Klasszikus

Nagy lehetőség előtt Székesfehérvár szimfonikus zenekara, Berlinben lépnek fel

2020.01.04. 09:55
Ajánlom
Január 5-én, cseh és orosz műsorral Michael Zukernik vezényletével lép fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Berlini Filharmóniában.

A műsoron első számként Smetana Moldvája is hallható. Andrej Gavrilov játssza Rahmanyinov II. zongoraversenyének szólóját. A műsor második felében Rimszkij-Korszakov Seherezádéja csendül fel.Az est dirigense Michael Zukernik, aki már több alkalommal dolgozott együtt a zenekarral.

Orchesterpodium_der_Berliner_Philharmonie-145233.jpg

Berlini Filharmónia (Fotó/Forrás: Flickr)

Andrei Gavrilov orosz származású, svájci zongorista, 1955-ben született, és nem ma vette fel a repertoárjára a Rahmanyinov-koncertet. 1979-ben nem más, mint Herbert von Karajan ajánlotta fel neki, hogy felvételt szeretne készíteni vele a versenyműből, amiből aztán nem lett semmi, mert kritikus megjegyzéseiért a KGB Brezsnyev jóváhagyásával letartóztatta. Csak 1984-ben kapott újra nyugati útlevelet. Gavrilov a kilencvenes években nyolc évig nem játszott, hallgatásra ítélte magát, az új évezred elején tért vissza. Monográfiája több nyelven megjelent, mesterkurzusokat és koncerteket ad. Az utóbbi években Chopin zenéjéből készített két lemezt.

"A fejlődő együttesnek komoly lehetőséget jelent, hogy világhírű és kiváló akusztikájú koncerttermekben léphet fel és igazán nagy elismerés, hogy ismét hírnevet szerezhet külföldön Székesfehérvár számára" - írja a zenekar közleményében.

A koncert adatlapja itt található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!