Klasszikus

Nagyban játszanak az idei Mini-Fesztiválon

2012.01.27. 13:55
Ajánlom
A Magyar Zeneművészeti Társaság január utolsó hétvégéjén ismét megrendezi magyar kortárs zenei seregszemléjét a Müpában.

A fesztivált pénteken este Szokolay Sándor II. vonósnégyese, valamint Madarász Iván, Hollós Máté és Vántus István művei nyitják a Fesztivál Színházban, de az esten a legfiatalabb zeneszerző-nemzedék (köztük Horváth Barnabás, Tóth Péter, Bánkövi Gyula, valamint a Fischer Annie-ösztöndíjas Virágh András Gábor) darabjait is műsorra tűzték. Hollós Máté zeneszerző szerint a különböző generációk jelenléte teszi érdekessé és színessé a Mini-Fesztivált, amely a Korunk Zenéje és korábban a Budapesti Őszi Fesztivál mellett a magyar kortárs zene legjelentősebb fóruma a fővárosban. A fesztivál hagyományos, kamarazenei koncertekkel kezdődik, énekkari művekkel folytatódik és szimfonikus esttel zárul.

A szombat délutáni hangversenyen Szabó Ferenc János, Tornyai Péter és Rohmann Ditta közreműködésében Zombola Péter Virág voltam című kompozíciója csendül fel. (Az ifjú komponista műve a 2009-es Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén a harmadik díjat kapta a nagyzenekari művek kategóriában.) A hangverseny után Hollós Máté vezetésével kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Este pedig a THReNSeMBle koncertjén elhangzik majd egy budapesti bemutató - egy Kőszeghy Péter-darab - és két magyarországi bemutató is: Yannis Kyriakidestől a "paramyth" és Georg Friedrich Haastól a Sextet.

A vasárnapi nagyzenekari hangverseny első darabja a fesztivál egyik alapítójának, Durkó Zsolt emlékét idézi. Az Epizódok a B-A-C-H témára című művet 1964-ben első rádiófelvételére komponálta a szerző, aki egyébként ezzel a darabbal kitüntetéssel diplomázott le a római Santa Cecilia Akadémián a nagyhatású kortárs olasz zeneszerző Petrassi osztályában. A koncerten elhangzik továbbá Dubrovay László III. zongoraversenye és Gyöngyösi Levente II. szimfóniája. Az est szólistája Holics László lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Klasszikus

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.