Klasszikus

Nagy Csaba trombitaművésznek ítélték a Ferencsik-díjat

2009.02.19. 00:00
Ajánlom
Nagy Csaba trombitaművész tegnap vette át Kovács János első karmestertől az elmúlt évad legjobb művészi teljesítményéért járó Ferencsik-díjat.

A Ferencsik János emlékére, 1986-ban létrehozott Ferencsik Alapítvány első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adta át a legjobb művészi produkcióért járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva részesültek az elismerésben, az Alapítvány működésének változásával azonban mára kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat.

Nagy Csaba 1968-ban született, Miskolcon. Első trombitatanára édesapja, a Miskolci Szimfonikus Zenekar mára már nyugalmazott harsonaművésze volt. A konzervatóriumban Zobay Béla, a Zeneakadémián Szűcs Zoltán növendéke volt. 1993-95 között a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolában és a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított, 1994 óta az Operaház zenekarának tagja. A hazai kamarazenei élet aktív résztvevője, a Magyar Rézfúvós Kvintett, a Brassimum Ensemble és a Classic Chamber Brass tagjaként több CD-felvételt készített.

Díjai, elismerései:

1989 a Yamaha cég ösztöndíja
1989 Barcs, Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Verseny ? II. díj
1990 Narbonne, Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Verseny ? II. díj
1990 Gmünd, Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Verseny ? II. díj

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.