Klasszikus

Négy koncert – ötszáz év

2010.09.06. 16:10
Ajánlom
Nagyon változatos programot kínál a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Koncertszervező és Rendező Kht. négy koncertből álló, őszi sorozata.

A szeptember 26-i nyitókoncerten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban Beethoven-darabok hangzanak el, a koncert műsorát Kocsis Zoltán javasolta, aki már régóta tervezett kamaraestet a Stradivarin játszó Sergej Krylovval. Kocsis fantáziadús játéka, puritán előadásmódja miatt muzsikál szívesen az orosz származású, Cremonában élő hegedűművésszel, és izgalmas, új koncerthelyszínnek tartja az Uránia Filmszínházat.

A moszkvai születésű Sergej Krylov öt évesen kezdett hegedülni, szimfonikus zenekarral tíz esztendősen játszott először. Több zenei versenyen szerzett első díjat, számos lemezfelvételt készített, és olyan együttesekkel lépett már pódiumra, mint a Bécsi Szimfonikusok, az Angol Kamarazenekar, a Camerata Academica Salzburg vagy a Szentpétervári Filharmonikusok. Muzsikus partnerei között pedig megtalálni Vladimir Ashkenazyt, Franz Welser-Möstöt, Msztyiszlav Rosztropovicsot, Jurij Bashmetet és Lilya Zilbersteint is.  

Hidegfejű racionalitás, ösztönös muzsikálás
Teljesen más stílusú estet hallhatnak azok, akik jegyet váltanak a Strasbourgi Ütőegyüttes október 8-i estjére, a Thália Színházba. A hangverseny nemcsak az őszi bérletsorozatnak, hanem a Budpesti Őszi Fesztivál programjának is része. A Strasbourgi Ütőegyüttes koncertjeit a hidegfejű racionalitás és az elképesztő energiákat felszabadító, ösztönös muzikalitás feszültsége teszi évtizedek óta felejthetetlenné. Gyökereik a háború utáni avantgárd világába vezetnek, és a társulat progresszív zenei világképe azóta sem változott. Az 1962-ben alapított együttes a magyar Amadinda egyik példaképe. A francia zenekar a világ legismertebb ütőhangszeres együttese, tagjai négyszáz különböző hangszeren játszanak. Rendszeresen komponálnak számukra új műveket, így budapesti fellépésükön három kortárs darab hangzik fel, amelyek közül kettő magyarországi, egy pedig ősbemutató.

A virágok királynője a Bazilikában

Belgium EU elnöksége tiszteletére rendezett sorozat keretében érkezik Magyarországra a Capilla Flamenca, amely a Szent István Bazilikában, október 14-én mutatja be a műsorát. Az énekes-hangszeres együttes nevét V. Károly egykori udvari kórusáról kapta. A középkori és kora-reneszánsz zenére specializálták repertoárjukat, elsősorban a németalföldi mesterek műveit adják elő korhű hangszerekkel, autentikus módon. Mostani, budapesti műsoruk címe, a „Virágok királynője" a korabeli Mária-kultuszra utal, amely egyben a lovag-kor nők iránti hódolatát is jelképezte. A koncerten Alexander Agricola (1446-1506) műveiből válogatnak.


„Tisztelem a magyar zenei tradíciót"

Az őszi bérlet negyedik, november 3-i záró koncertjén a Művészetek Palotájában a világ egyik vezető kamarazenekara, a Wolfgang Schneiderhan és Rudolf Baumgartner által 1956-ban alapított Festival Strings Lucerne muzsikál. Lelkesedés, csodás hangzás jellemzi produkcióikat, amelyben szerepet játszik az is, hogy mesterhangszereken, Stradivarin, Guarneri és Amati instrumentumokon muzsikálnak. Az együttes, amelynek Achim Fiedler a művészeti vezetője, a barokktól a kortárs zenéig terjedő repertoárral rendelkezik, és felvételeikkel már elnyerték az EKHO Klasszik díjat is. A Müpában Bécsi est címmel Schönberg, Schubert, Mozart és Brahms szerzeményeiből válogatnak. A koncert dirigense Achim Fiedler, zongoravirtuóza pedig az 1978-ban, Bécsben született Gottlieb Wallisch, aki nem először jár hazánkban. „Különleges izgalommal tölt el, hogy visszatérhetek magyar koncertpódiumra azután, hogy a fantasztikus Zeneakadémián muzsikálhattam, majd a múlt évben felléptem a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Bartók születésnapján. A magyar hallgatóság igazán kifinomult, és én mélyen tisztelem a magyar zenei tradíciót" - nyilatkozta Wallisch.

www.filharmoniabp.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.