Klasszikus

Nagy siker a Magyar Kulturális Fesztivál Indiában

2007.10.18. 00:00
Ajánlom
Nagy sikerrel zajlanak India öt nagyvárosában a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által rendezett Magyar Kulturális Fesztivál eseményei. A Kodály Zoltán emlékének szentelt fesztivált október 3-án Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg.

Az indiai főváros egyik legkedveltebb koncerttermében, az India International Centre-ben rendezett megnyitó ünnepségen három fiatal Fischer Annie-ösztöndíjas művész, Sipos Marianna (szoprán), Hlavacsek Tihamér (zongora) és Fülep Márk (fuvola) adott koncertet. Műsorukon Kodály, Bartók, Lajtha és Liszt művei szerepeltek. A programban fellépett még a Delhi Chamber Choir, amelyet a Delhiben élő magyar karnagy, Boda-Rechner Gabriella vezényelt. Az ünnepélyes nyitóhangversenyhez kapcsolódva nyílt meg ugyanazon a helyszínen a Kodály Zoltán emlékére rendezett dokumentumkiállítás. A Fischer Annie-ösztöndíjasok triójának turnéja Delhi után Kolkatában, Punéban és Mumbaiban folytatódott.

Novemberben a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Herczku Ágnes népdalénekessel és Tjerdj Tímea zongoraművésszel ad közös koncerteket Delhiben és Dehradoonban, amelyeken Kodály által gyűjtött magyar népzene, valamint Kodály és Bartók népdalfeldolgozásai hangzanak el. Magyar részről egyúttal ezzel a koncerttel veszünk részt az Európai Unió Indiában rendezendő Kulturális Fesztiválján. Az együttes ez után több egyetemi előadóteremben, kifejezetten fiataloknak szánt koncerteken népszerűsíti a magyar zenét.

Decemberben a magyar-marokkói Maruan Ben Abdallah ad három zongoraestet India városaiban. Különlegességnek számít az a koncert, amely magyar, francia és indiai közreműködőkkel Kodály és Debussy zenéjének kapcsolatait mutatja be. A Fesztivál érdekessége lesz Kodály Zoltán: Háry János című vígoperája rajzfilmváltozatának a bemutatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.