Klasszikus

Muzsikusok kitüntetései március 15-én

2003.03.16. 00:00
Ajánlom
Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztése alapján az idén is jó néhány művész, tudós és sportoló számára adott át kitüntetést a Parlamentben - köztük számos muzsikusnak is.

Kossuth-díjat kapott:

  • Kalmár Magda Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese tökéletes énektechnikával, stílusismerettel felépített operaénekesi pályájáért, színpadi alakításainak sokoldalúságáért;
  • Kállai Kis Ernő Liszt Ferenc-díjas klarinét- és tárogatóművész félévszázados virtuóz előadóművészetéért, a hagyományos és a modern hangzású cigány népzene megismertetését, megújítását és népszerűsítését segítő tevékenységéért;
  • Ligeti György zeneszerző rendkívül sokoldalú zeneszerzői és a XX. század második felének zenei alkotóművészetét is meghatározóan formáló életművéért;
  • Presser Gábor Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, érdemes művész, a Vígszínház zenei vezetője a magyar rockzene megteremtésében, majd megújításában betöltött meghatározó szerepéért, műveinek a legmagasabb fokú igényességgel való megkomponálásáért, rendkívüli népszerűségnek örvendő előadóművészetéért
  • Vajda János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense a zeneszerzés legkülönbözőbb - különösen az opera, az oratórium, a kórusművészet - műfajaiban alkotott drámai erejű, a közönség érzelmeit is megragadó lírai szépségű műveiért.

Záborszky József, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola művészeti vezetője, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar alapító vezetője művészi, oktatói és művészetpedagógiai életműve elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését kapta.

Mádl Ferenc megbízásából Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésében részesítette Gőz László harsonaművészt, a Budapest Music Center igazgatóját.

Kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői, művészi tevékenységéért Erkel Ferenc-díjat kapott Bárány Gusztáv, a Magyar Rádió zenei rendezője, Binder Károly zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője és Serei Zsolt zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

Zenei és előadóművészi tevékenységéért Liszt Ferenc-díjat kapott Csalog Gábor zongoraművész, Héja Domonkos, a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar karmestere, Járdányi Gergely nagybőgőművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára Kelemen Barnabás hegedűművész, Király Csaba zongora- és orgonaművész, Klenyán Csaba klarinétművész, László Attila gitárművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense és Mindszenty Zsuzsanna karvezető, főiskolai docens.

Kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenységéért Szabolcsi Bence-díjat kapott László Ferenc kolozsvári zenetörténész és Sólyom György zenetörténész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Én ezt vittem haza David Helfgott koncertjéről

David Helfgott Budapesten lépett fel, természetesen Rahmanyinov III. zongoraversenyét is előadta. Meg sem próbálunk a koncertkritika keretein belül beszélni az előadásról.
Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.