Klasszikus

Négy évtized szürke eminenciása

2003.09.05. 00:00
Ajánlom
Kadosa Pál-emlékkoncert a Millenárison a fesztiválzenekarral Bár nevét még utca is viseli a főváros III. kerületében, Kadosa Pált ma már szinte csak a "beavatottak" ismerik, pedig a száz éve született és húsz éve elhunyt zongoraművész, zeneszerző és zenepedagógus tevékenysége és befolyása közel négy évtizeden át meghatározó tényezője volt a magyar zenei életnek. Számtalan magyar muzsikus és zenei intézmény sorsára volt hatással.

Kadosa Pál Léván, a ma Szlovákiához tartozó kisvárosban született 1903. szeptember 6-án. Édesapját korán elveszítve kisiskolás éveit a közeli Nagyszombaton töltötte a nagyszülőknél, s itt tette meg első lépéseit a zongora mellett is. 1918-ban édesanyja újra férjhez ment, s a családjával Budapestre költöző tizenöt éves fiatalember ezúttal komolyan belevágott a zenei stúdiumokba: előbb Pál Ilona zongoraóráit látogatta szorgalmasan, majd három évvel később a Zeneakadémián már a kor legnagyobb hazai muzsikusaitól leste el a zongorázás (Székely Arnold, Keleti Lili), a kamarazene (Weiner Leó) és a zeneszerzés (Kodály Zoltán) fortélyait. A Sturm und Drang-korszakát élő ifjú Kadosa azonban nem érte be a muzsikával: festeni és rajzolni tanult, valamint az irodalmi élet szereplőivel is szoros kapcsolatokat ápolt. Még nem volt húszéves, amikor I. zongoraszvitjével zeneszerzőként is a nyilvánosság elé lépett, a budapesti bemutatkozást pedig már 1925-ben követte két opusának berlini bemutatója. 1927-től a két világháború közötti időszak legendás hírű - s épp Kadosa születésének évében alapított - intézetében, a Fodor Zeneiskolában tanított zongorát: az itt töltött másfél évtized alapozta meg pedagógiai munkásságát.

Kadosa Pál 1928-ban a Modern Magyar Muzsikusok csoportjának alapító tagja, majd 1932-től az Új Magyar Zeneegyesület meghatározó alakja volt. Az egyik legjelentősebb európai zeneműkiadó, a mainzi Schott ekkoriban már tucatnál is több Kadosa-művet tartott a katalógusában, az ígéretes kapcsolatnak azonban a náci rezsim hatalomra jutása véget vetett. A viharfelhők idehaza is gyülekeztek: Kadosát a háború sötét évei előbb a tanítás lehetőségétől fosztották meg, majd a munkaszolgálat alatt átélt embertelenségek kis híján az életétől is. Kadosa azonban szerencsére nem jutott Radnóti sorsára, és a háborút követő években az új zenei intézményrendszer egyik legaktívabb közszereplőjévé vált. A Művészeti Tanács elnökhelyettese (1945 és 1949 között), a Magyar Zeneművészek Szövetségének elnökségi tagja (több ízben elnöke is), a Szerzői Jogvédő Hivatal és a nemzetközi szerzői jogi testület zenei bizottságának (CISAC) elnöke lett - s a lista korántsem teljes. Már 1945-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora tanszakának oktatója, később vezetője lett: több évtizedes tanári pályafutása során olyan világhírű muzsikusok tanára, akiket ma a hazai és a nemzetközi zenei élet ünnepelt kiválóságaiként tartunk számon. Csak néhány név közülük: Jandó Jenő, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András. Mindezek mellett Kadosának azért jutott ideje a kottapapírra is, műveit pedig gyakran játszották. Írt nyolc szimfóniát és egy Kamaraszimfóniát, négy zongora-, két hegedű- és számos egyéb versenyművet, egy kétfelvonásost, az 1951-ben bemutatott (Jókai novellája alapján született) Huszti kalandot, valamint számtalan kamara-, zongora- és kórusművet.

A rendszerváltozás óta csak elvétve hallani kompozícióit. Most, Kadosa Pál születésnapján, szeptember 6-án a Millenárison a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar egy teljes koncertet szentel a zeneszerző műveinek. Az este nyolckor kezdődő hangversenyen elhangzik a Négy duó hegedűre, a IV. zongoraszonáta, a Három haszid dal, a Partita hegedűre és zongorára, három kórusmű, a Süss fel, munka napja, a Májusköszöntő és az Aki szép lányt akar venni, valamint a Versenymű vonósnégyesre és kiszenekarra és a Concertino zongorára és zenekarra. Közreműködik Eckhardt Violetta, Iván Tímea és Ágoston András (hegedű), Jandó Jenő, Csalog Gábor és Darvas Ferenc (zongora), Csákányi Eszter (ének), az Auer Kvartett és a Miraculum gyermekkar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.
Klasszikus hír

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Klasszikus ajánló

Forradalmi szimfóniával tiszteleg '56 hősei előtt az Óbudai Danubia Zenekar

Lajtha László VII. (Forradalmi) szimfóniáját játssza az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester a Zeneakadémián. Utána Csajkovszkij Ötödikje csendül fel.
Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.