Klasszikus

Négy zongoraverseny egy koncerten

2011.06.16. 12:00
Ajánlom
A zene ünnepét Monoron a Vigadóban már vasárnap este köszöntik. Mocsári Károly a hangversenyen négy zongoraversenyt játszik el, ugyanis az Esz-dúr és az A-dúr koncert mellett a versenyműveknek nevezett Haláltáncot és Magyar fantáziát is megszólaltatja.

Mocsári Károly, a Monori Vigadó művészeti vezetője az újító zeneszerző és zongoravirtuóz szelleméhez egyaránt méltó műsort állított össze, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekar kísér Takács-Nagy Gábor vezényletével. A város ezzel a különleges eseménnyel tiszteleg az alkotó előtt születése 200. évfordulója alkalmából, és köszönti a zene európai ünnepét, amelynek hivatalos dátuma június 21. "A közönségnek nem lesz megterhelő a program. Nem szokták észrevenni, mert a Liszt-zene olyan izgalmas. De ezek a művek amúgy is alig húsz percesek - mondta el Mocsári Károly. - Számomra érdekes Takács-Nagy Gáborral karmesterként találkozni. Az idén a Royal Philharmonia Society díjával kitüntetett Takács Kvartett alapító első hegedűseként ismertem meg sok éve, talán másfél évtizede egy mexikói turnén."

Mocsári Károly egyébként májusban a Concours International de Piano de l'Ile de France, a Párizs "megyei" Nemzetközi Zongoraverseny zsűrijében dolgozott, és tagja a szeptemberi Budapesti Nemzetközi Liszt Zongorverseny ugyancsak internacionális zsűrijének, amelyet Charles Rosen amerikai zongoraművész vezet majd. "Részt vettem a versenyprogram összeállításában is, két javaslatot is tettem a többi versenyen szerzett tapasztalataim alapján. Az egyik az volt, hogy legyenek Liszt-dalok is, tehát dalkísérőként is mutassák be képességüket a versenyzők. A másik pedig az volt, hogy kelljen tudniuk a nevezőknek mind a négy említett zongoraversenyt, és a zsűri választhasson, hogy melyiket kívánja hallani. Ezt a javaslatot sajnos leszavazták, mondván, túl sok lenne, szerintem persze nem az. De kettőt mindenképpen játszaniuk kell Esz-dúr-Haláltánc és A-dúr-Magyar Fantázia párosításban. Így a zsűri a döntőben mégis elkerülheti, hogy háromszor vagy négyszer hangozzék el egyetlen versenymű" - fűzte hozzá a zongoraművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.