Klasszikus

Nagy siker a Magyar Kulturális Fesztivál Indiában

2007.10.18. 00:00
Ajánlom
Nagy sikerrel zajlanak India öt nagyvárosában a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által rendezett Magyar Kulturális Fesztivál eseményei. A Kodály Zoltán emlékének szentelt fesztivált október 3-án Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg.

Az indiai főváros egyik legkedveltebb koncerttermében, az India International Centre-ben rendezett megnyitó ünnepségen három fiatal Fischer Annie-ösztöndíjas művész, Sipos Marianna (szoprán), Hlavacsek Tihamér (zongora) és Fülep Márk (fuvola) adott koncertet. Műsorukon Kodály, Bartók, Lajtha és Liszt művei szerepeltek. A programban fellépett még a Delhi Chamber Choir, amelyet a Delhiben élő magyar karnagy, Boda-Rechner Gabriella vezényelt. Az ünnepélyes nyitóhangversenyhez kapcsolódva nyílt meg ugyanazon a helyszínen a Kodály Zoltán emlékére rendezett dokumentumkiállítás. A Fischer Annie-ösztöndíjasok triójának turnéja Delhi után Kolkatában, Punéban és Mumbaiban folytatódott.

Novemberben a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Herczku Ágnes népdalénekessel és Tjerdj Tímea zongoraművésszel ad közös koncerteket Delhiben és Dehradoonban, amelyeken Kodály által gyűjtött magyar népzene, valamint Kodály és Bartók népdalfeldolgozásai hangzanak el. Magyar részről egyúttal ezzel a koncerttel veszünk részt az Európai Unió Indiában rendezendő Kulturális Fesztiválján. Az együttes ez után több egyetemi előadóteremben, kifejezetten fiataloknak szánt koncerteken népszerűsíti a magyar zenét.

Decemberben a magyar-marokkói Maruan Ben Abdallah ad három zongoraestet India városaiban. Különlegességnek számít az a koncert, amely magyar, francia és indiai közreműködőkkel Kodály és Debussy zenéjének kapcsolatait mutatja be. A Fesztivál érdekessége lesz Kodály Zoltán: Háry János című vígoperája rajzfilmváltozatának a bemutatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.