Klasszikus

Nagy sikerrel vendégszerepelt Bangkokban az Operaház társulata

2003.10.02. 00:00
Ajánlom
Hatalmas sikert aratott a Bangkokban rendezett V. Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztiválon a Magyar Állami Operaház együttese. A programsorozatot a magyar társulat Turandot-produkciója nyitotta meg szeptember 17-én, s ezt az előadást a thaiföldi királyi család két tagja, Galyani Vadhana és Maha Chakri Sirindhorn hercegnő is megtekintette.

A Magyar Állami Operaház négy előadása – szeptember 17-én és 18-án a Turandotot, 20-án és 21-én a Toscát adták elő – telt házak előtt került színre a Thaiföldi Kulturális Központban. A Turandot főbb szerepeit Misura Zsuzsa, Bándi János, Lory Andrea és Fried Péter énekelte, a Toscában pedig Pelle Erzsébetnek, Berkes Jánosnak és Fokanov Anatolijnak tapsolhatott a közönség.

A Bangkok Post kritikusa, Flo S. Tan a következőket írta a Turandotról: „Puccini Turandotja, akárcsak Verdi Aidája, a leggrandiózusabb operák közé tartozik. Nagyszerű választás volt a Magyar Állami Operaház részéről, hogy éppen ezzel a művel nyitotta meg szerdán az V. Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztivált: a Thaiföldi Kulturális Központ zsúfolásig megtelt. Nagyszerű este volt… A színpadkép meglepően gazdag, szellemes megoldásokkal volt tele. Különösen tetszett a holdfelkelte és a nézőtér hátsó részéből éneklő kórus által keltett térhatás… Mindent összevetve – akár egyetértett az ember a rendezői ötletekkel, akár nem, s az apróbb hibák ellenére – a fesztivál nyitógálája vélhetően a legjobb operaelőadás volt, amelyet a bangkoki közönség valaha láthatott. Jól bepróbált és megrendezett előadás volt. A produkciót országunkban még ismeretlen professzionalizmus hatotta át, s minden jövőbeni, helyi kezdeményezésnek példaképül szolgál.”

A következő bangkoki fesztivált 2004-ben a Wiener Staatsoper vendégjátéka nyitja meg, s a tervek szerint a magyar dalszínház társulata is szerepel majd a thaiföldi programsorozaton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.