Klasszikus

Négy évszázad, négy nyelvterület

2016.11.02. 13:29
Ajánlom
Az A:N:S Chorus idei vokális bérletének négy hangversenye négy évszázad és négy nyelvterület zenéjét vonultatja fel: 14. századi olasz, 15. századi francia, 16. századi angol és 17. századi német darabokat ad elő a kórus.

A 2016-17-es évadban Bali János és az A:N:S Chorus első koncertjét november 5-én adja a Vokális bérlet keretében. A műsoron két németalföldi reneszánsz nagymester, Johannes Ockeghem és Antoine Brumel, valamint Csapó Gyula rekviemjével emlékezik elhunyt szeretteinkre.

Minden a megnyugvásért (requiem), az időn túlról szól, s ami így szól, megmarad,

mondja Csapó, akinek darabja ősbemutatóként szólal meg a BMC-ben. A február 19-i hangverseny dátum szerint még télinek számít, de programjában már igazi tavaszváró kompozíciók szerepelnek. Motettákat, madrigálokat és hangszeres zenét is hallhatunk a trecento szerzőitől, így Jacopo da Bologna, Johannes Ciconia és korának ünnepelt „sztárszerzője” Francesco Landini tollából.

vokalis-berlet-4-bali-janos-es-az-ans-chorus-koncertje-original-

vokalis-berlet-4-bali-janos-es-az-ans-chorus-koncertje-original-

Április 29-én a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva Heinrich Schütz muzsikája vár a BMC koncerttermében. A barokk legáttetszőbb, szinte túlvilágian tiszta, mégis erőteljes zenéjét megíró német komponista János-passióját és feltámadási oratóriumát adj elő az énekkar. A sorozatzáró nyári koncerten, június 3-án az angol zeneszerzés legbecsesebb forrása, az 1500 körül összeállított Eton College kóruskönyve elevenedik meg, amelyet az érett reneszánsz angol mesterei Thomas Tallis, William Byrd és Thomas Morley művei ellenpontoznak.

Az A:N:S Chorust Bali János – azóta Liszt-díjat elnyert művész – alapította 1993-ban, elsősorban a nagyszabású reneszánsz vokális darabok előadására. A Hungaroton Classicnál felvett hat lemeze a világ legnevesebb lemezkritikai fórumainak – Gramophon (GB), Diapason (F), klassik.com (D), medieval.org (USA) – elismeréseit nyerte el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.