Klasszikus

Nagyböjti egyházzene a hétvégén

2010.03.18. 14:48
Ajánlom
Március 19-én a Pesti ferences templomban a BFT Greccio kamarakórusának előadásában Lassus Lagrime di San Pietro című művének részletei szólalnak meg, a Gabrieli Choir pedig francia műsorral lép fel szombat este Kecskeméten, vasárnap pedig Zuglóban.

Lassus húsz, olasz nyelvre írt madrigálból és egy latin nyelvű záró-motettából álló sorozata a szerző utolsó műve. A Lagrime di San Pietro (Szent Péter könnyei) Luigi Tansillo (1510-1568) költeményeire készült. Szent Péter bánatának fokozatait festi le azt követően, hogy elárulta Krisztust. A szerző kompozíciós eljárásait összefoglaló, életműve csúcsának tekinthető vallásos madrigálokban a számmisztika fontos szerepet kap. A hetes szám visszatérése a műben Hétfájdalmú Szűz alakjára utal. A hét szólamra készült darab összesen huszonegy madrigálból áll, melyekből számos darab egyenként is hét részre osztható. A darabot az idős, súlyos depresszióban szenvedő mester 1594-ben - három héttel halála előtt - ajánlotta VIII. Kelemen pápának. Március 19-én, pénteken fél nyolctól a BFT Greccio kamarakórusának előadásában a sorozat első nyolc motettája lesz hallható, a zenés áhítatot - melyen a madrigálok alapjául szolgáló költemények magyar fordításban is elhangzanak majd - a sorozat utolsó darabja, a "Vide homo" zárja.

Március 20-án szombaton fél héttől a kecskeméti Szent Miklós-templomban, illetve másnap, vasárnap fél nyolctól Budapesten, a Kassai téri Szentlélek-templomban francia szerzők műveit énekli a Gabrieli Kórus. Műsorukon először Maurice Duruflé 1960-ban komponált, gregorián témákat feldolgozó négy motettája hangzik fel, amit Francis Poulenc 1938/39-ben keletkezett négy nagyböjti motettája, és Pierre Villette talán legismertebb kórusműve, a Hymne à la Vierge követ. A koncert második felében Gabire Fauré Requiemje szólal meg. A Requiem-et 1887-ben játszották először a párizsi Madeleine templomban, ahol a szerző tíz évig működött karnagyként. Fauré nagy gonddal válagatta meg a gyászmise szövegeit.  Műve nyugalmat és békét hangsúlyozza, ezért szinte teljes egészében kihagyja a Dies Irae drámai sorait, amely oly jellegzetes feldolgozást kapott Mozart, Berlioz és Verdi Requiemjeiben.  Szokatlan a mű hangszerelése is (orgona, hárfa, üstdobok, szóló hegedű és néhány mély fekvésű vonós hangszer), amely komor, visszafogott jelleget kölcsönöz a műnek. Mivel a hangszerek csak színező szerepet töltenek be, s alapvetően az orgonaszólamot erősítik, liturgikus előadások alkalmával (és liturgikus környezetben) gyakran elhagyják őket. A Gabrieli Choir koncertjein Gesztesi-Tóth László működik közre orgonán, vezényel: Sólyom Richárd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.