Klasszikus

Napfényes tavasz – Bogányi Gergely a Pannon Filharmonikusokkal koncertezik

2022.04.25. 15:30
Ajánlom
Szükségünk van arra, hogy valami kirepítsen a hétköznapok ringlispíljéből, jó néha nagy érzelmeket átélni. Jó érezni, hogy élünk! A Pannon Filharmonikusok Napfényes tavasz című, május 6-i koncertjén a Müpa közönségét Bogányi Gergely zongoraművész és Bogányi Tibor vezető karmester invitálják egy „napfényes” estre.

Az egyik legkülönösebb szerelmi, érzelmi háromszög lenyomatát, azaz Johannes Brahms, Clara és Robert Schumann lélegző muzsikáját hallgathatjuk meg a pécsiek előadásában május 6-án 19.30 órakor.

A hangversenyt még különlegesebbé teszi, hogy először lép fel a Müpában a közel negyvenfős Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus, Dobos László és Vass András művészeti vezetők irányításával.

Mi másról dalolhatnak, a szerelem zeng-zsong majd a hangversenyteremben Johannes Brahms Szerelmi dalkeringők című, elsőként megszólaló művében. Robert Schumann I. (B-dúr) szimfóniája hordozza a napfényes tavasz erejét, majd Schumann a-moll zongoraversenye csendül fel, amelyet Bogányi Gergely a tőle megszokott elképesztő érzékenységgel-erővel szólaltat meg. Az estet a női energia áramlása és női alkotások zárják, hiszen Clara Schumann Négy karakterdarabja  csendül fel végül.

Robert és Clara Schumann és Johannes Brahms a zenetörténet egyik legrejtélyesebb szerelmi háromszögét alkották. Robert és Clara szerelmének köszönhetjük Robert Schumann csaknem egész daltermését, Brahms pedig mindkettőjük barátja és szellemi társa volt,

aki Robert betegsége és korai halála idején szorosan Clara mellett állt, sőt, talán több is volt számára ennél, ugyanakkor, bár Clara Robert halála után negyven évet élt özvegyként, Brahms pedig egész életében nőtlen maradt, soha nem házasodtak össze.

Robert Schumann a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb, legnépszerűbb képviselője, egyben korának egyik legnagyobb tiszteletben álló zenekritikusa is volt. Ő maga szerzett szimfóniát, dalt, zongoraművet, kamaraművet, és természetesen zenekritikákat. Felesége, társa, gyermekei anyja Clara Schumann zongoraművészként és komponistaként is komoly életművet hagyott maga után. Johannes Brahms a német romantika zeneszerző-óriása, örök érvényű muzsikája megkerülhetetlen.

Johannes Brahms és Clara Schumann sorsszerű találkozásának, illetve életre szóló, különleges kapcsolatának emlékét naplók, levelek, a zenetörténet őrzi. Valamint természetesen a muzsika!

1853-ban húszévesen kereste fel Brahms Düsseldorfban Robert Schumannt. A zenészházaspár azonnal ráismert Brahms bontakozó zsenialitására. Brahms végül beköltözött a Schumann-házba, életük végzetesen egymásba gabalyodott. Robert idegállapotának romlásával, betegsége alatt Brahms családfőként segítette a Schumann családot, majd Robert halála után lassan rájöttek, hogy kapcsolatuknak nem lehet jövője. Brahms végleg elhagyta a házat, de életük végéig kapcsolatban maradtak egymással, az asszony halála után egy évvel hunyt el a zeneszerző.

A Pannon Filharmonikusok estjén a három zseniális alkotó zenéjén keresztül bepillantást kaphatunk a regénybe illő élettörténetükbe, örök érvényű érzelmek lenyomata érinthet meg, ha nyitott lélekkel engedjük…

Napfényes tavasz

2022.május 6., 19:30

Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk itt és itt.

Jegyek vásárolhatók itt

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bogányi Gergely (fotó/forrás: Pannon Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.