Klasszikus

Négy évszak a 14. században

2008.02.25. 00:00
Ajánlom
Különleges zenékkel ismerteti meg közönségét a leuveni Capilla Flamenca. A főleg 15-16. századi zenére szakosodott konzort március 2-án még régebbre: a 14. század Flandriájába kalauzol, az "ars nova" zenéjét szólaltatja meg a Művészetek Palotájában.

A 14. századi "új művészet" (ars nova) Párizsból indult, hogy a régi stílust (ars antiqua) felváltsa. Az új stílus egyben új életszemléletet jelentett, a zenében pedig mindenekelőtt a szólamok függetlenségét, az alá-fölérendeltség feloldódását. A polifónia gyorsan eljutott Németalföldre, megváltoztatva az amúgy is élénk zenei életet. A közismert Guillaume de Machaut és Thomas Fabri mellett számtalan anonim szerző műve maradt fenn e korszakból.

A fuvolákkal, hegedűvel és lanttal kísért négy férfiénekes – a Capilla Flamenca – az áttetsző polifon hangzást tökéletes technikai tudással, stílusismerettel és egymásra figyeléssel hozza létre, műsor-összeállításukban ismert zenetudósok működnek közre.

(2008. március 2. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - "Négy évszak az Ars nova korában" - a Capilla Flamenca koncertje; Cordier, T. Fabri, de Vitry, Wolkenstein, Vaillant, de Machaut, M. Fabri és ismeretlen korabeli szerzők művei; km.: Marnix De Cat (kontratenor), Tore Denys (tenor), Lieven Termont (bariton), Dirk Snelling (basszus, műv.vez.), Patrick Denecker (fuvolák), Liam Fenelly (hegedű), Jan Van Outryve (lant); Low Holland-Flamand Kultfeszt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.