Klasszikus

Nagy vallomások egy nagy koncert előtt

2016.11.18. 15:05
Ajánlom
Rendhagyó volt az Amadinda és Presser Gábor hagyományos, szilveszteri közös koncertjének sajtótájékoztatója. Az elmúlt fél évben elhunyt barátokra, zenésztársakra is emlékeztek a jelenlévők.

Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője, a november 6-án elhunyt zsenire, jó barátjára, a 21. század egyik legnagyobb zenészére, Kocsis Zoltánra emlékezett:

Kocsis Zoli a színről színre látás isteni adományával volt megáldva. (...) Nem létezett olyan stíluskorszak az elmúlt háromszáz évből, amit ne értett volna azonnal. Neki semmilyen közvetítésre nem volt szüksége. Ha belenézett Bach Máté passiójába, Mozart Requiemjébe, vagy Bartók Concertójába, akkor ő színről színre látta azt a darabot. Színről színre látta, amit a szerző írt, csakúgy, mint a kulturális összefüggéseket. Ez egy isteni, gyermeki tulajdonság. Csodálkozott, hogy más ezt nem látja” - fogalmazott.

Amadinda

Amadinda (Fotó/Forrás: Kaiser Ottó)

Azt is elárulta, hogy Kocsis Zoltán volt az, aki először ismertette meg őt John Cage ütőkre írt műveivel, amelyből egy 200 oldalnyi paksamétát bocsátott az akkor alig 20 éves Rácz Zoltán rendelkezésére. Később Kocsis Zoltánnal hat lemezen rögzítették is John Cage életművét, ami az Amadinda legfontosabb munkái közé tartozik. Az Amadinda a szilveszteri koncerten is megemlékezik Kocsis Zoltánról.

Kortársak Kocsis Zoltánról

Kapcsolódó

Kortársak Kocsis Zoltánról

Kocsis Zoltán hosszú, méltósággal viselt betegsége után november 6-án délután 64 éves korában elhunyt. A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész-karmesterről pályatársai osztották meg személyes emlékeiket.

Beszéde után a jelenlévők közösen meghallgatták Mozart A-dúr zongoraversenyének (K. 488) melankolikus 2. tételét Kocsis Zoltán interpretációjában. Tovább fokozta a drámai hangulatot Presser Gábor, aki emlékeztetett,

Somló Tamás éppen a sajtótájékoztató napján, november 17-én lett volna 69 éves.

Mint mondta, az idei közös zenélés egyfajta tisztelgés lesz az LGT egykori két tagja, az idén elhunyt Somló Tamás és Laux József előtt.

Az Amadinda és Presser Gábor idén 16. alkalommal ünnepli közösen a szilvesztert, minden évben egy különleges vendégművésszel kiegészülve, akik között Marton Éva, Vásáry Tamás, Karácsony János, Falusi Mariann és legutóbb Rúzsa Magdi is megfordult már. Idén a Bényei Tamás vezetésével 1985. óta működő, tavaly Kossuth-díjjal elismert Hot Jazz Band lesz a vendég. Holló Aurél, az Amadinda tagja kitért arra, hogy idén márciusban a MOMkultban koncerteztek első alkalommal a Hot Jazz Banddel, ami a legautentikusabb megközelítésben játssza a korai jazz különböző válfajait. A formáció újjáélesztette a 20. század első felének magyar tánczenéjét és műfajában nemzetközi összehasonlításban rendkívül sokoldalú együttesnek számít. Bényei Tamás lelkesen idézte fel Presser Gáborral kapcsolatos fiatalkori emlékeit:

Gyerekkoromban LGT-rajongó voltam, a szobám falán ott lógott a plakátjuk, sőt kitűzőt is rajzoltam magamnak Presser Gábor arcképéről. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen zenei közelségbe kerülhetek Pici bácsival” - árulta el. 

A nagy vallomásokat folytatva Rácz Zoltán elmesélte, hogy a nyolcvanas évek közepén Márta Istvánnál egy házibulin találkozott először Presser Gáborral, akit megkért arra, komponáljon az Amadinda számára egy számot. Ez lett a Drum Street Blues, amelyet 1989. június 2-án közösen adtak elő a Zeneakadémián. 1992-ben az Amadinda, az LGT és a Trio Stendhal közös lemezt készített Zörr címmel.

Amadinda - Presser Gábor

Amadinda - Presser Gábor (Fotó/Forrás: Kaiser Ottó)

A december 31-én 22 óra 45 perckor kezdődő koncert első részében a hagyományokhoz híven klasszikus műveket, köztük Ravel Szonatináját fogják eljátszani, az éjfél előtti perceket Bach zenéje tölti ki. Már az újévben egy Strauss-polkával folytatják, majd a koncert Presser Gábor és a Hot Jazz Band közreműködésével erre az alkalomra áthangszerelt LGT-számokkal fejeződik be. A tervek szerint ezek között eljátsszák majd az Úgy látlak című elfeledett LGT-dalt, a Trombitás Frédit pedig dixieland stílusban fogják előadni.

Az idei szilveszter alkalmából egy Amadinda-Presser szilveszteri emlékkönyv is megjelenik, amely fotókkal, koncertműsorokkal, kottarészletekkel, jegyzetekkel vezeti végig az olvasót a 2001 utolsó napja óta tartó sorozaton és CD-mellékletet is tartalmaz. A könyvben az elmúlt tizenöt év szilveszteri vendégeinek rövid írásai is olvashatóak. A könyvet Vető Gábor tervezte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Tánc

Formabontó táncos produkciót mutat be a Margaret Island

Október 14-én kezdődik a Margaret Island Szabadon szép a tánc elnevezésű országos turnéja a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, amely során több hazai városba is ellátogatnak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni,
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.