Klasszikus

Nagyszabású eseményekkel folytatódik az EU-félév és a Liszt-év

2011.04.27. 14:00
Ajánlom
Szinte lehetetlen, de megpróbáljuk felsorolni, milyen kulturális programokat rendeznek április és július között Magyarországon, illetve Európa-szerte.

A magyarországi események sorában az első hely a Liszt-év legutóbbi szenzációját illeti: április 18-án Baráti Kristóf adott nagysikerű kamarakoncertet. Az estéről készült videós beszámoló ide kattintva található meg. A sorozatban többek között Bogányi Gergely is fellép a Párizsi Nagyáruház díszes Lotz-termében békebeli kávéházi hangulatban élvezhető hangversenyeken. Musica Sacra címmel május 1-től június 26-ig vasárnaponként Liszt összes miséje megszólal korhű liturgikus környezetben, a Belvárosi Főplébániatemplomban, ahol maga Liszt is vezényelt és orgonált pesti tartózkodásai során.

Május 7-én délután a Múzeumkertben számtalan ingyenes családi és kulturális programmal fűszerezett családi piknik lesz a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén látható "Az európai szecesszió nagymesterei - Barcelona-Brüsszel-Budapest" című kiállítás záróeseményeként. A Budapest szecessziós imázsát erősítő kísérőrendezvények a tárlat Brüsszelbe költözését követően is folytatódnak: a Gellért fürdő titkait a Szecessziós Hullám elnevezésű túra, a Lechner Ödön budapesti ikonikus épületeit bemutató Klasszikus Szecesszió Séta mutatja be, és egyszerűsített városi geocache-t (térképes kincsvadászat) is szerveznek a vállalkozó kedvű turisták számára. A részletek a szecessziós programok hamarosan induló saját weboldalán lesznek elérhetők.

Május 8-án az Európa Nap alkalmából a szomszédos országok hét településén, Alsó- és Felsőőrön, Eszéken, Lendván, Magyarkanizsán, Nagyszőlősön, Párkányban és Sepsiszentgyörgyön egész napos program várja az érdeklődőket. Bemutatkoznak a települések művészei a hagyományőrzőktől a képzőművészeken keresztül a népszerű könnyűzenei sztárokig; gyerekprogramok, gasztronómiai rendezvények és sportesemények szórakoztatják egész nap az érdeklődőket. A hét városból a Duna Televízió élőben közvetít, ízelítőt adva a programokból és bemutatva a hét város életét.

Május 22-én nagyszabású, egésznapos Liszt-maratont rendeznek a Millenárison, amely elsősorban az ifjabb korosztályokat invitálja az emlék- és élményszerzésre, s persze a klasszikus zenével  való barátkozásra. Könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek és interaktív előadások sora várja az érdeklődőket, akik e legkevésbé sem formális programokon a Liszt muzsikájára kergetőző Tom macskával és Jerry egérrel éppúgy találkozhatnak majd, akárcsak a különféle zenei és előadói stílusokat ötvöző művészekkel. A koncertek mellett kézműves foglalkozások és Liszt ínyére való finomságok várják a Millenárisra kilátogatókat. A maratonra közös programmal készül a Concerto Budapest és a Muzsikás, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Bár. A részletek a Liszt-év honlapján már olvashatók.

Május 24-én nyílik a rendhagyó Művészet a tavon kiállítás a Városligetben a Szépművészeti Múzeum szervezésében. A tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség több mint három hónapon át. A kiállítás látható a hídról és a sétányokról, ami pedig a leginkább különlegessé teszi, hogy a tóba állított tárlat délelőtt 10 órától este 10 óráig körbecsónakázható. A kiállítást társművészeti (zene, tánc, film) és múzeumpedagógiai programok is kísérik.

Május 28-án Szegedre látogat Liszt: a Dóm téren ekkorra már felépített szabadtéri színpadon Liszt mindenkinek! címmel a Szegedi Szabadtéri Játékok előhangjaként sokszínű crossover programok várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Oravecz György zongoraművész, Vásáry André és a Budapest Saxofon Quartett.

Június 9-én nyílik a Ludwig Múzeumban a Moholy-Nagy László kiállítás. Moholy a 20. század egyik legmeghatározóbb jelentőségű képzőművésze, művészetpedagógusa és gondolkodója, egyike a nemzetközileg is széles körben ismert és nagyra értékelt magyar származású képzőművészeknek, akinek életművét azonban a hazai közönség ilyen átfogó válogatásban csak évtizedekkel ezelőtt láthatta utoljára Magyarországon. Az anyagot először a madridi Círculo de Bells Artes-ben, majd a berlini Gropius Bauban, azt követően pedig a hágai Gemeentemuseumban mutatták be. A Budapestre érkező kiállítás valamivel több mint 130 alkotását (köztük festmények, fekete-fehér és színes fotók, filmek és grafikai tervek) a kiállítás kurátora, Oliva Maria Rubio közel negyven nemzetközi intézményből és magángyűjteményből kérte kölcsön a világ minden tájáról.

Június 13-14-én a 2009-ben elhunyt korszakalkotó táncművész, Pina Bausch társulata lép fel újra Budapesten. Ezúttal a Sweet Mambo című Bausch koreográfiát láthatja a magyar közönség a Nemzeti Színházban. A darab kilenc táncos, hat nő és három férfi előadásában a csábítás és elcsábulás, az érzelmi ragyogás és nyomorúság, a sebezhetőség, a lelki és fizikai törékenység hullámzását fogalmazza meg. A nők néha mulatságosan, néha kétségbeesetten provokálnak, csábítanak vagy kéjesen hagyják, hogy ölelgessék őket a férfiak, de kiábrándultságuk újra és újra előbukkan. A koreográfus illúzióktól mentesen látja és láttatja a férfi és nő kapcsolatát az egymást követő, látszólag összefüggéstelen jelenetekben.

Június 24. és 26. között a soros EU-elnökséget "Duna-Parti" búcsúztatja. A nyárköszöntő dunaparti rendezvénysorozat a Dunastratégia megvalósításához szükséges nemzetközi összefogás szükség- és időszerűségét hivatott a nagyközönség figyelmének középpontjába állítani. Ennek jegyében a programok bemutatják Magyarország és Európa történelmi és kulturális sokszínűségét, a vendégszerető, a hagyományőrző, a békebeli, fényes és még számos izgalmas "arcát".

Mi sem kézenfekvőbb, mint hogy a Duna hullámait meglovagolva evezzünk át az Európai eseményekre: április végén Duna-kiállítás nyílik Bécsben. A Danubius Fluvius Pictorum - Duna képfolyam című összeállítás nemcsak interaktív, de dinamikus is: paneljei a kiállítás mindenkori helyszínéhez igazodnak. A kiállítás négy nagy műfaji témakör mentén szervezi egységbe a számtalan Dunához kapcsolódó emléket, képet. Az első a Duna térképészeti feldolgozásával foglalkozik, a második a Duna pillanatképekkel megőrzött arcait mutatja be fényképek segítségével. A harmadik a Duna mozgóképes archív képeit vetíti a látogató elé, a negyedik pedig a Dunához kapcsolódó "örökség-projektekből" válogat és ezeket mutatja be, kicsit és nagyot, személyeset és közösségit egyaránt.

Április 11-én, Márai Sándor születésnapján nyílt Barcelonában a 111 évvel ezelőtt született írót bemutató kiállítás. A Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével megrendezett tárlat célja nem más, mint hogy még közelebb hozza a látogatóhoz a Spanyolországban legnépszerűbb magyar író, Márai Sándor alakját. A Márai-hagyaték dokumentumain alapuló kiállítás az író és mű kettősségén keresztül mutatja be a csaknem évszázados pályát. Az egyes mozaikok (képek és szövegek, műrészletek és róla írt gondolatok egységére alapozva) adják ki az író portréját.

A Liszt-év tavaszi angliai programsorozatát április 7-én a Liszt-életrajz legkiválóbb szaktekintélye, Alan Walker előadása nyitotta, továbbá koncertet adott Vásáry Tamás és Érdi Tamás is. Az áprilisi programokat a fiatal brácsaművész, Somfai Gábor koncertje zárja a Londoni Magyar Kulturális Központban április 26-án, de május és június folyamán is számos izgalmas koncertet rendeznek Angliában, részletek a liszt-2011.hu weboldalon olvashatók.

A soros EU-elnökségi félév és a Liszt-év közös fénypontjának ígérkezik a vatikáni ünnepi koncert, amit május 27-én XVI. Benedek pápa jelenlétében tartanak. Legutóbb 2000-ben érte hasonló megtiszteltetés Magyarországot, hogy a patinás vatikáni koncertteremben hazai együttes adhatott koncertet. A jeles alkalmon ezúttal a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Magyar Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével. Liszt 13. zsoltára, valamint a karmester hangszerelésében a Festmarsch, a Vallée d'Obermann és az Ave Maria című Liszt-művek hangzanak el.

Június 17-én Kassák-kiállítás nyílk a Berlinische Galerie-ben. A német fővárosban rendezendő kiállítás Kassák Lajost mint a magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakját mutatja be a német közönségnek. Kassák és kortársainak képzőművészeti alkotásai mellett korabeli fotók és más dokumentumok a geokulturális összefüggéseket, művészeti folyóiratokat, csoportokat és központokat, valamint nagyszabású művészegyéniségeket is megjelenítenek. A kiállított képzőművészeti anyag az 1910-es évek második felére és a bécsi emigráció éveire (1920-26) összpontosít - arra az időszakra, amikor Kassák az európai avantgárd mozgalmak nemzetközi szereplője lett.

A nagyszabású kiállítások sorában utolsóként, egyben az EU-elnökség egyik záróeseményeként június 30-án Londonban megnyitja kapuit a Szemtanúk: Magyar fotográfia a 20. században, Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi című összeállítás, amely bemutatja, hogy a magyar alkotók milyen elementáris hatással voltak és vannak mindmáig a fotóriporterek, a divatfotósok és a filmesek munkájára és látásmódjára. A Royal Academy of Arts e művészek életművének egyetemes kultúrtörténeti értékét felmérve döntött úgy, hogy fennállásának története alatt először rendez magyar fotóművészeti kiállítást. A kiállítás koncepciója rámutat, hogy a speciálisan magyar látásmód a Kárpát-medence multikulturalizmusából fakadt, s az itt élő népek nyelvi és kulturális sokszínűsége katalizátorként szolgált egy olyan vizualitás megszületéséhez, mely az egész világot képes volt meghódítani.

Minden remény szerint hasonló eredménnyel zárul a soros EU-elnökségi félév, és a nyári pihenő után folytatódó Liszt-év kultúrmissziója is. 2011 szeptemberének első hétvégéjén a tavalyihoz hasonló Zenés korzó nyitja a Liszt-év őszi eseményeit, majd Liszt és Európa címmel Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál állít emléket Liszt, Paganini és Chopin zenei kapcsolatának szeptember 29. és október 2. között, október 22-én pedig, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján nemzetközi együttműködés keretében a Krisztus-oratórium szólal meg Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében.

A Liszt-jubileum alkalmából másfelé is nyitnak a szervezők. Hamarosan felfrissül a Liszt-év arculata és újult erővel kezdődik meg a programokat népszerűsítő kampány, s ennek előszeleként már el is készültek a kütyümániás fiatalokat megcélzó Apple-alkalmazások, valamint az a különleges érintőképernyős asztal, amelynek segítségével az ifjú korosztályok Liszt sokszínű életének fontosabb állomásaival ismerkedhetnek meg magyarázó szövegek és gazdag képanyag segítségével. Az elsőként a brüsszeli Justus Lipsius házban, az EU-félév záró programsorozatán bemutatkozó interaktív eszköz későbbi sorsa még nem ismert, de szinte ugyanez az anyag már elérhető és letölthető okostelefonokra is - ingyenesen. Az egyes képekre kattintva a témákhoz kapcsolódó képsorozatokat láthatunk. Rövidesen indul az egyik magyar videomegosztó portállal közös, 6-14 éves korosztályt megcélzó „Csodagyerek" tehetségkutató verseny, mely komolyzenei megasztárok bemutatkozását teszi lehetővé. Elkezdődött a 2011-es Liszt-év eseményeit fémjelző Liszt-logo védjeggyé alakításának folyamata is, amelynek köszönhetően a következő tíz évben a Hungarofest koordinálásában széleskörű márkaépítés és termékfejlesztés kezdődhet meg annak érdekében, hogy piac- és versenyképes hungarikumként a jubileumi év lezárultát követően is a köztudatban maradjon Liszt Ferenc.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.