Klasszikus

Muzsika a teremben

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
A „Muzsika a kertben” című hangversenysorozat első estjén nem fogadott kegyeibe minket az időjárás. Ahogy felcsendültek az első hangok, elkezdett dörögni az ég, és már az első műsorszám közben el is eredt az eső. Az Aircorde Trio tagjai (talán provokációképp?) még eljátszották a Négy évszakból a Tél második tételét, de ez sem segített: az Óbudai Társaskör közönsége a szépen gondozott kertből a hangversenyterembe szorult vissza.

A trió hangszer-összeállítása valószínűleg teljesen egyedülálló: fuvola, gitár és nagybőgő. Gyöngyössy Zoltán, Szilvágyi Sándor és Lukácsházi István kizárólag a legnépszerűbb slágerdarabokból építették fel műsorukat, így a figyelmem nem annyira a művekre, mint inkább a szokatlan előadói apparátusra terelődött. És ebből kiderült: egész jól tud szólni együtt ez a három hangszer.

Sajnos azonban ennél több tanulsággal nem szolgált az este, hacsak nem azzal: hiába áll össze három neves, tapasztalt muzsikus, hiába játszanak „könyökön kijövő” műsort, azért nem árt összepróbálni a darabokat. Mert amit időnként hallanunk kellett, az még blattolási gyakorlatnak is gyatra volt. De ez csak az egyik fele a dolognak. Nem tudom, ki készítette az átiratokat (talán maguk az előadók?), de különösebben nem lelhette benne örömét. Én sem. E szokatlan összeállítású trióban talán több hangszerelési lehetőség rejlik, mint az, hogy a fuvola játssza a nótát, a bőgő húzza vagy pengeti a basszust és a gitár (elég nagy hibaszázalékkal) akkordokat és néha egy-egy középszólamocskát játszik. A bőgő–gitár duókról meg inkább ne is beszéljünk. Dido búcsúja ezen az apparátuson a legnagyobb jóindulattal is tragikomikusnak tűnt.

Persze igazságtanalok volnánk, ha nem ismernénk el: voltak szép pillanatai is az estének. Ezek szinte mindig Gyöngyössy Zoltánhoz kapcsolódtak, aki – gyakorlott kortárszenei előadóként – szinte hihetetlen mutatványokra képes a hangszerén. Egészen lélegzetelállító volt például Rimszkij-Korszakov Dongója, amelyet Gyöngyössy látható erőlködés nélkül abszolvált. De többször kellett megcsodálni áttetsző, szinte éterien szép fuvolahangját is. A legjobban talán a zárószám, Bartók Román táncai tetszettek, ahol Gyöngyössy meggyőzően idézte fel a tilinkó hangzását.

(2004. július 5., 20:00 Óbudai Társaskör – az Aircorde Trio koncertje; Bach, Vivaldi, Purcell, Gluck, Händel, Boccherini, Beethoven, Mozart, Gossec, Fauré, Saint-Saëns, Bizet, Rimszkij-Korszakov, Piazzola és Bartók művei; tagjai: Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Szilvágyi Sándor (gitár), Lukácsházi István (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.