Klasszikus

Muzsikáló hangszertörténet

2008.02.11. 00:00
Ajánlom
Szög- és zsebhegedű, szájbőgő, arpeggione, üvegharmonika, baryton és lantcsembaló – csupa olyan hangszer, amelyet még a legelvakultabb zenerajongók is csak a legendákból ismerhetnek.

Előkerül egy-egy kompozíció és kiderül, olyan instrumentumra írták, amelyek azóta eltűntek a zenei gyakorlatból. A mindig újat keresés ambíciója aztán nem éri be annyival, hogy a rendelkezésre álló hangszerek valamelyikén eljátsszák ezeket a darabokat: utána kell járni annak, hogyan szólalhatott meg keletkezésének pillanatában, azon a hangszeren, amelyre született? Milyen lehetett a Mozart által kedvelt üvegharmonika, Esterházy herceg különleges barytonja, amelyet Haydn bőséges repertoárral látott el? Mi inspirálhatta Albrechtsbergert dorombverseny írására, mi tetszhetett Bachnak annyira a lantcsembalóban, hogy maga is építtetett egyet? Miképpen hangzott Schubert népszerű Arpeggione-szonátája az ősbemutatón? Február 18-án nagyon sok kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők Mandel Róbert Újra megszólal! sorozatának különleges koncertjén: Klasszikus hangszercsodák.

(2008. február 18. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Újra megszólal! - Klasszikus hangszercsodák; A Nagelgeige ("szöghegedű"), a Maultrommel ("szájbőgő"), az arpeggione, a glass armonika ("üvegharmonika"), a bariton és a pochette hangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.