Klasszikus

Nabucco a Szentmargitbányai Kőfejtőben

2022.06.13. 10:20
Ajánlom
A 2022-es szezonban a Nabuccót, Giuseppe Verdi örökérvényű remekművét láthatjuk a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. A különleges helyszín 1996-ban éppen ezzel az operával debütált. A darab 2022-es előadása nemzetközi együttműködés eredményeként valósul meg, a premier 2022. július 13-án várja a közönséget.

Spanyol rendező, görög díszlettervező, perui jelmeztervező, olasz karmester, amerikai, koreai, orosz, német, ukrán, osztrák, szlovén, görög, mexikói, örmény és olasz énekesek, magyar zenekar és osztrák kórus – nemzetközi csapat garantálja a nívós operaélményt a Szentmargitbányai Kőfejtő 2022-es szezonjában.

Akofejto-094651.jpg

A Szentmargitbányai Kőfejtő színpada egy korábbi előadáson (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

A rendezői stábból hárman, a rendező Francisco Negrin, a díszlettervező, Thanassis Demiris, valamint jelmeztervező, Pepe Corzo a 2019-es Pánamerikai Játékokon már dolgoztak együtt. Az összeszokott hármas szerint annak ellenére, hogy otthonosan mozognak az arénák és stadionok világában, az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a kőfejtő kulisszáját miképpen integrálják az előadásba.

Negrin rendezésében maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik: különlegessége visszatükrözi az operában szereplő zsidó közösség speciális világnézetét, amely szorosan kötődik a természethez. A babilóniaiak ezzel szemben belegázolnak a természetbe és elpusztítják azt.

Demiris a babilóniaiakat súlyos, mívesen kidolgozott jelmezben vizionálta, melyek teret követelnek, és engedni kell őket „levonulni“, így máris megszületett az az ötlet, hogy a kőfejtőbe levezető rámpák visszaköszönjenek a színpadképben.

Nabucco2-094651.jpg

Jelmez a Nabuccóból (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

A nézőtérre érve a publikumot az addigi látvány folytatása várja a színpadon.

Látható az emelkedő, a süllyedő rámpák, amelyek nagyon hasonlítanak azokra, amelyeken keresztül a közönség lejutott a nézőtérre, azaz szinte megérkezik a cselekménybe, és önmaga is részese lesz a történetnek.

A dél-amerikai art director, jelmez- és díszlettervező Pepe Corzo egyrészt minimalista, másrészt futurisztikus kosztümjei remekül tükrözik az egymástól nagymértékben eltérő társadalmakat. Corzo így összegezte terveit:

„A jelmezeket erősen inspirálta a babilóniai kultúra és művészet, a fennmaradt építészeti emlékek, szimbolika, szobrok. A Nabuccóban két univerzum találkozik egymással: Babilónt mértéktelenség, arrogancia, hatalom, megalománia, mohóság jellemzi. A zsidók világa ezzel szemben az egyszerűséget, a természettel és a környezettel való kapcsolatot képviseli.“

Corso a világ neves operaházaiban és színházaiban is dolgozott már. Stílusára, jelmezeire a kísérletezés, a játékosság és az élénk színek jellemzők.

Nabucco szerepében az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhatjuk, aki Aris Argirisszel és Leo Annal osztozik a szerepen. Fenenát felváltva énekli a szlovén származású mezzoszoprán, Monika Bohinec és a német Marie Luise Dreßen. Abigaille szerepére nemzetközileg is ismert és sikeres énekesnőket, Evgenia Muravevát, Ekaterina Sannikovát és Astrik Khanamiryát sikerült szerződtetni. Izmáel szerepét a két tenor, Jinxu Xiaohu és Carlos Osuna, míg Zakariás szerepét Jongmin Park és Nicola Ulivieri éneklik. Anna szerepét Amélie Hois, Baál főpapját Ivan Zinoviev, Abdallót David Jagodic alakítja.

Philharmonia Chor Wien együttesét és a magyar zenészekből álló Piedra Zenekart Alvise Caselatti dirigálja majd.

Giuseppe Verdi: Nabucco

  • Bemutató: 2022. július 13., 20:30
  • Szentmargitbányai Kőfejtő

Megtekinthető 2022. július 13. és augusztus 14. között, a honlapon található program szerint.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pepe Corso jemeztervező, Francisco Negrin rendező és Thanassis Demeris díszlettervező (fotó/forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.