Klasszikus

Nagydíjas lett a nyíregyházi Cantemus Kórus

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
2004. április 14-19. között 40. alkalommal került megrendezésre a svájci Montreux város Nemzetközi Kórusversenye. A 20 meghívott kórus produkcióját egy 3 tagú nemzetközi zsűri bírálta el. A verseny négy estén keresztül zajlott, 5-5 kórus hangversenyszerű, húsz perces műsorát a zsűrin kívül a jelenlévő közönség is értékelte.

A zsűri szakmai véleménye alapján a verseny nagydíját a nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény, a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett Cantemus Gyermekkórusa nyerte, valamint a verseny kötelező művének legjobb előadásáért megkapta a montreux-i Casino által felajánlott díjat is. A közönség díját a szentpétervári Concert Singers orosz kamarakórus nyerte el; a legjobb műsor összeállításért járó díjat pedig a Fülöp-szigeti St. Tamás Egyetem vegyeskara vehette át.

A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában 1958 óta folyik az ének-zene tanítása Kodály Zoltán zenepedagógiai elképzelése szerint. Az iskola nagy létszámú növendékeiből több kórus is szerveződött. A legkisebbek a Nyitnikék kórus, őket követi a Napsugár kórus, a Cantemus fiú vegyeskar és a Cantemus Gyermekkórus. Az iskola volt növendékeiből alakult a ma már nemzetközi hírnévre szert tett Pro Musica leánykar és a Banchieri énekegyüttes, 1998 óta pedig folyamatosan működik a Cantemus Vegyeskar is.

Közülük a legnagyobb létszámú (120 fõ) és a legtöbb sikert elért Cantemus Gyermekkórus, amely vezetőjével, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnaggyal 1974 óta a világ zeneirodalmának legszebb műveit énekli hangversenyein. Hangjukat hanglemezek, rádió- és televízió felvételek őrzik. Számos kortárs mű bemutatója fűződik nevükhöz. Pályájukat különös események és eredmények kísérik. Hangversenyeztek a világ számos országában, Venezuelatól Ausztráliáig, Canadától Japánig, az USA-tól Koreáig, de természetesen Európa számos országában is. Világhírű karmesterek vezényelték őket, pl.: Leonard Bernstein, Doráti Antal, Seiji Ozawa, Joó Árpád, Giuseppe Patane. A világ legjelentősebb kórusversenyein több mint 20 díjat szereztek, 1989-ben elnyerték a Magyar Művészetért Alapítvány Nagydíját, 1993-ban a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat.

A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat és 2000-ben Kossuth-díjat kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.