Klasszikus

Négy évszázad francia zenéje

2005.02.14. 00:00
Ajánlom
A „Fény és árnyék: 400 év francia festészete” című kiállítás zárása előtt három nappal, február 24-én nagyszabású gálakoncertre kerül sor a Zeneakadémia nagytermében. A koncert változatos programja méltó párja a Műcsarnokban rendezett kiállításnak: azok, akik látták, most megbizonyosodhatnak afelől, hogy a francia zene is van olyan „színes”, mint a francia festészet, s hogy méltatlanul alulreprezentált a mindennapi koncertéletben.

Akik nem jutottak be a kiállításra, most kárpótolhatják magukat egy felejthetetlen zenei élménnyel, s a francia festészet és zene kapcsolatát a koncerten elhangzó műveken keresztül bemutató exkluzív műsorfüzettel. A műsor első felében a francia barokk zene legjelesebb magyar képviselője, Vashegyi György, illetve zenekara és kórusa előadásában hangzik fel két ritkán hallható Lully-operarészlet, majd a XVIII. század két legnagyobb francia zeneszerzőjének, Couperinnek és Rameau-nak egy-egy műve szólal meg a négytagú francia régizene-együttes, az Ensemble l’Yriade előadásában.

A szünet után Fassang László előadásában lesz hallható a francia orgonairodalom két ritkán hallható műve, majd két népszerű ária hangzik el Gounod és Halévy, a XIX. századi francia nagyopera képviselőinek legismertebb operáiból Cleo Mitilineou előadásában. A koncert két utolsó száma a századforduló Párizsába invitál: Debussy kései cselló-zongora szonátáját a fiatal francia művészházaspár, Gődény Márta és Renaud Déjardin előadásában hallhatjuk, Ravel fiatalkori „miniatűr hárfaversenyének” előadásában pedig Xavier de Maistre, a világhírű francia hárfaművész partnerei fiatal magyar művészek lesznek: Vízkeleti Andrea, Vámosi Nagy Zsuzsa és az Accord Quartet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.