Klasszikus

Nagy orosz húsvét a Zeneakadémián

2004.04.18. 00:00
Ajánlom
Már megszokhattuk, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyeit általában nagyon tudatos és átgondolt műsorszerkesztés jellemzi. Az április 14-i koncert „színorosz” műsort kínált a Zeneakadémiát megtöltő közönségnek, ráadásul az elhangzott művek keletkezési ideje sem esik egymástól távol. Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét című nyitánya 1887-88-ban, Rahmanyinov II. szimfóniája 1907-ben, Prokofjev II. hegedűversenye 1935-ben készült. Mégis, mindhárom mű (és mindhárom zeneszerző) egészen másképp orosz.

Az „orosz vonalat” egy előre nem tervezett esemény is erősítette. Prokofjev hegedűversenyének szólistája, Renaud Capuçon betegsége miatt ugyanis a cseh Václav Hudecek játszotta a mű magánszólamát, aki nem csak egykori tanára, David Ojsztrah, hanem számos későbbi kamarapartnere révén is szorosan kötődik az orosz hegedűiskola hagyományaihoz. Prokofjev hegedűversenyének előadása számomra azonban mégsem tűnt meggyőzőnek. A kisebb intonációs hibák ellenére alapvetően korrekt interpretáció nem juttatta érvényre Prokofjev művének neoklasszikus vonásait, s ettől az kissé szürkének hatott. Hudecek adós maradt a szélső tételek könnyed, lendületes karaktereivel, a középső tétel bensőséges, rendkívül finom szerenádhangja helyett pedig egyfajta extrovertáltabb, romantikusan túlvibrált előadást hallhattunk. Leginkább a harmadik tétel rondótémájának erőteljesen rusztikus hangütése tetszett.

Václav Hudecek játékánál (akinek mentségére legyen mondva, hogy mégiscsak az utolsó pillanatban ugrott be Capuçon helyett) azonban lényegesen kiábrándítóbb volt az egyébként remek zongoraművészként számon tartott Philippe Entremont karmesteri tevékenysége. A francia maestro vezénylését bizonytalan ütéstechnika és meglehetősen differenciálatlan, kifejezéstelen mozdulatok jellemezték.

Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét-nyitányával kezdődött a hangverseny. Ez a nagyszabású szimfonikus tabló több, a húsvéti ortodox liturgiához tartozó dallamot is feldolgoz és ennek megfelelően gyakoriak benne a tempóváltások, a megállások. Entremont pálcája alatt a különálló szakaszok nem nyertek értelmet, nem álltak össze egy egésszé. Talán az allegro részek lendületesebb interpretálása összefogottabb előadást eredményezett volna.

A hangverseny második felében elhangzó Rahmanyinov-szimfónia – azt kell, hogy mondjam: a karmesteri tevékenység ellenére – sokkal jobb benyomást keltett, mint a másik két mű. Úgy tűnt, a Nemzeti Filharmonikusok olyannyira otthonosan mozognak Rahmanyinov stílusában, hogy mintegy „maguktól tudják”, mit kell tenniük, a karmester meg mehetett a zenekar után. Entremont-nak azért így is sikerült néhány szép pillanatot szétvernie – például a harmadik tételt záró pizzicato akkordokat. A vonóskart mindvégig a telt, szép tónus jellemezte, amelyhez jól olvadtak a fafúvók. A rezesek játéka sem vált soha kontrollálatlanná. Mégis úgy éreztem, az egész koncert hőfoka alatta maradt annak, mint amire ez az együttes egyébként képes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.