Klasszikus

"Nagy" Sándorok

2007.10.21. 00:00
Ajánlom
A nagysághoz nem lehetőség kell, hanem (a Sándor név ómene szerinti) erős akarat. Veress Sándort és Végh Sándort, a két jó barátot teherbírásuk, a zene iránti lelkesedésük és hajthatatlan szabadságvágyuk tette ugyanazon korszak palettáján nagyokká. Abban a korban, amelyben – a Sándor név másik két, ellentétes görög olvasata szerint – az "embereket oltalmazó" éppúgy, mint az "emberek ellen oltalmat nyújtó" magatartásra egyaránt szükség volt.

Veress 1907-ben, a második nemzetközi békekonferencia évében születik, amikor Hágában kidolgozzák a szárazföldi háború szabályait; Végh öt évre rá, amikor e szabályokat immár használni is lehet, mert elkezdődik az első Balkáni háború. Közös az elindulás helye, Kolozsvár, és földi pályafutásuk időtartama, 85 év. Zeneakadémiai tanulmányaikat majdnem egyszerre (1923-1924) kezdik el: Veress Kodálynál a zeneszerzést; Hegyi Emánuelnél, majd Bartóknál a zongorázást sajátítja el. A szinte még gyermek Végh Kodály mellett Hubaynál tanul, közben "ösztönösen megérzi,
hogy mi a jó, és ami jó, azt egész életében követi" (Végh), így Bartók zenéjének értékét is. Már ekkor (12 évesen!) megveszi a legújabb Bartók-kompozíciók kottáit. A diploma megszerzése után Végh szólókoncertjeivel, valamint a saját alapítású Magyar Trióval lép fel. Alapító tagja az Új Magyar Vonósnégyesnek (1934) is, ők mutatják be 1936-ban Bartók V. vonósnégyesét. Mindemellett a Székesfővárosi Zenekar hangversenymestere lesz és ismeretterjesztő népszerűsítő hangverseny sorozatot állítva össze, vidéki hangversenykörútra viszi a zenekart. A sorozat nyolcadik hangversenye fontos alkalom: 1940. december 1-jén először játszik együtt a később Végh Kvartett néven ismert együttes. Míg Végh vidéki hangversenykörutakon "tanít", addig Veress, közösen Czövek Ernával a magyar hangszeres oktatás elméleti-módszertani reformjának bevezetésén fáradozik. Végh 1940-ben, Veress 1943-ban lett a Zeneakadémia tanára. Az ő osztályába járt a háború utáni generáció két legnagyobb magyar zeneszerzője, Ligeti és Kurtág György is.

Veress még zeneakadémiai évei alatt bekapcsolódik a népzenekutatás munkájába: előbb Lajtha László asszisztenseként, később az 1930-as moldvai gyűjtőútja eredményeinek elismeréseképpen Bartók veszi maga mellé. Egyébként a gyűjtés létrejötte külön szerencsének számít, mivel a trianoni békediktátum következtében már nem lehetett a Kárpát-medence egész területén szabadon gyűjteni. Veress korai zeneszerzői korszakát e népzene erőteljes hatása jellemzi. A Hegedűversenyben (1939) és az I. szimfóniában (1940) a kontrapunktikus szerkesztésmód, valamint az egyre kifinomultabbá váló ritmika mellett a dallami invenció is fontos szerepet kap. Az 1950-es évektől megfigyelhető a dodekafónia használata (az első dodekafon művek: Hommage à Paul Klee 1951, Zongoraverseny 1952). Utolsó alkotói periódusában (1961-től) a magyar és európai zene hagyományait integrálja műveibe.

A második zenészemigráció 1945 és 1949 között zajlik, ekkor távoznak ők is. Kivándorlásuknak közös állomása is van: Svájc. Végh 1964-ben vonósnégyesével együtt telepszik le Bázelben, de aztán tovább mozdul. Freiburg, Düsseldorf után megtalálja végre otthonát: a salzburgi Toscanini-villát. Veress 42 évesen, 1950-ben telepszik le végleg Bernben, ahol a konzervatóriumban zeneszerzés zeneelmélet tanár, majd az egyetem zenetudományi tanszékén oktat.

Talán csak karakterük hevességének intenzitása tér el egymástól. Veress, a "hazaáruló emigráns", ki még a Kossuth-díját sem veszi át (itthon épp a Rajk-per folyik), akinek a nevét kiejteni sem volt szabad, aki Bernben bevezeti a Kodály-módszert, s aki oly zárkózott, hogy tanítványain kívül szinte senkivel sem érintkezik, "zordul és keményen protestáns erkölcsisége [...] vívódásait, forróságát csak legyűrten és leszűrten engedi a nyilvánosság elé" (Szabolcsi Bence), olyan "igaz művész [...] aki a zene hangjaival tisztázni akar és tisztázni is tud valamit [...] a kavargó élet káoszából". (Tóth Aladár) Végh Sándor pedig "percenként robbanó lelkes vulkán, aki muzeális becsű olasz hegedűjével [Paganini Stradivarijával] röpdös a föld körül". (Cs. Szabó László)

(2007. november 26. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Ünnepi hangverseny a Magyar Zene Ünnepe és Veress Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából; eress Sándor: Passacaglia concertante oboára és vonósokra; Zongoraverseny; Hegedűverseny; Hommáge á Paul Klee - fantázia két zongorára és zenekarra; km.: Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora), Keller András (hegedű), Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar; oboán játszik és vezényel: Heinz Holliger)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.