Klasszikus

"Nagy" Sándorok

2007.10.21. 00:00
Ajánlom
A nagysághoz nem lehetőség kell, hanem (a Sándor név ómene szerinti) erős akarat. Veress Sándort és Végh Sándort, a két jó barátot teherbírásuk, a zene iránti lelkesedésük és hajthatatlan szabadságvágyuk tette ugyanazon korszak palettáján nagyokká. Abban a korban, amelyben – a Sándor név másik két, ellentétes görög olvasata szerint – az "embereket oltalmazó" éppúgy, mint az "emberek ellen oltalmat nyújtó" magatartásra egyaránt szükség volt.

Veress 1907-ben, a második nemzetközi békekonferencia évében születik, amikor Hágában kidolgozzák a szárazföldi háború szabályait; Végh öt évre rá, amikor e szabályokat immár használni is lehet, mert elkezdődik az első Balkáni háború. Közös az elindulás helye, Kolozsvár, és földi pályafutásuk időtartama, 85 év. Zeneakadémiai tanulmányaikat majdnem egyszerre (1923-1924) kezdik el: Veress Kodálynál a zeneszerzést; Hegyi Emánuelnél, majd Bartóknál a zongorázást sajátítja el. A szinte még gyermek Végh Kodály mellett Hubaynál tanul, közben "ösztönösen megérzi,
hogy mi a jó, és ami jó, azt egész életében követi" (Végh), így Bartók zenéjének értékét is. Már ekkor (12 évesen!) megveszi a legújabb Bartók-kompozíciók kottáit. A diploma megszerzése után Végh szólókoncertjeivel, valamint a saját alapítású Magyar Trióval lép fel. Alapító tagja az Új Magyar Vonósnégyesnek (1934) is, ők mutatják be 1936-ban Bartók V. vonósnégyesét. Mindemellett a Székesfővárosi Zenekar hangversenymestere lesz és ismeretterjesztő népszerűsítő hangverseny sorozatot állítva össze, vidéki hangversenykörútra viszi a zenekart. A sorozat nyolcadik hangversenye fontos alkalom: 1940. december 1-jén először játszik együtt a később Végh Kvartett néven ismert együttes. Míg Végh vidéki hangversenykörutakon "tanít", addig Veress, közösen Czövek Ernával a magyar hangszeres oktatás elméleti-módszertani reformjának bevezetésén fáradozik. Végh 1940-ben, Veress 1943-ban lett a Zeneakadémia tanára. Az ő osztályába járt a háború utáni generáció két legnagyobb magyar zeneszerzője, Ligeti és Kurtág György is.

Veress még zeneakadémiai évei alatt bekapcsolódik a népzenekutatás munkájába: előbb Lajtha László asszisztenseként, később az 1930-as moldvai gyűjtőútja eredményeinek elismeréseképpen Bartók veszi maga mellé. Egyébként a gyűjtés létrejötte külön szerencsének számít, mivel a trianoni békediktátum következtében már nem lehetett a Kárpát-medence egész területén szabadon gyűjteni. Veress korai zeneszerzői korszakát e népzene erőteljes hatása jellemzi. A Hegedűversenyben (1939) és az I. szimfóniában (1940) a kontrapunktikus szerkesztésmód, valamint az egyre kifinomultabbá váló ritmika mellett a dallami invenció is fontos szerepet kap. Az 1950-es évektől megfigyelhető a dodekafónia használata (az első dodekafon művek: Hommage à Paul Klee 1951, Zongoraverseny 1952). Utolsó alkotói periódusában (1961-től) a magyar és európai zene hagyományait integrálja műveibe.

A második zenészemigráció 1945 és 1949 között zajlik, ekkor távoznak ők is. Kivándorlásuknak közös állomása is van: Svájc. Végh 1964-ben vonósnégyesével együtt telepszik le Bázelben, de aztán tovább mozdul. Freiburg, Düsseldorf után megtalálja végre otthonát: a salzburgi Toscanini-villát. Veress 42 évesen, 1950-ben telepszik le végleg Bernben, ahol a konzervatóriumban zeneszerzés zeneelmélet tanár, majd az egyetem zenetudományi tanszékén oktat.

Talán csak karakterük hevességének intenzitása tér el egymástól. Veress, a "hazaáruló emigráns", ki még a Kossuth-díját sem veszi át (itthon épp a Rajk-per folyik), akinek a nevét kiejteni sem volt szabad, aki Bernben bevezeti a Kodály-módszert, s aki oly zárkózott, hogy tanítványain kívül szinte senkivel sem érintkezik, "zordul és keményen protestáns erkölcsisége [...] vívódásait, forróságát csak legyűrten és leszűrten engedi a nyilvánosság elé" (Szabolcsi Bence), olyan "igaz művész [...] aki a zene hangjaival tisztázni akar és tisztázni is tud valamit [...] a kavargó élet káoszából". (Tóth Aladár) Végh Sándor pedig "percenként robbanó lelkes vulkán, aki muzeális becsű olasz hegedűjével [Paganini Stradivarijával] röpdös a föld körül". (Cs. Szabó László)

(2007. november 26. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Ünnepi hangverseny a Magyar Zene Ünnepe és Veress Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából; eress Sándor: Passacaglia concertante oboára és vonósokra; Zongoraverseny; Hegedűverseny; Hommáge á Paul Klee - fantázia két zongorára és zenekarra; km.: Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora), Keller András (hegedű), Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar; oboán játszik és vezényel: Heinz Holliger)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.