Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

2022.09.28. 10:20
Ajánlom
Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon a zenekar Korcsolán Orsolya hegedűművész partnereként a Rumbach Zsinagógában játszotta Bruch, Mendelssohn, Vivaldi és Jávori Ferenc műveit, amelyet a kritika „tízpontos előadásként” méltatott.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében két eseményen is fellépett a kamarazenekar: szeptember 19-én a 125 éves hungarikum hangszert, a tárogatót ünnepelte telt házas koncertjével Erdő Zoltán tárogatóművész, Lisztes Jenő cimbalomművész és az Anima Musicae Ott Rezső átdolgozásában megszólaló kuruc kori dallamokkal. A Szent István Bazilikában rendezett ünnepi eseményt álló ovációval fogadta a közönség.

Bazilikatarogato_Fotokredit_BiriPeter-094755.jpg

Erdő Zoltán, Lisztes Jenő és az Anima Musicae a Szent István Bazilikában (Fotó/Forrás: Biri Péter)

Az Ars Sacra Fesztivál zárókoncertjét szintén az Anima Musicae adta szeptember 25-én, ezúttal a Kokas KatalinKelemen Barnabás hegedűművész házaspárral, akik Bach kettősversenyével kápráztatták el közönségüket a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban.

Szeptember 22-én, a II. Óbudai Hang-Mű-Hely fesztivál esti nagykoncertjén az Anima Musicae Kamarazenekar és Rohmann Ditta csellóművész lépett fel az Óbudai Társaskörben. A zeneirodalomnak sok-sok csodás, gyakran korszakos művet adó és igen szertegazó BACH család számtalan szerzeménye közül ez alkalommal a legnagyobb zenészfejedelem, Johann Sebastian mellett fia, Carl Philipp és unokabátyja, Johann Bernhard ritkán hallható alkotásai szólaltak meg.

Hang-Mu-Hely_fotokredit_GalosMihalySamu-095128.jpg

Rohmann Ditta és az Anima Musicae Óbudán (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu)

A szegedi Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál rezidens együtteseként a kamarazenekar három koncerten is fellép Yoon Kuk Lee vezényletében. A koncertsorozat első szimfonikus estjén szeptember 23-án Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét adta elő Bogányi Gergely zongoraművész a Szent Gellért Akadémia Zenekarának fúvósai és az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével, majd Beethoven 6. F-dúrPastorale” szimfóniája csendült fel a teltházas Szegedi Dómban. Szeptember 27-én többek között Anastasia Churakova, a Kokas-Kelemen házaspár és Würtz Klára partnereként álltak színpadra a Szegedi Dómban, míg az október 1-ji koncerten, mások mellett, Bogányi Bence fagottművész és Clara Dent-Boganyi oboaművész társaságában lép fel a zenekar.

MagyarKurir-Boganyikoncert-095427.jpg

Bogányi Gergely, Yoon Kuk Lee és az Anima Musicae Szegeden (Fotó/Forrás: Magyar Kurír)

A zenekar október 17-én kezdi bérletes koncertjeinek sorát az Óbudai Társaskörben. A Capriccioso bérlet első előadásán lengyel és magyar 20. századi ritkaságok szólalnak meg Korcsolán Orsolya hegedűművész szólójával.

A lengyel és magyar nép a barátságuk, közös történelmi hányattatásuk mellett még egy dologban hasonlít: rengeteg felfedezni való klasszikus zenei remekmű rejlik tarsolyukban, amelyek a 20. század gazdag termései. Ilyen a zeneszerzőnő, Bacewicz 1965-ös rövid Divertimentója – amely hazai premierként szólal meg – vagy Szervánszky bartóki magasságokba emelkedő azonos műfajú alkotása, de ilyen Sikorski minimalista tétele, vagy Bartók népzenei ihletésű táncsorozata is. Különösen tragikus sors jutott a 20. századi zsidó származású lengyel zeneszerzőnek, Weinbergnek, aki a sorscsapások közepette is megmutatta az erkölcsi felülemelkedés és művészi nagyság szimbiózisát. Művének hegedűszólóját Korcsolán Orsolya játssza, aki elkötelezett képviselője az elnémított zeneszerzőknek.

CapricciosoKorcsolan-095745.jpg

Capriccioso bérlet (Fotó/Forrás: Anima Musicae)

Ahogy a zenekar korábban is jelezte, az ismert megszorítások ellenére az Anima Musicae meghirdette a 2022/23-as évadát. A 12 éves múltra visszatekintő együttes állami támogatásainak kétharmadát befagyasztották, a zenészek mégis bíznak abban, hogy a hagyományos három nagy koncertsorozatukat az új évadban is meg tudják rendezni. Ennek érdekében arra kérik közönségüket, lehetőleg mihamarabb váltsák meg bérleteiket, hogy a remények szerint teltházas jegyeladással biztosítsák a koncertek megtartását.

A 2022/23-as évad bérleteit ide kattintva lehet megváltani.

Közönsége segítheti az Anima Musicae új évadát

Kapcsolódó

Közönsége segítheti az Anima Musicae új évadát

Az ismert megszorítások ellenére meghirdeti 2022/23-as évadát az Anima Musicae. A 12 éves múltra visszatekintő együttes bízik abban, hogy a hagyományos koncertsorozataikat az új évadban is meg tudják rendezni. Arra kérik közönségüket, mihamarabb váltsák meg bérleteiket, így biztosítva a koncertek megtartását.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon (Fotó: Purger Tamás)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.