólni együtt ez a három hangszer.

Sajnos azonban ennél több tanulsággal nem szolgált az este, hacsak nem azzal: hiába áll össze három neves, tapasztalt muzsikus, hiába játszanak „könyökön kijövő” műsort, azért nem árt összepróbálni a darabokat. Mert amit időnként hallanunk kellett, az még blattolási gyakorlatnak is gyatra volt. De ez csak az egyik fele a dolognak. Nem tudom, ki készítette az átiratokat (talán maguk az előadók?), de különösebben nem lelhette benne örömét. Én sem. E szokatlan összeállítású trióban talán több hangszerelési lehetőség rejlik, mint az, hogy a fuvola játssza a nótát, a bőgő húzza vagy pengeti a basszust és a gitár (elég nagy hibaszázalékkal) akkordokat és néha egy-egy középszólamocskát játszik. A bőgő–gitár duókról meg inkább ne is beszéljünk. Dido búcsúja ezen az apparátuson a legnagyobb jóindulattal is tragikomikusnak tűnt.

Persze igazságtanalok volnánk, ha nem ismernénk el: voltak szép pillanatai is az estének. Ezek szinte mindig Gyöngyössy Zoltánhoz kapcsolódtak, aki – gyakorlott kortárszenei előadóként – szinte hihetetlen mutatványokra képes a hangszerén. Egészen lélegzetelállító volt például Rimszkij-Korszakov Dongója, amelyet Gyöngyössy látható erőlködés nélkül abszolvált. De többször kellett megcsodálni áttetsző, szinte éterien szép fuvolahangját is. A legjobban talán a zárószám, Bartók Román táncai tetszettek, ahol Gyöngyössy meggyőzően idézte fel a tilinkó hangzását.

(2004. július 5., 20:00 Óbudai Társaskör – az Aircorde Trio koncertje; Bach, Vivaldi, Purcell, Gluck, Händel, Boccherini, Beethoven, Mozart, Gossec, Fauré, Saint-Saëns, Bizet, Rimszkij-Korszakov, Piazzola és Bartók művei; tagjai: Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Szilvágyi Sándor (gitár), Lukácsházi István (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Az idei Arcus Temporum „házhoz megy”

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, augusztus 21-23. között.
Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.