Klasszikus

Nabucco a Szentmargitbányai Kőfejtőben

2022.06.13. 10:20
Ajánlom
A 2022-es szezonban a Nabuccót, Giuseppe Verdi örökérvényű remekművét láthatjuk a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. A különleges helyszín 1996-ban éppen ezzel az operával debütált. A darab 2022-es előadása nemzetközi együttműködés eredményeként valósul meg, a premier 2022. július 13-án várja a közönséget.

Spanyol rendező, görög díszlettervező, perui jelmeztervező, olasz karmester, amerikai, koreai, orosz, német, ukrán, osztrák, szlovén, görög, mexikói, örmény és olasz énekesek, magyar zenekar és osztrák kórus – nemzetközi csapat garantálja a nívós operaélményt a Szentmargitbányai Kőfejtő 2022-es szezonjában.

Akofejto-094651.jpg

A Szentmargitbányai Kőfejtő színpada egy korábbi előadáson (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

A rendezői stábból hárman, a rendező Francisco Negrin, a díszlettervező, Thanassis Demiris, valamint jelmeztervező, Pepe Corzo a 2019-es Pánamerikai Játékokon már dolgoztak együtt. Az összeszokott hármas szerint annak ellenére, hogy otthonosan mozognak az arénák és stadionok világában, az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a kőfejtő kulisszáját miképpen integrálják az előadásba.

Negrin rendezésében maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik: különlegessége visszatükrözi az operában szereplő zsidó közösség speciális világnézetét, amely szorosan kötődik a természethez. A babilóniaiak ezzel szemben belegázolnak a természetbe és elpusztítják azt.

Demiris a babilóniaiakat súlyos, mívesen kidolgozott jelmezben vizionálta, melyek teret követelnek, és engedni kell őket „levonulni“, így máris megszületett az az ötlet, hogy a kőfejtőbe levezető rámpák visszaköszönjenek a színpadképben.

Nabucco2-094651.jpg

Jelmez a Nabuccóból (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

A nézőtérre érve a publikumot az addigi látvány folytatása várja a színpadon.

Látható az emelkedő, a süllyedő rámpák, amelyek nagyon hasonlítanak azokra, amelyeken keresztül a közönség lejutott a nézőtérre, azaz szinte megérkezik a cselekménybe, és önmaga is részese lesz a történetnek.

A dél-amerikai art director, jelmez- és díszlettervező Pepe Corzo egyrészt minimalista, másrészt futurisztikus kosztümjei remekül tükrözik az egymástól nagymértékben eltérő társadalmakat. Corzo így összegezte terveit:

„A jelmezeket erősen inspirálta a babilóniai kultúra és művészet, a fennmaradt építészeti emlékek, szimbolika, szobrok. A Nabuccóban két univerzum találkozik egymással: Babilónt mértéktelenség, arrogancia, hatalom, megalománia, mohóság jellemzi. A zsidók világa ezzel szemben az egyszerűséget, a természettel és a környezettel való kapcsolatot képviseli.“

Corso a világ neves operaházaiban és színházaiban is dolgozott már. Stílusára, jelmezeire a kísérletezés, a játékosság és az élénk színek jellemzők.

Nabucco szerepében az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhatjuk, aki Aris Argirisszel és Leo Annal osztozik a szerepen. Fenenát felváltva énekli a szlovén származású mezzoszoprán, Monika Bohinec és a német Marie Luise Dreßen. Abigaille szerepére nemzetközileg is ismert és sikeres énekesnőket, Evgenia Muravevát, Ekaterina Sannikovát és Astrik Khanamiryát sikerült szerződtetni. Izmáel szerepét a két tenor, Jinxu Xiaohu és Carlos Osuna, míg Zakariás szerepét Jongmin Park és Nicola Ulivieri éneklik. Anna szerepét Amélie Hois, Baál főpapját Ivan Zinoviev, Abdallót David Jagodic alakítja.

Philharmonia Chor Wien együttesét és a magyar zenészekből álló Piedra Zenekart Alvise Caselatti dirigálja majd.

Giuseppe Verdi: Nabucco

  • Bemutató: 2022. július 13., 20:30
  • Szentmargitbányai Kőfejtő

Megtekinthető 2022. július 13. és augusztus 14. között, a honlapon található program szerint.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pepe Corso jemeztervező, Francisco Negrin rendező és Thanassis Demeris díszlettervező (fotó/forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.