Klasszikus

Négy évszázad, négy nyelvterület

2016.11.02. 13:29
Ajánlom
Az A:N:S Chorus idei vokális bérletének négy hangversenye négy évszázad és négy nyelvterület zenéjét vonultatja fel: 14. századi olasz, 15. századi francia, 16. századi angol és 17. századi német darabokat ad elő a kórus.

A 2016-17-es évadban Bali János és az A:N:S Chorus első koncertjét november 5-én adja a Vokális bérlet keretében. A műsoron két németalföldi reneszánsz nagymester, Johannes Ockeghem és Antoine Brumel, valamint Csapó Gyula rekviemjével emlékezik elhunyt szeretteinkre.

Minden a megnyugvásért (requiem), az időn túlról szól, s ami így szól, megmarad,

mondja Csapó, akinek darabja ősbemutatóként szólal meg a BMC-ben. A február 19-i hangverseny dátum szerint még télinek számít, de programjában már igazi tavaszváró kompozíciók szerepelnek. Motettákat, madrigálokat és hangszeres zenét is hallhatunk a trecento szerzőitől, így Jacopo da Bologna, Johannes Ciconia és korának ünnepelt „sztárszerzője” Francesco Landini tollából.

vokalis-berlet-4-bali-janos-es-az-ans-chorus-koncertje-original-

vokalis-berlet-4-bali-janos-es-az-ans-chorus-koncertje-original-

Április 29-én a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva Heinrich Schütz muzsikája vár a BMC koncerttermében. A barokk legáttetszőbb, szinte túlvilágian tiszta, mégis erőteljes zenéjét megíró német komponista János-passióját és feltámadási oratóriumát adj elő az énekkar. A sorozatzáró nyári koncerten, június 3-án az angol zeneszerzés legbecsesebb forrása, az 1500 körül összeállított Eton College kóruskönyve elevenedik meg, amelyet az érett reneszánsz angol mesterei Thomas Tallis, William Byrd és Thomas Morley művei ellenpontoznak.

Az A:N:S Chorust Bali János – azóta Liszt-díjat elnyert művész – alapította 1993-ban, elsősorban a nagyszabású reneszánsz vokális darabok előadására. A Hungaroton Classicnál felvett hat lemeze a világ legnevesebb lemezkritikai fórumainak – Gramophon (GB), Diapason (F), klassik.com (D), medieval.org (USA) – elismeréseit nyerte el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.