Klasszikus

Muzsikálni a templomban jó

2007.09.21. 00:00
Ajánlom
Gryllus Dániel, az Öt Templom Fesztivál egyik fellépőjének mondata ez a programfüzet előszavában, ugyanis 2007-ben második alkalommal kerül sor erre az eseményre Győr - Újvárosban szeptember 20. és 24. között.

A fesztivál alapgondolata és szerkezete arra a kivételes, európai szinten egyedülálló kuriózumra épít, hogy a városrészben egymás után található az öt európai vallás egy-egy temploma. Ez a tény, nem csupán építészeti adottság, de egy - 2006-ig kihasználatlan - kulturális és turisztikai lehetőség is egyben. Az Öt Templom Fesztivál mindenki előtt kaput szeretne nyitni az egyetemes egyházi kultúrára, hogy aktuális formában ismertesse meg tradicionális értékeinket. Programjai minden korosztályhoz szólnak, és elsősorban klasszikus zenei, népzenei, vallás- és művészettörténeti, színházi programokból összeállítva adnak öt napos komplex élményt.

A második Öt Templom Fesztivál programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy az mind gondolatiságában, mind zeneileg kövesse az előzőt, ezért olyan művészeket kerestek, akik a tavalyi rendezvény magas színvonalát tovább tudják emelni.

20-án, a fesztivál nyitónapján a Kossuth utcai katolikus templom vendége lesz Palya Bea, aki Bubnó Tamás misztériumjátékában, a Szent Erzsébet évre komponált Harmonia terrenaban, a Szent Efrém férfikarral és a Schola Cantorum Budapestiensissel közösen lírai játékban eleveníti meg az árpád-házi királylányok Erzsébet, Margit és Jolán történetét.

21-én a görög katolikus templom két esti koncertje két eltérő zenei műfaj hazai kiválóságait vonultatja fel. Előbb a Capella Teresiana kórus hangversenyén Giovanni Pierluigi da Palestrina Missa Papae Marcelli című miséje hangzik el, majd Ferenczi György és a Rackajam szabad akusztikus repülésében, Petőfi Sándor versei.

22-én az evangélikus Öregtemplomban a szervezők kérésének eleget téve Fassang László orgonaművész, a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője, a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskola improvizáció tanára, Liszt Ferenc-díjas és Príma Díjas előadóművész és Szvorák Katalin énekművész ad először közös koncertet.

23-án a zsinagógában a krakkói zeneakadémián alakult, The Saints nevű lengyel klezmer együttes és a Sziámi együttes koncertezik. A fesztivál zárásaként 24-én hétfőn a református templomban Gryllus Dániel és Vilmos és Mécs Károly lép a közönség elé.

A fesztiválon idén is művészettörténeti előadások, újvárosi városnéző séták, kézműves és játszóházi programok, bábszínházi előadások várják az érdeklődőket. Az esti koncertek előtt fellépnek a Liszt Ferenc Zeneiskola, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanulói. Az esti koncertprogramok kivételével a programok előre igényelt belépőjegyekkel ingyenesen látogathatóak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.