Klasszikus

Négy hanggal operáltak

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
Rég nevettem annyit, mint április 28-án, szerdán este a Millenáris Teátrumban. Donizetti Ritája és Tom Johnson Négyhangú operája külön-külön is sok derűs percet szerzett volna, így egy estébe sűrítve azonban a két darab tartós rekeszizomláz előidézője lett.

„Az asszony verve jó, no nem agyonverve, csak éppen egy kicsit elagyabugyálva. Így szép a szerelem.” Az opera keletkezésekor ilyen esetekben még nemigen lépett közbe a NANE, az Eszter alapítvány vagy bármely egyéb női érdekvédelmi szervezet. De mi van, ha ezt a sületlenséget a nő is elhiszi, első férje halála után a visszájára fordítja, s a másodikat ő maga csépeli, ostorozza, terrorizálja? Egyértelmű: nagy nevetés. Főleg, ha Beppe, a tutyimutyi férjecske szerepében Derzsi Györgyöt látjuk, halljuk a színpadon, bő nadrágban, suta mozgással, szín-játékra termett hanggal. Aztán megjelenik az elveszettnek hitt férj, Gasparo, azaz Hámori Szabolcs. A világ és az egyszerű, de ötletes díszlet (Nagy Viktória munkája) részét képező színes lepedő kifordul a négy sarkából: Rita, azaz Iván Ildikó a biztonság kedvéért gyorsan elájul, a két férfi között pedig elkeseredett harc kezdődik, gondolattal, szóval, cselekedettel és csalással. A tét nem csekély: ki menekül meg a házasság béklyójából, és ki marad örökre, menthetetlenül benne. A helyzetkomikumra épülő darab - melynek rendezője Harangi Mária - persze hepienddel végződik, csak az marad nyitott kérdés, hogy ezen túl ki kit fog megverni.

Meskó Ilona, zeneszerzés szakos zeneakadémista, az előadás dirigense szerencsére csak az ütemrajzot ütötte, azt viszont igen határozottan, muzikálisan és rátermetten. A Millenáris Teátrumot talán nem kifejezetten operajátékra tervezték, de nekem nagyon tetszett, hogy a Ventoscala Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tagjai nem árokban, hanem a színpad előtt ültek. Így az együttes nem szorult a háttérbe, zene és cselekmény egyenrangúvá vált. Ehhez persze az is kellett, hogy a szereplők magyarul és érthetően énekeljenek. A zenekar 2003 szeptemberében alakult, nagyrészt zeneművészeti egyetemistákból, de ezen az estén szinte úgy szólt, mint egy profi együttes. Tiszta fafúvósok, pontos pizzicatók, gixermentes rézszekció, figyelem, odaadás, őszinteség. Mind fontos a jó összhanghoz, és mind együtt volt szerda este a Millenáris Teátrumban.

Tom Johnson Négyhangú operáját kötelező anyaggá tenném minden operaszakos hallgató számára. Nem is annyira az énektechnikai része miatt (bár a cirkuszi bohócnak nagyon jól kell tudnia kötélen járni, amikor éppen azt színleli, hogy mindjárt leesik), hanem hogy még idejében felismerjék és elkerüljék azokat a sztereotip énekesi magatartásformákat, amelyek elé ferde tükröt tart Johnson darabja. Bár persze akkor miről is szólna ez az opera (vagy mi).

A darab egyáltalán nem egyhangú, noha tényleg csak négyhangú: D, E, A és H van benne. A négy hang tulajdonosa Szolnoki Apollónia (alt), Herczenik Anna (szoprán), Hámori Szabolcs és Derzsi György volt, ötödik szereplőként pedig Szécsi Máté (basszus) jelent meg a színpadon két jelenet erejéig. A zongoránál Dinyés Dániel játszotta nem csak a hangokat, hanem magát a színdarabot is. Romvári Gergely rendezésében az alt szerepéhez képest Dobó Kata egy szende szundi, a szopránéhoz képest pedig Alíz Csodaországban egy vérmes hárpia. A könnyem is kicsordult a nevetéstől, amikor a bariton helyett a többi énekes strigulázta, hányadik ütemnél is tart, vagy amikor a meg nem értett tenor arról panaszkodott, hogy még a C-t sem vághatja ki az egyetlen nyamvadt áriájában. (Nehéz is lenne egy olyan zenében, melynek hangkészletéből hiányzik…)

A mű tételeiből egy komplett sablon rajzolódik ki, amelyre sok közkedvelt operánkat ráhúzhatjuk, és ami esetünkben nem szól semmi másról, mint önmagáról. L’art pour L’art. „Ez itt a trió”, „a kvartettben mindenkinek más témája van”, „a duett csak egy nagyon rövid téma és tíz variáció”, „hosszú hangok, rövid hangok”… Mindez „dalban mondva el”, mintegy önmaga elemzéseként borzasztó groteszkül hat. Hogy a közönség mégsem azt szűrte le belőle, hogy az opera egy groteszk, idejétmúlt műfaj, arról bizonyára Donizetti is tehet.

Az este egyetlen negatívumaként a szervezés hibáit éltem meg. A szerintem eleve túl későre, 20 órára meghirdetett előadás kezdése csúszott a jegyátvétel körül folyó bonyodalmak miatt. Így aztán a nevetés okozta hasizomlázat sajnos lábizomláz is követte, amikor a 23:05-kor befejeződő opera után megpróbáltam elérni az utolsó buszomat. Persze esélytelenül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.