Klasszikus

Nadrágszíjhúzás ellenére is vonzó programokkal

2007.04.24. 00:00
Ajánlom
Sok nehézséggel kell a közeljövőben megküzdenie a Filharmónia Kht.-nek, amelynek a közszolgáltatási szerződése egyrészt még aláíratlan, másrészt a tavalyi 127 millió forint helyett csak 100 millióról szól.

A helyzetről Igric György, a koncertszervező társaság igazgatója számolt be a napokban a médiának, elmondva, hogy az idén elmarad, s ezzel talán örökre becsukja a kaput a budapesti nemzetközi Régi Zenei Fórum. Biztos, hogy le kell mondjanak a vácrátóti botanikus kerti szabadtéri koncertekről, s ha becsuk a kht. veszprémi irodája, az azzal a veszéllyel jár, hogy nem lesz hol biztonsággal megvegyék a fiatalok a bérleteket. Márpedig a városban minden bérletet el tudtak korábban adni. A tájékoztatás szerint szezononként több mint tízezer fiatal hallgatja a koncertjeiket. Szomorú érvágás, hogy a hagyományos, minden évben Bartók Béla halála évfordulójának előestéjére, szeptember 25-re szervezett ünnepi hangversenynek is búcsút mondhatnak. Pedig ezzel szokták a budapesti koncertévadot kezdeni, úgy ötven esztendeje.

Persze azért sok minden megvalósul. Érdekes, hogy épp olyasmi, aminek viszont korábban nem ők voltak a gazdái, így a soproni Régi Zenei Napok fesztivál és mesterkurzus, valamint a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Ezen eseményekkel csupán tavaly bővült a Filharmónia Kht. feladata. A 23. Régi Zenei Napok ezúttal június 23. és 30. között lesz, s a mesterkurzusokon két törzsvendég is oktat: Anneke Boeke (furulya) és Malcolm Bilson (fortepiano). Az énekkurzust pedig Halmai Katalin irányítja. A kapcsolódó koncertsorozatot a Visegrád Baroque Orchestra nyitja meg, de fellép a Wiener Akademie és Robin Balze is. Jurij Szimonov nemzetközi karmesterkurzusát július 3. és 14. között tartják. Ez már egy másik esemény természetesen. Az orosz művész több, mint tíz éve vezet mesterkurzusokat nálunk, s az utolsó négyet a Filharmónia Kht. szervezte. Az újabbra már most nagy az érdeklődés.

Szombathelyen július 7-én kezdődik a Bartók Szeminárium és Fesztivál "Bartók – Új zene" mottóval. A fesztiválkoncerteket a mesterkurzusok oktatóira építik. A fellépők közt lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, valamint számos külföldi szólista, többek között Markus Stockhausen (trombita) és Kim Kashkashian (brácsa). A fesztivál felkérésére a július 18-i záróhangversenyre a zeneszerzés kurzus mestere, Jeney Zoltán új darabot komponál, az ősbemutatón Kim Kashkashian működik közre és Peskó Zoltán vezényel. Két további témáról is beszámoltak a sajtónak. Egyrészt a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekarának és Énekkarának pesti és győri fellépéséről (szeptember eleje), másrészt a Filharmónia-Raiffeisen Csillagok bérletről, amelynek immár harmadszor névadó szponzora a pénzintézet, s a 2007/2008-as szezonban olyan művészek érkeznek Magyarországra, mint az Orchestre Nationale d'lle de France, a Pittsburgi Szimfonikus Zenekar, vagy a Dresdner Staatskapelle. A karmesterek közt Myung Wun Chung, Ton Koopman, Yoel Levi, a szólisták közt Leon Fleisher, Nicolai Lugansky, Deborah York, Bogna Bartosz és Rost Andrea neve is megtalálható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.