Klasszikus

Muzsikától vezérelve

2003.09.12. 00:00
Ajánlom
Fidelio: a honlap után itt az ingyenes programmagazin Beethoven egyetlen operájának címét választotta névjegyként Zsoldos Dávid, amikor egy évvel ezelőtt elindította vállalkozását, a www.fidelio.hu címen elérhető - klasszikus zenei, dzsessz és népzenei tartalmú - internetes honlapot. Most új "családtaggal" bővült a portál: már az utcán van, kézbe vehető a Fidelio Magazin, az új, ingyenes, országos terjesztésű, havonta megjelenő hangversenynaptár.

A zongoraművész-zenetudós végzettségű Zsoldos Dávid 1999 óta foglalkozik internetes tartalomszolgáltatással; 2001 közepéig a Zenefórum nevű portál ügyvezető igazgatója volt. Egy önálló, kifejezetten komolyzenei honlap gondolata azonban már sokkal korábban megfogalmazódott benne. A www.fidelio.hu, vállalva a nem kis anyagi kockázatot, 2002-ben született meg, és mára nemcsak bizonyította életképességét, hanem sikeresnek mondható.

- Kezdetben hobbinak szántam a Fidelio Online-t - mondja Zsoldos Dávid. - Úgy éreztem, rengeteg felhalmozott anyagom és ötletem van. Régi álmom volt, hogy csináljak egy olyan klasszikus zenei oldalt, amely összefogja a rajongókat, és egyben gazdag kínálatot nyújt. Ismertem hazai és külföldi szolgáltatókat, és úgy éreztem, nem utolérhetetlen a színvonal. Büszke vagyok rá, hogy a Fidelio Online értéket teremt és közvetít. Elmúlt egy éve pedig sikeresnek nevezhető, nemcsak a látogatottsági adatok miatt, hanem azért is, mert mostanra stabil anyagi háttere is teremtődött.

A portált és a magazint működtető vállalkozás csak egy-két munkatárssal dolgozik, ezt is csak a közelmúlt eredményei tették lehetővé. A Fidelio vezetője olyan írások közlését tartja célravezetőnek, amelyek szórakoztatóak, ha tetszik, populárisak, ugyanakkor szakmai szempontból is hitelesek. A Fidelio hetente 5-15 hírt közöl itthonról és külföldről, rendszeresen olvasható a honlapon lemezajánló és interjú, szeptembertől pedig hangversenykritikával bővül hetente a kínálat. A portál azonban leginkább információs forrásként és kommunikációs csatornaként működik, nyitott fórumként, ahová bárki írhat, küldhet hírt, amelynek adatbázisába bárki bekerülhet fényképpel, linkkel együtt. Egyszerre informál és szórakoztat.

- A weblapot elsősorban a hírekért keresik, továbbá sok zenekedvelőt vonzanak a különféle játékok - folytatja Zsoldos Dávid. - Szeretném, ha a fórumok is "beindulnának", ám tapasztalatból tudom, hogy időbe telik, amíg a látogatók aktivizálják magukat. Jelenleg 1800 letöltés jut egy napra, de el tudom képzelni, hogy ez a későbbiekben ötezer fölé kúszik. Heti hírlevelünket több mint ötszázan kapják.

A Fidelio Online pénzügyi alapjait az Informatikai Kormánybiztosság által kiírt pályázaton nyert összeg adta. És az is nagyon sokat jelentett, hogy tavaly ősszel a Matáv támogatóként a portál "hóna alá nyúlt". A vállalkozás harmadik pillérét a hirdetések adják. Ám ezek most már nem a weblap, hanem a szeptember elejétől - ingyen - kézbe vehető Fidelio Magazinnak nyújtanak hátteret.

- Örömmel és bizakodással tölt el - mondja Zsoldos Dávid -, hogy kiderült, a magazin első három száma meg tud állni a saját lábán, eltartják a hirdetői. Méghozzá úgy, hogy egyelőre sem szponzor, sem önkormányzat vagy állami forrás nem állt a kezdeményezés mögé. A magazin tehát teljesen a piacból él. Médiapartnereink között található a Magyar Rádió és a Gramofon című lap. Az pedig külön boldoggá tesz, hogy a muzsikusszakma szinte ugyanolyan lelkesedéssel fogadta most a Fidelio nyomtatott változatát, mint annak idején az online verziót.

A legalább tízezer példányban készülő, 24-32 oldalas kiadvány gerincét a weblap országos koncertnaptárjára épülő programmagazin alkotja, amely városok (helyszínek) és dátum szerinti bontásban tartalmazza az adott hónap összes fellelhető klasszikus zenei eseményét. Ezt a havi lemezújdonságok listája, valamint külföldi zenei hírek egészítik ki. A magazinhoz közel száz terjesztési ponton - a koncertek helyszínein, jegyirodákban, művelődési házakban, Tourinform irodákban - juthatnak hozzá az érdeklődők Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.