Klasszikus

Náthás hölgy lila hegyek előtt – Diana Krall Budapesten

2004.12.10. 00:00
Ajánlom
A világhírű náthás hölgy farmernadrágban és csillogó flitterekkel telehintett tengerzöld tunikában ült le a zongorához, és már első hallásra is vérprofi turnézenekarával instrumentális bemelegítésbe kezdett. Remekül begyakorolt, de némileg kiszámítható tempóváltásokkal és a biztos sikert megalapozó blues-sémákkal építkezett a náthás hölgy kvartettje.

Ötven méterről, ahol ültem, csak a gitáros Anthony Wilson volt világosan felismerhető a gitárjával: már ebben a warming up örömzenében is egyértelmű volt: Krall asszony nem vesz be akárkit a zenekarába Russell Malone helyére. Wilson igen technikás és szellemesen gitározó szólista. A három kísérő közül neki van a legtöbb alkalma kibontakozni ebben a formációban. De a ritmusszekció két tagja is feltűnően jól bánt hangszerével, már amennyire ez a Krall-Wilson front mögötti nem túl tágas zenei térben lehetséges volt.

Csak a zenekarvezető bemutató szavai elhangoztakor vált világossá: az időnként papír zsebkendőre szoruló énekesnő-zongorista olyan világhírességekkel turnézik, mint Robert Hurst (bőgő) és Peter Erskine (dob). Utóbbit, akit nem takart el előlem a Steinway felnyitott teteje, bizony, felismerhettem volna, hiszen láttam koncerten játszani Kenny Wheelerrel, és jónéhány lemezborítón is megcsodáltam tömött bajuszát, de már az én szemem sem a régi. Hurst váratlan felbukkanása Budapesten pedig külön öröm volt nekem, mivel több mint tíz éve, Branford Marsalis Bloomingtonja óta a hírét se nagyon hallottam.

A flitterek tovább csillogtak, fogyott a papír zsebkendő, s a választékos szépművészeti ízléssel rendelkező nézők elijesztésére a zenekar mögötti függöny is felgördült, hogy valamiféle hegység váljon láthatóvá, melyet többnyire lila, néha zöld vagy narancssárga fénnyel világítottak meg. Most se értem, mi köze volt mindennek az elhangzottakhoz. A metálfényű hegyvonulat előtt, ahogy az ilyenkor lenni szokott, régi kedves dalok váltakoztak az új korszak szerzeményeivel, vagyis a The Girl In The Other Room, a legutóbbi Krall-CD anyagával. A repertoárban felvillant egy-egy standard is, persze Diana Krall mindig érdekes, s még a kevésbé meggyőző pillanatokban is figyelemre méltó interpretációjában. A műsor elején az All Or Nothing At All, később az East Of The Sun (And West Of The Moon) és az elmaradhatatlan (?) Devil May Care képviselte a Nagy Amerikai Daloskönyvet. Az újabb, érezhetően Elvis Costello meghatározta anyagban azonban sokasodtak a kevésbé jazzes, ha keményebben akarnék fogalmazni, azt mondanám, jazzidegen elemek, amelyek a stúdiólemezen nem annyira feltűnőek, mint itt a koncerten voltak.

Sajnos nagyjából mindegy volt, hogy standardok vagy Tom Waits–feldolgozások szólnak-e, mert a náthásan is csodálatos orgánumú énekesnő együttesének zenéje fémesen szólt az óriási teremben, a ventilátorok rosszindulatú zúgásától kísérve. A legmagasabb zongorahangok alkalmanként fülsértően élesek voltak, máskor meg olyan érzése lehetett a hallgatóságnak, hogy az erősítőket takarékra állították. Mihelyt megszólalt Krall énekhangja, kiderült, hogy e zene,s így az egész koncert legnagyobb problémája stílus és helyszín összeegyeztethetetlensége lesz: a melengető, fátyolos hangú énekesnő karakterisztikus combo-darabjai élőben igazából csak egy kevés embert befogadó klubban érvényesülhetnének a maguk néha lenyűgöző szépségében. Azt a hangversenyt azonban végképp nem lehetne megfizetni. Úgyhogy nem volt mit tenni, mint várni a pillanatot, amikor Krall annyira magával tud ragadni, hogy feledem a rossz hangosítást, a ventillátorsistergést, mindent, s csak a díva művészete marad meg a világból. Ez a pillanat is eljött, igaz, elég sokára: számomra a hangverseny fénypontja az All For You albumról (1996) megismert Boulevard Of Broken Dreams előadása volt. Ekkor megszűnt tér és idő, csak Diana Krall katartikus előadása létezett. Fontos másodpercek voltak ezek.

A ráadás után nem újabb ráadást, hanem egy bögre forró teát és meleg ágyat kívántam a zöld tunikás, náthás hölgynek.

(2004. 12. 10. Budapest Sportaréna - Diana Krall koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.