Klasszikus

Muzsika a teremben

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
A „Muzsika a kertben” című hangversenysorozat első estjén nem fogadott kegyeibe minket az időjárás. Ahogy felcsendültek az első hangok, elkezdett dörögni az ég, és már az első műsorszám közben el is eredt az eső. Az Aircorde Trio tagjai (talán provokációképp?) még eljátszották a Négy évszakból a Tél második tételét, de ez sem segített: az Óbudai Társaskör közönsége a szépen gondozott kertből a hangversenyterembe szorult vissza.

A trió hangszer-összeállítása valószínűleg teljesen egyedülálló: fuvola, gitár és nagybőgő. Gyöngyössy Zoltán, Szilvágyi Sándor és Lukácsházi István kizárólag a legnépszerűbb slágerdarabokból építették fel műsorukat, így a figyelmem nem annyira a művekre, mint inkább a szokatlan előadói apparátusra terelődött. És ebből kiderült: egész jól tud szólni együtt ez a három hangszer.

Sajnos azonban ennél több tanulsággal nem szolgált az este, hacsak nem azzal: hiába áll össze három neves, tapasztalt muzsikus, hiába játszanak „könyökön kijövő” műsort, azért nem árt összepróbálni a darabokat. Mert amit időnként hallanunk kellett, az még blattolási gyakorlatnak is gyatra volt. De ez csak az egyik fele a dolognak. Nem tudom, ki készítette az átiratokat (talán maguk az előadók?), de különösebben nem lelhette benne örömét. Én sem. E szokatlan összeállítású trióban talán több hangszerelési lehetőség rejlik, mint az, hogy a fuvola játssza a nótát, a bőgő húzza vagy pengeti a basszust és a gitár (elég nagy hibaszázalékkal) akkordokat és néha egy-egy középszólamocskát játszik. A bőgő–gitár duókról meg inkább ne is beszéljünk. Dido búcsúja ezen az apparátuson a legnagyobb jóindulattal is tragikomikusnak tűnt.

Persze igazságtanalok volnánk, ha nem ismernénk el: voltak szép pillanatai is az estének. Ezek szinte mindig Gyöngyössy Zoltánhoz kapcsolódtak, aki – gyakorlott kortárszenei előadóként – szinte hihetetlen mutatványokra képes a hangszerén. Egészen lélegzetelállító volt például Rimszkij-Korszakov Dongója, amelyet Gyöngyössy látható erőlködés nélkül abszolvált. De többször kellett megcsodálni áttetsző, szinte éterien szép fuvolahangját is. A legjobban talán a zárószám, Bartók Román táncai tetszettek, ahol Gyöngyössy meggyőzően idézte fel a tilinkó hangzását.

(2004. július 5., 20:00 Óbudai Társaskör – az Aircorde Trio koncertje; Bach, Vivaldi, Purcell, Gluck, Händel, Boccherini, Beethoven, Mozart, Gossec, Fauré, Saint-Saëns, Bizet, Rimszkij-Korszakov, Piazzola és Bartók művei; tagjai: Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Szilvágyi Sándor (gitár), Lukácsházi István (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.