Klasszikus

Nagy Fül Újzenei Fesztivál

2003.10.03. 00:00
Ajánlom
Ma kezdődik és három napig tart a IV. Nagy Fül Újzenei Fesztivál. A három helyszínen zajló programsorozaton külföldi és kelet-európai művészek zenei produkciói, filmjei, valamint kiállításai tekinthetők meg.

A Ráday utcában felállított szabadtéri színpadon pénteken az underground dzsesszt játszó hazai zenekar, a Pop Ivan lép fel, majd az osztrák art-pop színház, a 4 experimentelle, végül pedig az énekhang világhírű mágusa, a holland Jaap Blonk játszik Braaxtaal nevű kísérőcsapatával. Szombaton romantikus biodark zenét játszó Temesvári Balázs lép színpadra, majd a merészen kísérletező Tudósok együttest láthatjuk, és Szentpétervár legrégibb underground kultuszzenekarát, a N. O. M. együttest. Vasárnap Najmányi László emberi és természeti hangokra, valamint elektronikus hangszerekre komponált művét hallhatjuk,ezt követi a dzsessz-rockot játszó Creuzfeldt–Jacob Sindicate, majd jön az „Égő fülű Winnetou!” - Franci Blaskovic band Isztriáról.

A Piccolo Színházban (Török Pál utca 3.) ma az avantgárd rock-dzsesszt játszó Kada, az újvidéki Szombathy Bálint, az anonimitást kedvelő Tóth Gábor és a magyar–amerikai etno-rockzenészekből alakított Trottel Stereodream Experience lép színpadra. Holnap a miskolci Ápolók, a szigetvári Persona Non Grata együttes és a holland Harry den Hartog lép fel. A harmadik napon Szkárosi Endre költészeti performance-át a szentendrei Brains elektronikus tánczenéje követi, végezetül a kecskeméti Uzgin Üver ősnépzenei koncertjét láthatjuk.

A Piccolo Színház Gershwin-termében mindhárom napon 17 órától Antal István esztéta filmválogatását láthatjuk, valamint itt tekinthető meg Aknay Csaba fotóművész kiállítása is. A nagyszínpadnál Nyikolaj Kopejkin festményeiből (N. O. M.) kapunk ízelítőt.

A Autonóm Zóna - Nagy Fül Bónusz Party eseményei MU Színházban láthatók: ma a The Corporation, a Pozvakowski, a N. O. M zenéjére mulathatunk éjszakába nyúlóan, 22.30-kor pedig a szerb Zoran Todorovic filmjét nézhetjük meg. Holnap az Interzone, a Fineartmusic Vibráció és a Koper Budapestnek szórakoztatja az érdeklődőket Marko Brecelj, Ruins Matador és a Puha Terrorizmus Akciócsoport alkotásaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.