Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

2024.04.17. 14:35
Ajánlom
Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.

Az évadbejelentő sajtótájékoztatón Vashegyi György, a Haydneum – Magyar Régizenei Központ rezidens együtteseinek művészeti vezetője azt mondta, nem emlékszik rá, hogy az ő életében valaha is sor került volna ilyen gazdag régizenei programot felvonultató évadra Magyarországon. A karmester ismertette a következő szezon fontosabb eseményeit és neves fellépőit.

Az intézmény három nagy oratorikus műből álló koncertsorozatot hirdet meg a Zeneakadémiára. Az első alkalommal Haydn A teremtés című műve hangzik majd el, ezt Händel Júdás Makkabeusa követi, Szokos Augustin vezényletével, míg a sort a Máté-passió nagyheti előadása zárja. Utóbbi esetében Vashegyi György kiemelte a két külföldi közreműködőt, a visszatérő vendég Bernard Berchtoldot, akit a világ egyik legjobb evangélistájának nevezett, illetve a basszus áriákat éneklő Julian Orlishausent.

Folytatódik a Fortepiano Bérlet, amelyben az idei neves hazai művészek után külföldi vendégek is bemutatkoznak majd, így Ronald Brautigam, Naruhiko Kawaguchi és Aurelia Visovan. Berecz Mihály Kelemen Barnabással ad koncertet, és Somlai Petra is önálló esten játszik majd – valamennyi koncert helyszíne a Zeneakadémia Solti Terme lesz.

Purcell-Choir-Orfeo-Orchestra_JAS01784_c-Jazon-KOVATS-scaled-105019.jpg

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar (Fotó/Forrás: Jazon Kovats)

Ismét megtartja két, már hagyományszámba menő fesztiválját a Haydneum, az Őszi Fesztiválon a fuvolaművész Anna Besson és a csembalóművész Jean Rondeau koncertjét hallgathatjuk meg, de fellép a Capella Savaria, gyerekprogramot rendeznek a Magyar Zene Házában, és itt lesz Thomas Dunford lantművész is. A sort Haydn és Mozart zongoraversenyeire épülő, beszélgetős koncert zárja, amely során Vashegyi György Batta András zenetörténésszel, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatójával diskurál majd a művekről. A 2025 májusának végén kezdődő Egyházzenei Fesztivál a Stephan MacLeod vezette Gli Angeli Genève vendégszereplésével indul, mivel a Haydneum együttműködésbe kezdett a genfi Haydn-Mozart Fesztivállal.

Az idei évadban Mária Terézia császárnő Eszterházán tett látogatásának kétszázötvenedik évfordulója alkalmából kezdődött meg a Haydneum Eszterháza Fesztivál, ám a sorozat jövőre is folytatódik, Haydn A lakatlan sziget című operájának koncertszerű előadása mellett sor kerül a Capricornus Consort Basel, illetve a Salomon String Quartet koncertjére, utóbbi első hegedűseként a hazai régizenejáték régi vendége, a nyolcvankét éves Simon Standage lesz ismét hallható. A fertődi Esterházy-kastély hétvégi nyáresti koncertjei is folytatódnak.

Az idei évben International Classical Music Awards-díjazott, Jouissons de nos beaux ans! című Cyrille Dubois-lemezen szereplő muzsikával is megismerkedhetnek a budapesti zenebarátok, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György közreműködésével készült albumon elhangzó francia barokk operaáriákat decemberben hallgathatja a Zeneakadémia közönsége.

OrfeoZenekar-150206.jpg

Orfeo Zenekar (Fotó/Forrás: Márkos Tamás / Haydneum)

Jövőre is folytatódnak Bősze Ádám ismeretterjesztő Haydn-előadásai a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, ezúttal Haydnnal Bécsben címmel. Emellett a Haydneum számos koncertet rendez koprodukcióban, neves zenekarok közreműködésével, így Michael Haydn Andromeda e Perseo című operáját a Danubia Zenekarral, Mozart Idomeneóját a Szent István Filharmonikusokkal, míg Haydn Tóbiás hazatérése című darabját a Concerto Budapesttel adják elő. Emellett a Filharmónia Magyarországgal együttműködésben számos vidéki koncertre is sor kerül majd.

A Haydneum fontos tevékenységi köre a magyar vonatkozású régizene kutatása. Ehhez nélkülözhetetlen az Országos Széchényi Könyvtárral közösen végzett munka, hiszen 2022 óta Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb eszközparkkal rendelkező közgyűjteményi digitalizáló központja segítségével, a Haydneum munkatársainak részvételével dolgozzák fel a Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművészeti és zenetudományos emlékeket, kiemelten az Esterházy-gyűjtemény anyagait. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója elmondta:

a közös munka eddig közel 53000 digitalizált oldalt, tehát mintegy ezer kötetnyi zenei anyagot eredményezett. A feldolgozott művekből 178 modern kotta készült.

Az Országos Széchényi Könyvtár mellett a Haydneum munkatársai az ország más gyűjteményeit is kutatják, többek között a bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely 18. századi kéziratos gyűjteményét is ők fotózták be – mely összesen több mint 15.000 oldalt tesz ki.

További információ a Haydneum oldalán érhető el. >>>

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar (fotó: Raffay Zsófi)

ICMA-díjat nyert az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lemeze

Kapcsolódó

ICMA-díjat nyert az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lemeze

A Vashegyi György vezette együtteseket a Jouissons de Nos Beaux Ans! című lemezért ismerték el a legjobb barokk vokális felvétel kategóriájában. A díjakat április 12-én adják át Valenciában. 

Nőuralom Eszterházán – opera-előadás Mária Terézia látogatásának 250. évfordulóján

Nőuralom Eszterházán – opera-előadás Mária Terézia látogatásának 250. évfordulóján

A Mária Terézia látogatásának évfordulója alkalmából rendezett fesztiválon kiderült: Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operája, a csak a saját érdekeit néző férfinépet megleckéztető fiatal lány története még mindig szellemesen szórakoztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.