Klasszikus

Nagy vallomások egy nagy koncert előtt

2016.11.18. 15:05
Ajánlom
Rendhagyó volt az Amadinda és Presser Gábor hagyományos, szilveszteri közös koncertjének sajtótájékoztatója. Az elmúlt fél évben elhunyt barátokra, zenésztársakra is emlékeztek a jelenlévők.

Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője, a november 6-án elhunyt zsenire, jó barátjára, a 21. század egyik legnagyobb zenészére, Kocsis Zoltánra emlékezett:

Kocsis Zoli a színről színre látás isteni adományával volt megáldva. (...) Nem létezett olyan stíluskorszak az elmúlt háromszáz évből, amit ne értett volna azonnal. Neki semmilyen közvetítésre nem volt szüksége. Ha belenézett Bach Máté passiójába, Mozart Requiemjébe, vagy Bartók Concertójába, akkor ő színről színre látta azt a darabot. Színről színre látta, amit a szerző írt, csakúgy, mint a kulturális összefüggéseket. Ez egy isteni, gyermeki tulajdonság. Csodálkozott, hogy más ezt nem látja” - fogalmazott.

Amadinda

Amadinda (Fotó/Forrás: Kaiser Ottó)

Azt is elárulta, hogy Kocsis Zoltán volt az, aki először ismertette meg őt John Cage ütőkre írt műveivel, amelyből egy 200 oldalnyi paksamétát bocsátott az akkor alig 20 éves Rácz Zoltán rendelkezésére. Később Kocsis Zoltánnal hat lemezen rögzítették is John Cage életművét, ami az Amadinda legfontosabb munkái közé tartozik. Az Amadinda a szilveszteri koncerten is megemlékezik Kocsis Zoltánról.

Kortársak Kocsis Zoltánról

Kapcsolódó

Kortársak Kocsis Zoltánról

Kocsis Zoltán hosszú, méltósággal viselt betegsége után november 6-án délután 64 éves korában elhunyt. A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész-karmesterről pályatársai osztották meg személyes emlékeiket.

Beszéde után a jelenlévők közösen meghallgatták Mozart A-dúr zongoraversenyének (K. 488) melankolikus 2. tételét Kocsis Zoltán interpretációjában. Tovább fokozta a drámai hangulatot Presser Gábor, aki emlékeztetett,

Somló Tamás éppen a sajtótájékoztató napján, november 17-én lett volna 69 éves.

Mint mondta, az idei közös zenélés egyfajta tisztelgés lesz az LGT egykori két tagja, az idén elhunyt Somló Tamás és Laux József előtt.

Az Amadinda és Presser Gábor idén 16. alkalommal ünnepli közösen a szilvesztert, minden évben egy különleges vendégművésszel kiegészülve, akik között Marton Éva, Vásáry Tamás, Karácsony János, Falusi Mariann és legutóbb Rúzsa Magdi is megfordult már. Idén a Bényei Tamás vezetésével 1985. óta működő, tavaly Kossuth-díjjal elismert Hot Jazz Band lesz a vendég. Holló Aurél, az Amadinda tagja kitért arra, hogy idén márciusban a MOMkultban koncerteztek első alkalommal a Hot Jazz Banddel, ami a legautentikusabb megközelítésben játssza a korai jazz különböző válfajait. A formáció újjáélesztette a 20. század első felének magyar tánczenéjét és műfajában nemzetközi összehasonlításban rendkívül sokoldalú együttesnek számít. Bényei Tamás lelkesen idézte fel Presser Gáborral kapcsolatos fiatalkori emlékeit:

Gyerekkoromban LGT-rajongó voltam, a szobám falán ott lógott a plakátjuk, sőt kitűzőt is rajzoltam magamnak Presser Gábor arcképéről. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen zenei közelségbe kerülhetek Pici bácsival” - árulta el. 

A nagy vallomásokat folytatva Rácz Zoltán elmesélte, hogy a nyolcvanas évek közepén Márta Istvánnál egy házibulin találkozott először Presser Gáborral, akit megkért arra, komponáljon az Amadinda számára egy számot. Ez lett a Drum Street Blues, amelyet 1989. június 2-án közösen adtak elő a Zeneakadémián. 1992-ben az Amadinda, az LGT és a Trio Stendhal közös lemezt készített Zörr címmel.

Amadinda - Presser Gábor

Amadinda - Presser Gábor (Fotó/Forrás: Kaiser Ottó)

A december 31-én 22 óra 45 perckor kezdődő koncert első részében a hagyományokhoz híven klasszikus műveket, köztük Ravel Szonatináját fogják eljátszani, az éjfél előtti perceket Bach zenéje tölti ki. Már az újévben egy Strauss-polkával folytatják, majd a koncert Presser Gábor és a Hot Jazz Band közreműködésével erre az alkalomra áthangszerelt LGT-számokkal fejeződik be. A tervek szerint ezek között eljátsszák majd az Úgy látlak című elfeledett LGT-dalt, a Trombitás Frédit pedig dixieland stílusban fogják előadni.

Az idei szilveszter alkalmából egy Amadinda-Presser szilveszteri emlékkönyv is megjelenik, amely fotókkal, koncertműsorokkal, kottarészletekkel, jegyzetekkel vezeti végig az olvasót a 2001 utolsó napja óta tartó sorozaton és CD-mellékletet is tartalmaz. A könyvben az elmúlt tizenöt év szilveszteri vendégeinek rövid írásai is olvashatóak. A könyvet Vető Gábor tervezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.