Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

2021.12.06. 17:05
Ajánlom
Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.

A világ nagy részére jellemző tendencia, hogy a használaton kívül álló, egykori ipari, kereskedelmi épületek kulturális intézményekként születnek újjá. Így történt ez Hamburg kikötővárosában is. Mivel a hatalmas hajók már jóval kijjebb horgonyoznak le, a kikötő egyes részei nem tölthették be tovább eredeti funkciójukat, így a városrész újratervezésére volt szükség.

Mostanra a jellegzetes, vörös téglás épületek között múzeumokkal, éttermekkel, különleges üzletekkel találkozhatunk.

Az új negyed koronája az egykori, hatalmas raktárépület főfalaira alapozott, ám hullámokat mintázó üvegformáival az ég felé nyújtózó új koncertterem, az Elbphilharmonie lett.

A 2017-ben megnyílt épület már csak páratlan építészeti megoldásai miatt is azonnal az érdeklődés középpontjába került, a pandémia kitörése előtt évekre előre nem lehetett jegyet kapni a koncertekre. A tető legmagasabb csúcsa 110 méter magasan van, ebből 35 méter az eredeti raktárházból maradt, a többi az újonnan épített rész.

A körkörös elrendezésű, nagy koncertterem nagyjából 2100 embert képes befogadni, a kamarateremben 550 ülőhely található.

Emellett az épület 244 hotelszobát is tartalmaz, valamint étterem, ajándékbolt és egy körbe futó panorámaterasz várja a látogatókat.

A képre kattintva galéria nyílik:

Az Elbphilharmonie alsó része, az úgynevezett Plaza két euróért bárkinek megtekinthető, egy hosszú mozgólépcső vezet fel a bejárattól. A csillogó körformákkal díszített, hosszú, fehér folyosó ívelt alakja miatt az egyébként igen lassan haladó lépcső utasai egy darabig nem láthatják utuk végpontját, hanem

van elég idejük – ebben a kissé meditatív térben – fokozatosan átlényegülni az esti koncertre.

A Plaza szintjén aztán egy barátságos, faburkolatos terem fogadja a belépőt, körben üvegfalakkal, ahonnan ki lehet lépni a téglával borított szint legtetején kialakított teraszra. Körbejárva az épületet pazar kilátás nyílik a városra és a kikötőre. A teremből két, átellenben elhelyezkedő lépcső vezet fel a két koncertterembe, ha a szemben lévőt választjuk, a kamaraterem előcsarnokában találjuk magunkat.

Az épület belső borítása egységes, apró jelzések mégis megkülönböztetik, hogy melyik részben járunk éppen.

A kamarateremhez kicsit sötétebb tónusok kötődnek, a légkör bizalmasabb. Odabent a terem tölgyfaborítása kisebb kidomborodásokkal veri vissza a hangot, a minél jobb akusztika érdekében. Ez is egyfajta hullámforma, ha nagyobb összefüggéseket akarunk találni. A terem nézőtere teljes egészében összecsukható, így a 440 négyzetméter alapterületű helyiség más funkciókra is használható.

A nagy koncertterem előtere sokkal tágasabb, világosabb, ám itt is a faburkolat dominál. Széles, enyhe lejtésű lépcsők, a mennyezeten pedig számos kisebb lámpa gondoskodik a nyugodt, letisztult érzésről. A nézőtér sajátos formája miatt nem jobb- és baloldal alapján találhatja meg az ember a helyét (a kör alak miatt ez eleve nem lenne egyszerű), hanem A-tól Z-ig következnek a szektorok, és a látogatóknak csak a jegyükön található betűhöz tartozó ajtót kell megkeresniük.

Belépve a koncertterembe ugyanaz a világos, tiszta színhatás fogad, ami odakint, a padló faburkolata és a törtfehér falak is ezt a benyomást keltik.

A teremben középen helyezkedik el a félkör alakú színpad, amely körül minden irányban, egyre magasabb szinten húzódnak végig a széksorok. Az egész nézőtér spirál alakú, így akár legalulról is felmehetnénk a legmagasabb szintre. Ugyanezért nehéz megmondani, hány emeletes a terem, van, ahol négy, máshol öt.

A falakat kagylószerű bemélyedések borítják, szintén az akusztika miatt, a magasban pedig egy fordított gomba alakú hangvető veri vissza a zenét.

Az orgona részlegesen rejtve helyezkedik el, egyrészt hasonlóan kis részekre tagolt, de lyukacsos fal rejti el, másrészt a sípokat imitáló, de pusztán dekorációs célú fémcsövek választják el a közönségtől. Egyes falak elé további paneleket lehet beilleszteni, ha például egy kihangosítással megrendezett könnyűzenei koncert más akusztikát igényel.

Joggal merülhet fel a kérdés, milyen hangzást eredményez egy ilyen elrendezés, tényleg mindenhonnan lehet-e hallani. Zenekarral egyszerűbb a helyzet, de mi történik kórus, illetve szólisták szereplése esetén? Kisebb apparátusnál a kórus a színpadon foglal helyett, ha ott nincs elég hely, a zenekar mögötti nézőtéri szektor az övék. A tapasztalatok alapján a hangzás olyan kiváló, hogy

a közvetlenül mögöttük ülők is jól hallják őket, bár ebben az esetben valamivel jobban járnak, akiknek magasabbra szól a jegyük.

A szólóénekeseket sok esetben a zenekar mögött helyezik el, akkor kisebb különbséggel lehet őket hallani közvetlenül a színpad elől és messzebbről. A legtávolabb elhelyezkedő széken ülő néző egyébként körülbelül harminc méterre ül a karmestertől.

Bár az épület legimpozánsabb része kétségtelenül a koncertterem, a kiváltságosak még egy izgalmas helyre eljuthatnak. A VIP-vendégeket, szponzorokokat, partnereket ugyanis a legfelső szinten fogadóterem várja, ahonnan

egy kis teraszra is kiléphetnek, és megtekinthetik az épület tetejét – na meg egy minden eddiginél varázslatosabb panorámát.

Közelről látható, hogy az Elbphilharmonie hullámait nagyjából egy méter átmérőjű, apró lyukakkal teli korongok borítják, szám szerint 5800 darab, az egész szerkezet körülbelül 700 tonnát nyom.

Az Elbphilharmonie azonban több egyszerű városi látványosságnál, az elmúlt öt év alatt a koncertélet élvonalába is beírta magát. Olyan neves előadók fordultak meg itt, mint Sir John Eliot Gardiner, Simon Rattle, Jordi Savall, Thomas Adès, Joyce DiDonato, Thomas Hampson, a Londoni Szimfonikusok, a Royal Concertgebouw Orchestra, a Collegium Vocale Gent, vagy például a Budapesti Fesztiválzenekar.

Nem csupán a közönség, de a művészek is rendkívüli izgalommal várják, hogy ebben a páratlan vizuális és hangzásélményt nyújtó teremben muzsikálhassanak.

Ha újra kilépünk az épületből, észrevehetjük, hogy a különböző funkcionális terek fényei esténként változatos alakzatokat produkálnak, a kivilágított középső tér melletti hotelszobák és egyéb helyiségek adják a mintázatot. Még messziről is látszik az Elbphilharmonie környezete felé emelkedő, varázslatos látványa, mikor távozásunkkor visszatekintünk rá. És miért is ne tennénk, hiszen amit odabenn tapasztaltunk – legyen szó akár építészeti, akár zenei élményről – nem lehet egyhamar elfelejteni.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus ajánló

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus hír

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.
Klasszikus hír

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.