Klasszikus

Muzsikáló vízsugarak – így szól a hidraulofón

2022.08.22. 14:45
Ajánlom
Ritkán találkozhatunk olyan hangszerrel, amelyet a víz szólaltat meg, a hidraulofón hangszerek esetében azonban a muzsikusnak a folyadékáramlást kell szabályoznia ahhoz, hogy különféle zenei hangokat hallasson.

A vidáman csobogó vízsugarak alapján valamilyen strandjátéknak is gondolhatnánk, pedig a hidraulofón csobogása varázslatos muzsikával társulhat, ha szakértő kezek nyúlnak hozzá. Az azonos nevet viselő hangszercsoport legismertebb tagja

víz vagy más folyadék közreműködésével szólaltatja meg a hangokat, a hangmagasság aszerint változik, hogy a művész mely lyukakat fog be, ami által blokkolja a víz útját.

A hangadáshoz a vízáramlást folyamatosan biztosítani kell, ami történhet kézi vagy gépi erővel. Egyes hidraulofónok hangosítóberendezéssel is rendelkeznek, melyekkel akár effektekkel is színesíthető a hangzás.

A legtöbb hidraulofónon tizenkét lyuk található, és másfél oktáv hangterjedelemmel rendelkezik, ám ha egy profi zenész igazi koncert-hidraulofónon szeretne játszani, 45 lyukon három és fél oktávot szólaltathat meg.

A hangszernek sajátos mechanikájából következik az a különlegessége, hogy víz alatt is muzsikálhatunk vele.

A felvételen két hidraulofón-művész játssza a Summertime-ot Gershwin Porgy és Besséből. Bár más felvételeken előfordul, hogy az előadók négykezeseznek, mivel a lyukak viszonylag kis területet foglalnak el, tipikusabb megoldás az, ha a zenészek külön-külön hidraulofónon játszanak.

Fejléckép: Hidraulofón (fotó/forrás: Kenjamin.yang / Wikipedia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.