Klasszikus

Nagydíjas a Cantemus Gyermekkórus

2005.08.29. 00:00
Ajánlom
A Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkórus nyerte el az idei Arezzói Nemzetközi Kórusverseny nagydíját. A világ egyik legrangosabb kórusversenyét ötvenharmadik alkalommal rendezték meg az olasz városban 2005. augusztus 23. és 28. között.

A versenyre huszonnégy kórus érkezett a világ minden tájáról, amelyek öt kategóriában mérték össze tudásukat. A gyermekkari és folklór-kategóriában idén egyetlen magyar együttesként indult nyíregyházi gyerekek saját kategóriájuk első díjának megszerzése után a nagydíjért mérkőzhettek meg a döntőbe került kórusokkal.

Szereplésüket furcsa közjáték zavarta meg. A nemzetközi zsűri a versenyprogram egyik darabjánál kifogásolta a kórustagok nem hagyományos elhelyezkedését, ezért „normál felállásban” újra elénekeltette a művet. A Cantemust azonban nem lehetett kizökkenteni megszokott formájából – a bírálók végül a verseny legjobbjának hirdették ki a gyermekkart, amely így jövőre indulhat a legnagyobb elismerést jelentő Európa Nagydíjért. Ezt az elismerést egyébként a Cantemus testvérkórusa, a szintén Szabó Dénes irányításával működő Pro Musica Leánykar korábban már elnyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.