Klasszikus

Nagyközönség elé lép a Bogányi-zongora

2015.04.08. 16:30
Ajánlom
Nagyzenekarral április 16-án Pécsen, a Pannon Filharmonikusok Zarathustra című koncertjén hallható először nyilvánosan a Bogányi Gergely zongoraművész által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongora.

"A hangszer első zenekari megszólalása alkalmával a kortárs magyar zene kiemelkedő szerzőjeként hivatkozott Dubrovay László kompozíciójának dallamai csendülnek fel, várhatóan a komponista jelenlétében" - írta a Pannon Filharmonikusok zenekar április 8-ai közleményében. Bogányi Gergely a pécsi zenekar élén az új hangszeren Dubrovay László III. zongoraversenyét adja elő.

A Pannon Filharmonikusok Richard Strauss és a zeneirodalom ikonikus művét, az Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményt is eljátssza. A monumentális zenekart kívánó zeneművet április 16-án a pécsi Kodály Központ, április 18-án a budapesti Művészetek Palotája közönsége is hallhatja. A Dubrovay-zongoraverseny és a Richard Strauss-mű mellett Mozart A-dúr rondója (K.386) is szerepel a koncertek műsorán. Mindkét hangverseny karmestere Christian Schumann.

"A Pannon Filharmonikusok rendkívüli várakozással tekintenek a különleges hangszer érkezésére, és a Kodály Központ európai színvonalú hangversenytermében történő első megszólalására, amelyet minden bizonnyal zenetörténeti pillanatként jegyez majd a hazai művészeti élet" - fogalmaztak a zenekar közleményében. A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban, a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké. A fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez is fűződik.

A pécsi közgyűlés január végi ülésén döntött egy Bogányi-zongora beszerzéséről. A baranyai megyeszékhely a Kodály Központba kerülő hangszer árát egy legkésőbb jövő júliusig tartó közadakozásból kívánja előteremteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.