Klasszikus

Nagy szellemek barátja

2003.11.07. 00:00
Ajánlom
Herrlibergi látogatás Földes Andor zongoraművész feleségénél Földes Andor nevét egy időben homály fedte Magyarországon. Emlékeztek fényes sikerű induló évtizedére, akik már az 1930-as években követhették pályáját, de fogalmat sem alkothattak róla a század második felére felcseperedettek, hiszen a háború emigrációba sodorta.

A hatvanas évek végétől tűnt föl ismét hazai koncertpódiumon, a nyolcvanas években már kurzust is tartott a Zeneakadémián, ahová a halála utáni évtizedben mindinkább "visszaköltözik": az évente megrendezett - a napokban lezajlott - Földes Andor zongoraversennyel, amelyen rendre eljátsszák kompozícióit is, s egy idő múltán majd zongorájával és otthona tárgyaival is, amelyeket emlékének odaadó ápolója, életének mintegy fél évszázadon át társa, Földes Lili asszony a hazájához lélekben mindig hű maradt művész szellemében ide szán.

A zongora ma némán áll a puritán lakásban, amely mégis kincsek tára. E kincsek pedig Földes Andor lelki vagyonának tárgyi függelékei. Mindez Herrlibergben, Zürichtől néhány kilométerre, a tóra nyíló ablakok mögött, ahol Földes Andornéval beszélgethetek. A falakról Henry Moore, Feininger, Miró, Tapies, Kirchner, Tinguely képei tekintenek ránk.

- Hatvanegyben költöztünk ide. Bandi Párizsban adott két koncertet, majd másnap Lyonba utazott hangversenyezni. "Ne gyere velem - mondta -, menj inkább Zürichbe, keress lakást, mert Svájcban szeretnék élni." Ezt megelőzően már három nyarat töltöttünk a svájci hegyekben, ahol oly jól érezte magát, hogy azok közelébe akart települni. "Három napot adok neked, akkor érkezem: azt az egyetlen lakást akarom megnézni, amely neked a legjobban tetszik." Harminc lakás közül ezt választottam.

- Akkor amerikai állampolgárok voltak, ugye?

- Akkor is, azóta is. Elvi elhatározás volt Bandi részéről, hogy az állampolgárságot nem váltogatja, akár az inget. Magyarnak születtünk, a háborútól Amerika mentett meg, ennél maradunk. Ezt svájci barátaink is megértették.

- A nappali szobában sorakozó dedikált fényképek között sok ábrázol neves politikusokat, jó néhány Földes Andorék társaságában. Egy ilyen rangú művész iránt általában érdeklődnek a politikusok, vagy a Földes Andorral való kapcsolatuknak különös oka van?

- Nincs különös oka. Mint Emlékeim című könyvében Bandim megírta, nem akart gazdag lenni, viszont kora nagyjaival törekedett megismerkedni, s ha lehet, megbarátkozni. A politikusokkal sem e nemben, hanem mint kiváló szellemekkel. Ilyen volt például Helmut Schmidt, aki maga is zongorázott. Vagy épp Nehru, aki hálás rajongással fogadta, mikor a férjem koncertet adott egy jótékonysági intézménye javára. Tudósokkal és írókkal éppen így kereste a barátságot: Bertrand Russell mindig eljött a londoni hangversenyekre, és sokszor meglátogattuk, nemkülönben Henry Moore-t, Samuel Beckettet, Dürrenmattot és másokat.

- Az említett politikusok csakugyan nagy szellemek, de életvitelük más, mint egy íróé vagy festőé: nehezebben érnek rá egy-egy egész estés programra, még ha érdekli is őket. Földes Andor kereste a kontaktust velük?

- Minden úgy kezdődött, hogy a jelentős személyiségek eljöttek a koncertre, méghozzá spontán, és a végén belátogattak a művészszobába.

- A művész barátok is maguk kezdeményeztek, vagy megesett, hogy Földes Andor tett mozdulatot az irányukba?

- Beckettel például úgy ismerkedett meg, hogy egy német városban látta a Godot-ra várva színművet. Az élmény hatása alatt felhívott, néhány hét múlva Londonban, nem sokkal később Párizsban együtt is megnéztük. Kisvártatva eljátszotta az öt Beethoven-zongoraversenyt a francia fővárosban, s erre meghívta Beckettet. A hangverseny másnapján már Beckett vendégei voltunk, s ez későbbi párizsi szerepléskor is megismétlődött.

- Miről beszélgettek e kimagasló szellemek egymással?

- Izgalmas volt, amikor Bandi vidám és elégedett embernek nevezte Beckettet. "'Hogy én vidám?' - kérdezte, és egész lénye egy szempillantás alatt Godot vonásait öltötte magára" - emlékezik férjem a kötetében. Szerencsére csak arra a délutánra: egy év múltán, mikor egy kávéházban újra találkoztunk, ennek már nyoma sem volt. Russell csak zenéről akart beszélni Bandival, Moore viszont, látva az alkotófolyamat iránti érdeklődésünket, lelkesen avatott be munkamódszereibe. Dürrenmatt szerette ugyan a zenét, leginkább saját gondolatairól beszélt. Vonzotta a feltűnés is. Egy nagy vonatrablás idején elegáns étteremben ültünk együtt, ahol mindenki csendesen beszélgetett, csak ő harsogta: "Ezt igazán jól csináltad. Nálad van most a pénz?" Amikor Kokoschka hangszertanulásba fogott, a férjem vitetett neki pianínót. Miközben a házi instrumentumot felavatta, a nagy festő örökbecsű rajzot készített róla.

- Amikor a gartenstrassei otthon galériáján álló zongora még nem merevedett gazdátlan némaságba, mennyire verte föl a többlakásos ház csöndjét?

- Csodálkoztak a lakók, hogy egy világhírű zongoraművész néha napokig nem gyakorol. "Gyerekkoromban szereztem a vagyonomat, s most annak kamataiból élek" - hangzott férjem válasza. A zene persze egész nap foglalkoztatta, inkább fejben gyakorolt. Az utazásokkor ennek különösen hasznát vette.

- Rendkívüli technikai képességekre vall ez, hiszen a gyakorlásnak csak egy része a zenei érlelés, amellett alapvető fontosságú az izmok gyakorlatoztatása.

- Amikor gyakorolt, akkor sem technikai etűdözést folytatott, hanem a műsorszámokat játszotta át. Örömmel akart a pódiumra ülni, nem az edzéstől fásultan. Képességeit jellemzi, hogy amikor nászútra mentünk a Long Island-i Westmysticbe, s ő először töltött két hetet zongora nélkül, naponta olvasgatta Schumann - technikailag rendkívül igényes 25 perces - C-dúr fantáziáját. A két hét elteltével New Yorkba visszatérve odaszaladt a pianínóhoz, s szinte koncertszerűen eljátszotta a hatalmas művet. Ez volt a legszebb nászajándék, amit kaphattam tőle.

- Egy előadóművészt még a hangrögzítés korában is fenyeget az emlék fakulásának veszélye. Mit tehet Lili asszony Földes Andor utóéletéért?

- Egyetlen célom, hogy szellemileg életben maradjon a férjem: lemezek, rádiószereplések, memoárkötete több nyelven való publikálása révén - épp most van megjelenés előtt az angol fordítás. Bartók Péter adja ki Floridában, aki tanúja volt annak, miként állt ki a férjem az ő édesapja zenéjéért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.