Klasszikus

Nagy Fül Újzenei Fesztivál

2003.10.03. 00:00
Ajánlom
Ma kezdődik és három napig tart a IV. Nagy Fül Újzenei Fesztivál. A három helyszínen zajló programsorozaton külföldi és kelet-európai művészek zenei produkciói, filmjei, valamint kiállításai tekinthetők meg.

A Ráday utcában felállított szabadtéri színpadon pénteken az underground dzsesszt játszó hazai zenekar, a Pop Ivan lép fel, majd az osztrák art-pop színház, a 4 experimentelle, végül pedig az énekhang világhírű mágusa, a holland Jaap Blonk játszik Braaxtaal nevű kísérőcsapatával. Szombaton romantikus biodark zenét játszó Temesvári Balázs lép színpadra, majd a merészen kísérletező Tudósok együttest láthatjuk, és Szentpétervár legrégibb underground kultuszzenekarát, a N. O. M. együttest. Vasárnap Najmányi László emberi és természeti hangokra, valamint elektronikus hangszerekre komponált művét hallhatjuk,ezt követi a dzsessz-rockot játszó Creuzfeldt–Jacob Sindicate, majd jön az „Égő fülű Winnetou!” - Franci Blaskovic band Isztriáról.

A Piccolo Színházban (Török Pál utca 3.) ma az avantgárd rock-dzsesszt játszó Kada, az újvidéki Szombathy Bálint, az anonimitást kedvelő Tóth Gábor és a magyar–amerikai etno-rockzenészekből alakított Trottel Stereodream Experience lép színpadra. Holnap a miskolci Ápolók, a szigetvári Persona Non Grata együttes és a holland Harry den Hartog lép fel. A harmadik napon Szkárosi Endre költészeti performance-át a szentendrei Brains elektronikus tánczenéje követi, végezetül a kecskeméti Uzgin Üver ősnépzenei koncertjét láthatjuk.

A Piccolo Színház Gershwin-termében mindhárom napon 17 órától Antal István esztéta filmválogatását láthatjuk, valamint itt tekinthető meg Aknay Csaba fotóművész kiállítása is. A nagyszínpadnál Nyikolaj Kopejkin festményeiből (N. O. M.) kapunk ízelítőt.

A Autonóm Zóna - Nagy Fül Bónusz Party eseményei MU Színházban láthatók: ma a The Corporation, a Pozvakowski, a N. O. M zenéjére mulathatunk éjszakába nyúlóan, 22.30-kor pedig a szerb Zoran Todorovic filmjét nézhetjük meg. Holnap az Interzone, a Fineartmusic Vibráció és a Koper Budapestnek szórakoztatja az érdeklődőket Marko Brecelj, Ruins Matador és a Puha Terrorizmus Akciócsoport alkotásaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.