Klasszikus

Nagyszabású eseményekkel folytatódik az EU-félév és a Liszt-év

2011.04.27. 14:00
Ajánlom
Szinte lehetetlen, de megpróbáljuk felsorolni, milyen kulturális programokat rendeznek április és július között Magyarországon, illetve Európa-szerte.

A magyarországi események sorában az első hely a Liszt-év legutóbbi szenzációját illeti: április 18-án Baráti Kristóf adott nagysikerű kamarakoncertet. Az estéről készült videós beszámoló ide kattintva található meg. A sorozatban többek között Bogányi Gergely is fellép a Párizsi Nagyáruház díszes Lotz-termében békebeli kávéházi hangulatban élvezhető hangversenyeken. Musica Sacra címmel május 1-től június 26-ig vasárnaponként Liszt összes miséje megszólal korhű liturgikus környezetben, a Belvárosi Főplébániatemplomban, ahol maga Liszt is vezényelt és orgonált pesti tartózkodásai során.

Május 7-én délután a Múzeumkertben számtalan ingyenes családi és kulturális programmal fűszerezett családi piknik lesz a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén látható "Az európai szecesszió nagymesterei - Barcelona-Brüsszel-Budapest" című kiállítás záróeseményeként. A Budapest szecessziós imázsát erősítő kísérőrendezvények a tárlat Brüsszelbe költözését követően is folytatódnak: a Gellért fürdő titkait a Szecessziós Hullám elnevezésű túra, a Lechner Ödön budapesti ikonikus épületeit bemutató Klasszikus Szecesszió Séta mutatja be, és egyszerűsített városi geocache-t (térképes kincsvadászat) is szerveznek a vállalkozó kedvű turisták számára. A részletek a szecessziós programok hamarosan induló saját weboldalán lesznek elérhetők.

Május 8-án az Európa Nap alkalmából a szomszédos országok hét településén, Alsó- és Felsőőrön, Eszéken, Lendván, Magyarkanizsán, Nagyszőlősön, Párkányban és Sepsiszentgyörgyön egész napos program várja az érdeklődőket. Bemutatkoznak a települések művészei a hagyományőrzőktől a képzőművészeken keresztül a népszerű könnyűzenei sztárokig; gyerekprogramok, gasztronómiai rendezvények és sportesemények szórakoztatják egész nap az érdeklődőket. A hét városból a Duna Televízió élőben közvetít, ízelítőt adva a programokból és bemutatva a hét város életét.

Május 22-én nagyszabású, egésznapos Liszt-maratont rendeznek a Millenárison, amely elsősorban az ifjabb korosztályokat invitálja az emlék- és élményszerzésre, s persze a klasszikus zenével  való barátkozásra. Könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek és interaktív előadások sora várja az érdeklődőket, akik e legkevésbé sem formális programokon a Liszt muzsikájára kergetőző Tom macskával és Jerry egérrel éppúgy találkozhatnak majd, akárcsak a különféle zenei és előadói stílusokat ötvöző művészekkel. A koncertek mellett kézműves foglalkozások és Liszt ínyére való finomságok várják a Millenárisra kilátogatókat. A maratonra közös programmal készül a Concerto Budapest és a Muzsikás, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Bár. A részletek a Liszt-év honlapján már olvashatók.

Május 24-én nyílik a rendhagyó Művészet a tavon kiállítás a Városligetben a Szépművészeti Múzeum szervezésében. A tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség több mint három hónapon át. A kiállítás látható a hídról és a sétányokról, ami pedig a leginkább különlegessé teszi, hogy a tóba állított tárlat délelőtt 10 órától este 10 óráig körbecsónakázható. A kiállítást társművészeti (zene, tánc, film) és múzeumpedagógiai programok is kísérik.

Május 28-án Szegedre látogat Liszt: a Dóm téren ekkorra már felépített szabadtéri színpadon Liszt mindenkinek! címmel a Szegedi Szabadtéri Játékok előhangjaként sokszínű crossover programok várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Oravecz György zongoraművész, Vásáry André és a Budapest Saxofon Quartett.

Június 9-én nyílik a Ludwig Múzeumban a Moholy-Nagy László kiállítás. Moholy a 20. század egyik legmeghatározóbb jelentőségű képzőművésze, művészetpedagógusa és gondolkodója, egyike a nemzetközileg is széles körben ismert és nagyra értékelt magyar származású képzőművészeknek, akinek életművét azonban a hazai közönség ilyen átfogó válogatásban csak évtizedekkel ezelőtt láthatta utoljára Magyarországon. Az anyagot először a madridi Círculo de Bells Artes-ben, majd a berlini Gropius Bauban, azt követően pedig a hágai Gemeentemuseumban mutatták be. A Budapestre érkező kiállítás valamivel több mint 130 alkotását (köztük festmények, fekete-fehér és színes fotók, filmek és grafikai tervek) a kiállítás kurátora, Oliva Maria Rubio közel negyven nemzetközi intézményből és magángyűjteményből kérte kölcsön a világ minden tájáról.

Június 13-14-én a 2009-ben elhunyt korszakalkotó táncművész, Pina Bausch társulata lép fel újra Budapesten. Ezúttal a Sweet Mambo című Bausch koreográfiát láthatja a magyar közönség a Nemzeti Színházban. A darab kilenc táncos, hat nő és három férfi előadásában a csábítás és elcsábulás, az érzelmi ragyogás és nyomorúság, a sebezhetőség, a lelki és fizikai törékenység hullámzását fogalmazza meg. A nők néha mulatságosan, néha kétségbeesetten provokálnak, csábítanak vagy kéjesen hagyják, hogy ölelgessék őket a férfiak, de kiábrándultságuk újra és újra előbukkan. A koreográfus illúzióktól mentesen látja és láttatja a férfi és nő kapcsolatát az egymást követő, látszólag összefüggéstelen jelenetekben.

Június 24. és 26. között a soros EU-elnökséget "Duna-Parti" búcsúztatja. A nyárköszöntő dunaparti rendezvénysorozat a Dunastratégia megvalósításához szükséges nemzetközi összefogás szükség- és időszerűségét hivatott a nagyközönség figyelmének középpontjába állítani. Ennek jegyében a programok bemutatják Magyarország és Európa történelmi és kulturális sokszínűségét, a vendégszerető, a hagyományőrző, a békebeli, fényes és még számos izgalmas "arcát".

Mi sem kézenfekvőbb, mint hogy a Duna hullámait meglovagolva evezzünk át az Európai eseményekre: április végén Duna-kiállítás nyílik Bécsben. A Danubius Fluvius Pictorum - Duna képfolyam című összeállítás nemcsak interaktív, de dinamikus is: paneljei a kiállítás mindenkori helyszínéhez igazodnak. A kiállítás négy nagy műfaji témakör mentén szervezi egységbe a számtalan Dunához kapcsolódó emléket, képet. Az első a Duna térképészeti feldolgozásával foglalkozik, a második a Duna pillanatképekkel megőrzött arcait mutatja be fényképek segítségével. A harmadik a Duna mozgóképes archív képeit vetíti a látogató elé, a negyedik pedig a Dunához kapcsolódó "örökség-projektekből" válogat és ezeket mutatja be, kicsit és nagyot, személyeset és közösségit egyaránt.

Április 11-én, Márai Sándor születésnapján nyílt Barcelonában a 111 évvel ezelőtt született írót bemutató kiállítás. A Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével megrendezett tárlat célja nem más, mint hogy még közelebb hozza a látogatóhoz a Spanyolországban legnépszerűbb magyar író, Márai Sándor alakját. A Márai-hagyaték dokumentumain alapuló kiállítás az író és mű kettősségén keresztül mutatja be a csaknem évszázados pályát. Az egyes mozaikok (képek és szövegek, műrészletek és róla írt gondolatok egységére alapozva) adják ki az író portréját.

A Liszt-év tavaszi angliai programsorozatát április 7-én a Liszt-életrajz legkiválóbb szaktekintélye, Alan Walker előadása nyitotta, továbbá koncertet adott Vásáry Tamás és Érdi Tamás is. Az áprilisi programokat a fiatal brácsaművész, Somfai Gábor koncertje zárja a Londoni Magyar Kulturális Központban április 26-án, de május és június folyamán is számos izgalmas koncertet rendeznek Angliában, részletek a liszt-2011.hu weboldalon olvashatók.

A soros EU-elnökségi félév és a Liszt-év közös fénypontjának ígérkezik a vatikáni ünnepi koncert, amit május 27-én XVI. Benedek pápa jelenlétében tartanak. Legutóbb 2000-ben érte hasonló megtiszteltetés Magyarországot, hogy a patinás vatikáni koncertteremben hazai együttes adhatott koncertet. A jeles alkalmon ezúttal a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Magyar Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével. Liszt 13. zsoltára, valamint a karmester hangszerelésében a Festmarsch, a Vallée d'Obermann és az Ave Maria című Liszt-művek hangzanak el.

Június 17-én Kassák-kiállítás nyílk a Berlinische Galerie-ben. A német fővárosban rendezendő kiállítás Kassák Lajost mint a magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakját mutatja be a német közönségnek. Kassák és kortársainak képzőművészeti alkotásai mellett korabeli fotók és más dokumentumok a geokulturális összefüggéseket, művészeti folyóiratokat, csoportokat és központokat, valamint nagyszabású művészegyéniségeket is megjelenítenek. A kiállított képzőművészeti anyag az 1910-es évek második felére és a bécsi emigráció éveire (1920-26) összpontosít - arra az időszakra, amikor Kassák az európai avantgárd mozgalmak nemzetközi szereplője lett.

A nagyszabású kiállítások sorában utolsóként, egyben az EU-elnökség egyik záróeseményeként június 30-án Londonban megnyitja kapuit a Szemtanúk: Magyar fotográfia a 20. században, Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi című összeállítás, amely bemutatja, hogy a magyar alkotók milyen elementáris hatással voltak és vannak mindmáig a fotóriporterek, a divatfotósok és a filmesek munkájára és látásmódjára. A Royal Academy of Arts e művészek életművének egyetemes kultúrtörténeti értékét felmérve döntött úgy, hogy fennállásának története alatt először rendez magyar fotóművészeti kiállítást. A kiállítás koncepciója rámutat, hogy a speciálisan magyar látásmód a Kárpát-medence multikulturalizmusából fakadt, s az itt élő népek nyelvi és kulturális sokszínűsége katalizátorként szolgált egy olyan vizualitás megszületéséhez, mely az egész világot képes volt meghódítani.

Minden remény szerint hasonló eredménnyel zárul a soros EU-elnökségi félév, és a nyári pihenő után folytatódó Liszt-év kultúrmissziója is. 2011 szeptemberének első hétvégéjén a tavalyihoz hasonló Zenés korzó nyitja a Liszt-év őszi eseményeit, majd Liszt és Európa címmel Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál állít emléket Liszt, Paganini és Chopin zenei kapcsolatának szeptember 29. és október 2. között, október 22-én pedig, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján nemzetközi együttműködés keretében a Krisztus-oratórium szólal meg Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében.

A Liszt-jubileum alkalmából másfelé is nyitnak a szervezők. Hamarosan felfrissül a Liszt-év arculata és újult erővel kezdődik meg a programokat népszerűsítő kampány, s ennek előszeleként már el is készültek a kütyümániás fiatalokat megcélzó Apple-alkalmazások, valamint az a különleges érintőképernyős asztal, amelynek segítségével az ifjú korosztályok Liszt sokszínű életének fontosabb állomásaival ismerkedhetnek meg magyarázó szövegek és gazdag képanyag segítségével. Az elsőként a brüsszeli Justus Lipsius házban, az EU-félév záró programsorozatán bemutatkozó interaktív eszköz későbbi sorsa még nem ismert, de szinte ugyanez az anyag már elérhető és letölthető okostelefonokra is - ingyenesen. Az egyes képekre kattintva a témákhoz kapcsolódó képsorozatokat láthatunk. Rövidesen indul az egyik magyar videomegosztó portállal közös, 6-14 éves korosztályt megcélzó „Csodagyerek" tehetségkutató verseny, mely komolyzenei megasztárok bemutatkozását teszi lehetővé. Elkezdődött a 2011-es Liszt-év eseményeit fémjelző Liszt-logo védjeggyé alakításának folyamata is, amelynek köszönhetően a következő tíz évben a Hungarofest koordinálásában széleskörű márkaépítés és termékfejlesztés kezdődhet meg annak érdekében, hogy piac- és versenyképes hungarikumként a jubileumi év lezárultát követően is a köztudatban maradjon Liszt Ferenc.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.