Klasszikus

Muzsikáló vízsugarak – így szól a hidraulofón

2022.08.22. 14:45
Ajánlom
Ritkán találkozhatunk olyan hangszerrel, amelyet a víz szólaltat meg, a hidraulofón hangszerek esetében azonban a muzsikusnak a folyadékáramlást kell szabályoznia ahhoz, hogy különféle zenei hangokat hallasson.

A vidáman csobogó vízsugarak alapján valamilyen strandjátéknak is gondolhatnánk, pedig a hidraulofón csobogása varázslatos muzsikával társulhat, ha szakértő kezek nyúlnak hozzá. Az azonos nevet viselő hangszercsoport legismertebb tagja

víz vagy más folyadék közreműködésével szólaltatja meg a hangokat, a hangmagasság aszerint változik, hogy a művész mely lyukakat fog be, ami által blokkolja a víz útját.

A hangadáshoz a vízáramlást folyamatosan biztosítani kell, ami történhet kézi vagy gépi erővel. Egyes hidraulofónok hangosítóberendezéssel is rendelkeznek, melyekkel akár effektekkel is színesíthető a hangzás.

A legtöbb hidraulofónon tizenkét lyuk található, és másfél oktáv hangterjedelemmel rendelkezik, ám ha egy profi zenész igazi koncert-hidraulofónon szeretne játszani, 45 lyukon három és fél oktávot szólaltathat meg.

A hangszernek sajátos mechanikájából következik az a különlegessége, hogy víz alatt is muzsikálhatunk vele.

A felvételen két hidraulofón-művész játssza a Summertime-ot Gershwin Porgy és Besséből. Bár más felvételeken előfordul, hogy az előadók négykezeseznek, mivel a lyukak viszonylag kis területet foglalnak el, tipikusabb megoldás az, ha a zenészek külön-külön hidraulofónon játszanak.

Fejléckép: Hidraulofón (fotó/forrás: Kenjamin.yang / Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.