Klasszikus

Négy napon át: IX. Making New Waves Fesztivál

2007.01.14. 00:00
Ajánlom
Az idén február 15. és 18. közé esik az újhullámos fesztivál, amely ezúttal egy Alvin Lucier darabról, az 1969-ben született I Am Sitting In A Room kapta a nevét. A fesztivál sztárvendége az Arditti vonósnégyes.

A IX. Making New Waves Fesztivál címadó darabjában az akusztikus tér zenei minőségei kelnek életre. És ez, vagyis a zenei tér a vezérfonala az egész fesztiválnak. A műsor különféle tereket - akusztikus, virtuális, földrajzi stb. - mozgásba hozó zeneműveket, installációkat, műhelyeket tartalmaz, amelyek alkalmat nyújtanak arra, hogy új formájukban csodáljunk meg olyan jelenségeket, mint az akusztikus, illetve elektronikus visszacsatolás, a rezonancia, a fáziseltolás vagy az egymástól nagy földrajzi távolságokra található zenei kultúrák találkozása.

A sztárvendég Arditti vonósnégyes méltán világhírű, játékuk kiemelkedő virtuozitásról, precizitásról tanúskodik. Nem véletlen, hogy több száz darabot írtak számukra 1974-es megalakulásuk óta. Elsősorban a kortárs és korábbi 20. századi művek avatott előadóiként váltak ismertté. Az együttes nevéhez számos zeneszerző – köztük Cage, Carter, Kurtág, Ligeti vagy Stockhausen – vonósnégyesének bemutatója fűződik. Február 17-ei, Trafó-beli műsorukon szerepel többek között Marco Stroppa Spirali című darabja, amely az elektronika segítségével hozza mozgásba a vonósnégyes által játszott zenei anyagot.

Az Arditti vonósnégyes diszkográfiája jelenleg 130 CD-t tartalmaz. Fennállásuk óta számos díjjal tüntették ki őket. Több alkalommal elnyerték a Deutsche Schallplatten-díjat, és hozzájuk került a Gramophon Award a legjobb kortárs zenei felvétel kategóriában 1999-ben (Elliot Carter) és 2002-ben (Harrison Birtwistle). A nagy presztízsű Ernst von Siemens Zenei Díjat 1999-ben nyerték el zenei életművükért.

A koncertprogramot zenei installációk és kreatív zene műhelyek egészítik ki. Bár a zene létrejöttének, megszólalásának elengedhetetlen feltétele a fizikai tér, mégis a köztudatban az idő, az események, folyamatok ideje az, ami inkább hallható, míg a tér, a valós tárgyak világa vizuálisan tapasztalható. A 20. században számos zeneszerző próbálja újra hallhatóvá tenni, a zene számára új jelentéssel megtölteni a fizikai teret úgy, hogy a zenei forma kialakításához segítségül hívja a geometriát, a földrajzot, az akusztikát vagy az elektronikát. A két előadás is bizonnyal sokakat érdekel majd: egyrészt a fesztivál-címadó szerző, Alvin Lucier, másrészt Yannis Kyriakides beszél a Zeneakadémián a konvencionális előadásmód alternatíváiról.

(2007. február 15-18. Trafó Kortárs Művészetek Háza, Zeneakadémia - IX. Making New Waves Fesztivál; km.: Arditti vonósnégyes, Marco Stroppa (élő elektronika), Alvin Lucier, Yannis Kyriakides, Johannes Kretz (laptop performer), Florian Hoelscher (zongora), MAE sound basics)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.