Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

2022.09.28. 10:20
Ajánlom
Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon a zenekar Korcsolán Orsolya hegedűművész partnereként a Rumbach Zsinagógában játszotta Bruch, Mendelssohn, Vivaldi és Jávori Ferenc műveit, amelyet a kritika „tízpontos előadásként” méltatott.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében két eseményen is fellépett a kamarazenekar: szeptember 19-én a 125 éves hungarikum hangszert, a tárogatót ünnepelte telt házas koncertjével Erdő Zoltán tárogatóművész, Lisztes Jenő cimbalomművész és az Anima Musicae Ott Rezső átdolgozásában megszólaló kuruc kori dallamokkal. A Szent István Bazilikában rendezett ünnepi eseményt álló ovációval fogadta a közönség.

Bazilikatarogato_Fotokredit_BiriPeter-094755.jpg

Erdő Zoltán, Lisztes Jenő és az Anima Musicae a Szent István Bazilikában (Fotó/Forrás: Biri Péter)

Az Ars Sacra Fesztivál zárókoncertjét szintén az Anima Musicae adta szeptember 25-én, ezúttal a Kokas KatalinKelemen Barnabás hegedűművész házaspárral, akik Bach kettősversenyével kápráztatták el közönségüket a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban.

Szeptember 22-én, a II. Óbudai Hang-Mű-Hely fesztivál esti nagykoncertjén az Anima Musicae Kamarazenekar és Rohmann Ditta csellóművész lépett fel az Óbudai Társaskörben. A zeneirodalomnak sok-sok csodás, gyakran korszakos művet adó és igen szertegazó BACH család számtalan szerzeménye közül ez alkalommal a legnagyobb zenészfejedelem, Johann Sebastian mellett fia, Carl Philipp és unokabátyja, Johann Bernhard ritkán hallható alkotásai szólaltak meg.

Hang-Mu-Hely_fotokredit_GalosMihalySamu-095128.jpg

Rohmann Ditta és az Anima Musicae Óbudán (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu)

A szegedi Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál rezidens együtteseként a kamarazenekar három koncerten is fellép Yoon Kuk Lee vezényletében. A koncertsorozat első szimfonikus estjén szeptember 23-án Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét adta elő Bogányi Gergely zongoraművész a Szent Gellért Akadémia Zenekarának fúvósai és az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével, majd Beethoven 6. F-dúrPastorale” szimfóniája csendült fel a teltházas Szegedi Dómban. Szeptember 27-én többek között Anastasia Churakova, a Kokas-Kelemen házaspár és Würtz Klára partnereként álltak színpadra a Szegedi Dómban, míg az október 1-ji koncerten, mások mellett, Bogányi Bence fagottművész és Clara Dent-Boganyi oboaművész társaságában lép fel a zenekar.

MagyarKurir-Boganyikoncert-095427.jpg

Bogányi Gergely, Yoon Kuk Lee és az Anima Musicae Szegeden (Fotó/Forrás: Magyar Kurír)

A zenekar október 17-én kezdi bérletes koncertjeinek sorát az Óbudai Társaskörben. A Capriccioso bérlet első előadásán lengyel és magyar 20. századi ritkaságok szólalnak meg Korcsolán Orsolya hegedűművész szólójával.

A lengyel és magyar nép a barátságuk, közös történelmi hányattatásuk mellett még egy dologban hasonlít: rengeteg felfedezni való klasszikus zenei remekmű rejlik tarsolyukban, amelyek a 20. század gazdag termései. Ilyen a zeneszerzőnő, Bacewicz 1965-ös rövid Divertimentója – amely hazai premierként szólal meg – vagy Szervánszky bartóki magasságokba emelkedő azonos műfajú alkotása, de ilyen Sikorski minimalista tétele, vagy Bartók népzenei ihletésű táncsorozata is. Különösen tragikus sors jutott a 20. századi zsidó származású lengyel zeneszerzőnek, Weinbergnek, aki a sorscsapások közepette is megmutatta az erkölcsi felülemelkedés és művészi nagyság szimbiózisát. Művének hegedűszólóját Korcsolán Orsolya játssza, aki elkötelezett képviselője az elnémított zeneszerzőknek.

CapricciosoKorcsolan-095745.jpg

Capriccioso bérlet (Fotó/Forrás: Anima Musicae)

Ahogy a zenekar korábban is jelezte, az ismert megszorítások ellenére az Anima Musicae meghirdette a 2022/23-as évadát. A 12 éves múltra visszatekintő együttes állami támogatásainak kétharmadát befagyasztották, a zenészek mégis bíznak abban, hogy a hagyományos három nagy koncertsorozatukat az új évadban is meg tudják rendezni. Ennek érdekében arra kérik közönségüket, lehetőleg mihamarabb váltsák meg bérleteiket, hogy a remények szerint teltházas jegyeladással biztosítsák a koncertek megtartását.

A 2022/23-as évad bérleteit ide kattintva lehet megváltani.

Közönsége segítheti az Anima Musicae új évadát

Kapcsolódó

Közönsége segítheti az Anima Musicae új évadát

Az ismert megszorítások ellenére meghirdeti 2022/23-as évadát az Anima Musicae. A 12 éves múltra visszatekintő együttes bízik abban, hogy a hagyományos koncertsorozataikat az új évadban is meg tudják rendezni. Arra kérik közönségüket, mihamarabb váltsák meg bérleteiket, így biztosítva a koncertek megtartását.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon (Fotó: Purger Tamás)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Klasszikus

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus interjú

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus ajánló

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.
Klasszikus hír

Rangos amerikai építészeti díjat nyert a Magyar Zene Háza

Az idén januárban átadott épület számos európai elismerés után a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták a Liget projekt ikonikus épületét.
Klasszikus interjú

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.