Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

2022.09.28. 10:20
Ajánlom
Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon a zenekar Korcsolán Orsolya hegedűművész partnereként a Rumbach Zsinagógában játszotta Bruch, Mendelssohn, Vivaldi és Jávori Ferenc műveit, amelyet a kritika „tízpontos előadásként” méltatott.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében két eseményen is fellépett a kamarazenekar: szeptember 19-én a 125 éves hungarikum hangszert, a tárogatót ünnepelte telt házas koncertjével Erdő Zoltán tárogatóművész, Lisztes Jenő cimbalomművész és az Anima Musicae Ott Rezső átdolgozásában megszólaló kuruc kori dallamokkal. A Szent István Bazilikában rendezett ünnepi eseményt álló ovációval fogadta a közönség.

Bazilikatarogato_Fotokredit_BiriPeter-094755.jpg

Erdő Zoltán, Lisztes Jenő és az Anima Musicae a Szent István Bazilikában (Fotó/Forrás: Biri Péter)

Az Ars Sacra Fesztivál zárókoncertjét szintén az Anima Musicae adta szeptember 25-én, ezúttal a Kokas KatalinKelemen Barnabás hegedűművész házaspárral, akik Bach kettősversenyével kápráztatták el közönségüket a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban.

Szeptember 22-én, a II. Óbudai Hang-Mű-Hely fesztivál esti nagykoncertjén az Anima Musicae Kamarazenekar és Rohmann Ditta csellóművész lépett fel az Óbudai Társaskörben. A zeneirodalomnak sok-sok csodás, gyakran korszakos művet adó és igen szertegazó BACH család számtalan szerzeménye közül ez alkalommal a legnagyobb zenészfejedelem, Johann Sebastian mellett fia, Carl Philipp és unokabátyja, Johann Bernhard ritkán hallható alkotásai szólaltak meg.

Hang-Mu-Hely_fotokredit_GalosMihalySamu-095128.jpg

Rohmann Ditta és az Anima Musicae Óbudán (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu)

A szegedi Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál rezidens együtteseként a kamarazenekar három koncerten is fellép Yoon Kuk Lee vezényletében. A koncertsorozat első szimfonikus estjén szeptember 23-án Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét adta elő Bogányi Gergely zongoraművész a Szent Gellért Akadémia Zenekarának fúvósai és az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével, majd Beethoven 6. F-dúrPastorale” szimfóniája csendült fel a teltházas Szegedi Dómban. Szeptember 27-én többek között Anastasia Churakova, a Kokas-Kelemen házaspár és Würtz Klára partnereként álltak színpadra a Szegedi Dómban, míg az október 1-ji koncerten, mások mellett, Bogányi Bence fagottművész és Clara Dent-Boganyi oboaművész társaságában lép fel a zenekar.

MagyarKurir-Boganyikoncert-095427.jpg

Bogányi Gergely, Yoon Kuk Lee és az Anima Musicae Szegeden (Fotó/Forrás: Magyar Kurír)

A zenekar október 17-én kezdi bérletes koncertjeinek sorát az Óbudai Társaskörben. A Capriccioso bérlet első előadásán lengyel és magyar 20. századi ritkaságok szólalnak meg Korcsolán Orsolya hegedűművész szólójával.

A lengyel és magyar nép a barátságuk, közös történelmi hányattatásuk mellett még egy dologban hasonlít: rengeteg felfedezni való klasszikus zenei remekmű rejlik tarsolyukban, amelyek a 20. század gazdag termései. Ilyen a zeneszerzőnő, Bacewicz 1965-ös rövid Divertimentója – amely hazai premierként szólal meg – vagy Szervánszky bartóki magasságokba emelkedő azonos műfajú alkotása, de ilyen Sikorski minimalista tétele, vagy Bartók népzenei ihletésű táncsorozata is. Különösen tragikus sors jutott a 20. századi zsidó származású lengyel zeneszerzőnek, Weinbergnek, aki a sorscsapások közepette is megmutatta az erkölcsi felülemelkedés és művészi nagyság szimbiózisát. Művének hegedűszólóját Korcsolán Orsolya játssza, aki elkötelezett képviselője az elnémított zeneszerzőknek.

CapricciosoKorcsolan-095745.jpg

Capriccioso bérlet (Fotó/Forrás: Anima Musicae)

Ahogy a zenekar korábban is jelezte, az ismert megszorítások ellenére az Anima Musicae meghirdette a 2022/23-as évadát. A 12 éves múltra visszatekintő együttes állami támogatásainak kétharmadát befagyasztották, a zenészek mégis bíznak abban, hogy a hagyományos három nagy koncertsorozatukat az új évadban is meg tudják rendezni. Ennek érdekében arra kérik közönségüket, lehetőleg mihamarabb váltsák meg bérleteiket, hogy a remények szerint teltházas jegyeladással biztosítsák a koncertek megtartását.

A 2022/23-as évad bérleteit ide kattintva lehet megváltani.

Közönsége segítheti az Anima Musicae új évadát

Kapcsolódó

Közönsége segítheti az Anima Musicae új évadát

Az ismert megszorítások ellenére meghirdeti 2022/23-as évadát az Anima Musicae. A 12 éves múltra visszatekintő együttes bízik abban, hogy a hagyományos koncertsorozataikat az új évadban is meg tudják rendezni. Arra kérik közönségüket, mihamarabb váltsák meg bérleteiket, így biztosítva a koncertek megtartását.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon (Fotó: Purger Tamás)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.