Klasszikus

Nagyban játszanak az idei Mini-Fesztiválon

2012.01.27. 13:55
Ajánlom
A Magyar Zeneművészeti Társaság január utolsó hétvégéjén ismét megrendezi magyar kortárs zenei seregszemléjét a Müpában.

A fesztivált pénteken este Szokolay Sándor II. vonósnégyese, valamint Madarász Iván, Hollós Máté és Vántus István művei nyitják a Fesztivál Színházban, de az esten a legfiatalabb zeneszerző-nemzedék (köztük Horváth Barnabás, Tóth Péter, Bánkövi Gyula, valamint a Fischer Annie-ösztöndíjas Virágh András Gábor) darabjait is műsorra tűzték. Hollós Máté zeneszerző szerint a különböző generációk jelenléte teszi érdekessé és színessé a Mini-Fesztivált, amely a Korunk Zenéje és korábban a Budapesti Őszi Fesztivál mellett a magyar kortárs zene legjelentősebb fóruma a fővárosban. A fesztivál hagyományos, kamarazenei koncertekkel kezdődik, énekkari művekkel folytatódik és szimfonikus esttel zárul.

A szombat délutáni hangversenyen Szabó Ferenc János, Tornyai Péter és Rohmann Ditta közreműködésében Zombola Péter Virág voltam című kompozíciója csendül fel. (Az ifjú komponista műve a 2009-es Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén a harmadik díjat kapta a nagyzenekari művek kategóriában.) A hangverseny után Hollós Máté vezetésével kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Este pedig a THReNSeMBle koncertjén elhangzik majd egy budapesti bemutató - egy Kőszeghy Péter-darab - és két magyarországi bemutató is: Yannis Kyriakidestől a "paramyth" és Georg Friedrich Haastól a Sextet.

A vasárnapi nagyzenekari hangverseny első darabja a fesztivál egyik alapítójának, Durkó Zsolt emlékét idézi. Az Epizódok a B-A-C-H témára című művet 1964-ben első rádiófelvételére komponálta a szerző, aki egyébként ezzel a darabbal kitüntetéssel diplomázott le a római Santa Cecilia Akadémián a nagyhatású kortárs olasz zeneszerző Petrassi osztályában. A koncerten elhangzik továbbá Dubrovay László III. zongoraversenye és Gyöngyösi Levente II. szimfóniája. Az est szólistája Holics László lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.