Klasszikus

Négy évszázad francia zenéje

2005.02.14. 00:00
Ajánlom
A „Fény és árnyék: 400 év francia festészete” című kiállítás zárása előtt három nappal, február 24-én nagyszabású gálakoncertre kerül sor a Zeneakadémia nagytermében. A koncert változatos programja méltó párja a Műcsarnokban rendezett kiállításnak: azok, akik látták, most megbizonyosodhatnak afelől, hogy a francia zene is van olyan „színes”, mint a francia festészet, s hogy méltatlanul alulreprezentált a mindennapi koncertéletben.

Akik nem jutottak be a kiállításra, most kárpótolhatják magukat egy felejthetetlen zenei élménnyel, s a francia festészet és zene kapcsolatát a koncerten elhangzó műveken keresztül bemutató exkluzív műsorfüzettel. A műsor első felében a francia barokk zene legjelesebb magyar képviselője, Vashegyi György, illetve zenekara és kórusa előadásában hangzik fel két ritkán hallható Lully-operarészlet, majd a XVIII. század két legnagyobb francia zeneszerzőjének, Couperinnek és Rameau-nak egy-egy műve szólal meg a négytagú francia régizene-együttes, az Ensemble l’Yriade előadásában.

A szünet után Fassang László előadásában lesz hallható a francia orgonairodalom két ritkán hallható műve, majd két népszerű ária hangzik el Gounod és Halévy, a XIX. századi francia nagyopera képviselőinek legismertebb operáiból Cleo Mitilineou előadásában. A koncert két utolsó száma a századforduló Párizsába invitál: Debussy kései cselló-zongora szonátáját a fiatal francia művészházaspár, Gődény Márta és Renaud Déjardin előadásában hallhatjuk, Ravel fiatalkori „miniatűr hárfaversenyének” előadásában pedig Xavier de Maistre, a világhírű francia hárfaművész partnerei fiatal magyar művészek lesznek: Vízkeleti Andrea, Vámosi Nagy Zsuzsa és az Accord Quartet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.