Klasszikus

Nagydíjas lett a nyíregyházi Cantemus Kórus

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
2004. április 14-19. között 40. alkalommal került megrendezésre a svájci Montreux város Nemzetközi Kórusversenye. A 20 meghívott kórus produkcióját egy 3 tagú nemzetközi zsűri bírálta el. A verseny négy estén keresztül zajlott, 5-5 kórus hangversenyszerű, húsz perces műsorát a zsűrin kívül a jelenlévő közönség is értékelte.

A zsűri szakmai véleménye alapján a verseny nagydíját a nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény, a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett Cantemus Gyermekkórusa nyerte, valamint a verseny kötelező művének legjobb előadásáért megkapta a montreux-i Casino által felajánlott díjat is. A közönség díját a szentpétervári Concert Singers orosz kamarakórus nyerte el; a legjobb műsor összeállításért járó díjat pedig a Fülöp-szigeti St. Tamás Egyetem vegyeskara vehette át.

A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában 1958 óta folyik az ének-zene tanítása Kodály Zoltán zenepedagógiai elképzelése szerint. Az iskola nagy létszámú növendékeiből több kórus is szerveződött. A legkisebbek a Nyitnikék kórus, őket követi a Napsugár kórus, a Cantemus fiú vegyeskar és a Cantemus Gyermekkórus. Az iskola volt növendékeiből alakult a ma már nemzetközi hírnévre szert tett Pro Musica leánykar és a Banchieri énekegyüttes, 1998 óta pedig folyamatosan működik a Cantemus Vegyeskar is.

Közülük a legnagyobb létszámú (120 fõ) és a legtöbb sikert elért Cantemus Gyermekkórus, amely vezetőjével, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnaggyal 1974 óta a világ zeneirodalmának legszebb műveit énekli hangversenyein. Hangjukat hanglemezek, rádió- és televízió felvételek őrzik. Számos kortárs mű bemutatója fűződik nevükhöz. Pályájukat különös események és eredmények kísérik. Hangversenyeztek a világ számos országában, Venezuelatól Ausztráliáig, Canadától Japánig, az USA-tól Koreáig, de természetesen Európa számos országában is. Világhírű karmesterek vezényelték őket, pl.: Leonard Bernstein, Doráti Antal, Seiji Ozawa, Joó Árpád, Giuseppe Patane. A világ legjelentősebb kórusversenyein több mint 20 díjat szereztek, 1989-ben elnyerték a Magyar Művészetért Alapítvány Nagydíját, 1993-ban a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat.

A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat és 2000-ben Kossuth-díjat kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Jazz/World

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.