Klasszikus

Muzsikás este a Zeneakadémián

2004.10.14. 00:00
Ajánlom
Nem ez volt az első eset, hogy a Muzsikás műzenét játszó együttessel lépett együtt színpadra. Tavaly februárban a Bartók Vonósnégyessel adott közös koncertet, nyár végén pedig a Hősök terén hallhattuk őket a Danubia Szimfonikus Zenekarral. Október 11-én a Zeneakadémián szerepeltek ismét együtt.

A hangverseny koncepciója szerint Bartók, Kodály és Dohnányi darabjainak tételei között az azok forrásául szolgáló vagy az őket ihlető népzenei blokkok hangzottak el. Ahogyan azt a zeneszerző hallhatta népzenegyűjtő útjain. Egy ilyesfajta koncerten minden mű óhatatlanul a Concerto IV. tételének a sorsára jut és Intermezzo interrotto, azaz megszakított közjáték válik belőle. Voltak, akiket ez olyan mértékben zavart, hogy a szünetben hazamentek.

Egy percig sem tagadom, hogy az egymást követő tételek valóban erősíteni szokták egymás hatását, hiszen (általában…) nem véletlenszerűen rakja őket sorba a szerző. És azt sem, hogy úgy teljes egy darab, ha módot adunk neki feltárni belső folyamatait az első hangtól az utolsóig. De ez a hangverseny egyszerűen nem erről szólt! Itt az összefüggések és kapcsolódási pontok felderítésén volt a hangsúly. Így aztán a gyökerek és a lombkorona közötti területen olyan új szvitek jöttek létre, amelyek vegyesen tartalmaztak népzenei és műzenei tételeket is.

Az estét a Danubia Szimfonikus Zenekar indította Bartók Concertójának I. tételével. Utána Marosszéki táncok következtek kodályi és muzsikási interpretációban. Érzékenyen érintett, hogy amikor épp’ kezdett volna kibontakozni a Felszállott a páva dallama Kodály darabjának pentatón kavargásából, akkor egyszerre csak megszakadt a mű. De kárpótolt, hogy ebben a pillanatban már ott állt a színpadon a Muzsikás, Páva-típusú dallamokkal a tarsolyában.

Sebestyén Márta gyönyörűen énekelt, mint mindig. A primárius bajsza alatt egyfolytában ott rezgett egy minden mókára kapható félmosoly. A másik hegedűs megfontoltabb volt, játéka pedig jólfésültebb, de ugyanolyan kifejező. A brácsás és a bőgős szívét-lelkét beleadta a kíséretbe, így az ugyanolyan fontosságúvá vált, mint a dallam. Különösen tetszett, amikor a nagybőgős ütőgordonhoz hasonló hangokat csalt elő hangszeréből, mintegy illusztrálva, mennyire fontos kelléke ennek a muzsikának a ritmus, a lüktetés. A népzenészek felszabadult játékmódja hamar átragadt a „komoly” zenészekre is – nem mintha a Héja Domonkos vezette társaság csupa-csupa „szomorúzenészből” állna, ahogy a könnyűzenészek nevezik néha a klasszikus muzsikusokat.

Az est egyik legnagyobb tapsot kiváltó produkciója Sebestyén Márta dudautánzása volt. Még a Bartók Magyar parasztdalok fináléja sem tudta olyan jól visszaadni a népi hangszer sajátos hangulatát, mint ez a bordó ruhába öltözött, filigrán kis nő a színpad jobb oldalán. Hogy előadását kézmozdulatokkal is illusztrálta, csak hab volt a tortán. Az igazi hatást a hangszínével érte el.

A másik különösen kiemelkedő pillanat az estvégi összjáték volt, amikor Bartók Román népi táncaiba egyszer csak bekapcsolódott a népi együttes is. Hittem is, meg nem is, hogy négy vonós minőségi változást hozhat negyven játékába, de így volt. Nem szóltak ki az együttesből, de olyan ízekkel gazdagították, amelyeknek Bartók is bizonyára nagyon örült volna.

(2004. október 11. 19:30 Zeneakadémia – A Danubia Szimfonikus Zenekar, a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta koncertje; Bartók: Concerto – I. tétel; Kodály: Marosszéki táncok; Muzsikás: Marosszéki táncdallamok; Kodály: Felszállott a páva – részlet; Muzsikás: Páva-dallamok, cseremisz dalok, ugrós, mezőségi táncdallamok; Bartók: Magyar parasztdalok – részletek; Sebestyén Márta: Rákóczi kis úrfi, Dudautánzás; Dohnányi: Ruralia Hungarica – II. tétel, gyimesi lassú magyaros és kettős; Bartók: Táncszvit – részletek; Muzsikás: Szép fejér pakulár, Édes Gergelem; Bartók: Román népi táncok – részletek)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus gyász

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Klasszikus hír

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.