Klasszikus

Négy zongoraverseny egy koncerten

2011.06.16. 12:00
Ajánlom
A zene ünnepét Monoron a Vigadóban már vasárnap este köszöntik. Mocsári Károly a hangversenyen négy zongoraversenyt játszik el, ugyanis az Esz-dúr és az A-dúr koncert mellett a versenyműveknek nevezett Haláltáncot és Magyar fantáziát is megszólaltatja.

Mocsári Károly, a Monori Vigadó művészeti vezetője az újító zeneszerző és zongoravirtuóz szelleméhez egyaránt méltó műsort állított össze, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekar kísér Takács-Nagy Gábor vezényletével. A város ezzel a különleges eseménnyel tiszteleg az alkotó előtt születése 200. évfordulója alkalmából, és köszönti a zene európai ünnepét, amelynek hivatalos dátuma június 21. "A közönségnek nem lesz megterhelő a program. Nem szokták észrevenni, mert a Liszt-zene olyan izgalmas. De ezek a művek amúgy is alig húsz percesek - mondta el Mocsári Károly. - Számomra érdekes Takács-Nagy Gáborral karmesterként találkozni. Az idén a Royal Philharmonia Society díjával kitüntetett Takács Kvartett alapító első hegedűseként ismertem meg sok éve, talán másfél évtizede egy mexikói turnén."

Mocsári Károly egyébként májusban a Concours International de Piano de l'Ile de France, a Párizs "megyei" Nemzetközi Zongoraverseny zsűrijében dolgozott, és tagja a szeptemberi Budapesti Nemzetközi Liszt Zongorverseny ugyancsak internacionális zsűrijének, amelyet Charles Rosen amerikai zongoraművész vezet majd. "Részt vettem a versenyprogram összeállításában is, két javaslatot is tettem a többi versenyen szerzett tapasztalataim alapján. Az egyik az volt, hogy legyenek Liszt-dalok is, tehát dalkísérőként is mutassák be képességüket a versenyzők. A másik pedig az volt, hogy kelljen tudniuk a nevezőknek mind a négy említett zongoraversenyt, és a zsűri választhasson, hogy melyiket kívánja hallani. Ezt a javaslatot sajnos leszavazták, mondván, túl sok lenne, szerintem persze nem az. De kettőt mindenképpen játszaniuk kell Esz-dúr-Haláltánc és A-dúr-Magyar Fantázia párosításban. Így a zsűri a döntőben mégis elkerülheti, hogy háromszor vagy négyszer hangozzék el egyetlen versenymű" - fűzte hozzá a zongoraművész.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.