Klasszikus

Napfényes tavasz – Bogányi Gergely a Pannon Filharmonikusokkal koncertezik

2022.04.25. 15:30
Ajánlom
Szükségünk van arra, hogy valami kirepítsen a hétköznapok ringlispíljéből, jó néha nagy érzelmeket átélni. Jó érezni, hogy élünk! A Pannon Filharmonikusok Napfényes tavasz című, május 6-i koncertjén a Müpa közönségét Bogányi Gergely zongoraművész és Bogányi Tibor vezető karmester invitálják egy „napfényes” estre.

Az egyik legkülönösebb szerelmi, érzelmi háromszög lenyomatát, azaz Johannes Brahms, Clara és Robert Schumann lélegző muzsikáját hallgathatjuk meg a pécsiek előadásában május 6-án 19.30 órakor.

A hangversenyt még különlegesebbé teszi, hogy először lép fel a Müpában a közel negyvenfős Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus, Dobos László és Vass András művészeti vezetők irányításával.

Mi másról dalolhatnak, a szerelem zeng-zsong majd a hangversenyteremben Johannes Brahms Szerelmi dalkeringők című, elsőként megszólaló művében. Robert Schumann I. (B-dúr) szimfóniája hordozza a napfényes tavasz erejét, majd Schumann a-moll zongoraversenye csendül fel, amelyet Bogányi Gergely a tőle megszokott elképesztő érzékenységgel-erővel szólaltat meg. Az estet a női energia áramlása és női alkotások zárják, hiszen Clara Schumann Négy karakterdarabja  csendül fel végül.

Robert és Clara Schumann és Johannes Brahms a zenetörténet egyik legrejtélyesebb szerelmi háromszögét alkották. Robert és Clara szerelmének köszönhetjük Robert Schumann csaknem egész daltermését, Brahms pedig mindkettőjük barátja és szellemi társa volt,

aki Robert betegsége és korai halála idején szorosan Clara mellett állt, sőt, talán több is volt számára ennél, ugyanakkor, bár Clara Robert halála után negyven évet élt özvegyként, Brahms pedig egész életében nőtlen maradt, soha nem házasodtak össze.

Robert Schumann a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb, legnépszerűbb képviselője, egyben korának egyik legnagyobb tiszteletben álló zenekritikusa is volt. Ő maga szerzett szimfóniát, dalt, zongoraművet, kamaraművet, és természetesen zenekritikákat. Felesége, társa, gyermekei anyja Clara Schumann zongoraművészként és komponistaként is komoly életművet hagyott maga után. Johannes Brahms a német romantika zeneszerző-óriása, örök érvényű muzsikája megkerülhetetlen.

Johannes Brahms és Clara Schumann sorsszerű találkozásának, illetve életre szóló, különleges kapcsolatának emlékét naplók, levelek, a zenetörténet őrzi. Valamint természetesen a muzsika!

1853-ban húszévesen kereste fel Brahms Düsseldorfban Robert Schumannt. A zenészházaspár azonnal ráismert Brahms bontakozó zsenialitására. Brahms végül beköltözött a Schumann-házba, életük végzetesen egymásba gabalyodott. Robert idegállapotának romlásával, betegsége alatt Brahms családfőként segítette a Schumann családot, majd Robert halála után lassan rájöttek, hogy kapcsolatuknak nem lehet jövője. Brahms végleg elhagyta a házat, de életük végéig kapcsolatban maradtak egymással, az asszony halála után egy évvel hunyt el a zeneszerző.

A Pannon Filharmonikusok estjén a három zseniális alkotó zenéjén keresztül bepillantást kaphatunk a regénybe illő élettörténetükbe, örök érvényű érzelmek lenyomata érinthet meg, ha nyitott lélekkel engedjük…

Napfényes tavasz

2022.május 6., 19:30

Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk itt és itt.

Jegyek vásárolhatók itt

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bogányi Gergely (fotó/forrás: Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.