Klasszikus

Négy zongoraverseny egy koncerten

2011.06.16. 12:00
Ajánlom
A zene ünnepét Monoron a Vigadóban már vasárnap este köszöntik. Mocsári Károly a hangversenyen négy zongoraversenyt játszik el, ugyanis az Esz-dúr és az A-dúr koncert mellett a versenyműveknek nevezett Haláltáncot és Magyar fantáziát is megszólaltatja.

Mocsári Károly, a Monori Vigadó művészeti vezetője az újító zeneszerző és zongoravirtuóz szelleméhez egyaránt méltó műsort állított össze, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekar kísér Takács-Nagy Gábor vezényletével. A város ezzel a különleges eseménnyel tiszteleg az alkotó előtt születése 200. évfordulója alkalmából, és köszönti a zene európai ünnepét, amelynek hivatalos dátuma június 21. "A közönségnek nem lesz megterhelő a program. Nem szokták észrevenni, mert a Liszt-zene olyan izgalmas. De ezek a művek amúgy is alig húsz percesek - mondta el Mocsári Károly. - Számomra érdekes Takács-Nagy Gáborral karmesterként találkozni. Az idén a Royal Philharmonia Society díjával kitüntetett Takács Kvartett alapító első hegedűseként ismertem meg sok éve, talán másfél évtizede egy mexikói turnén."

Mocsári Károly egyébként májusban a Concours International de Piano de l'Ile de France, a Párizs "megyei" Nemzetközi Zongoraverseny zsűrijében dolgozott, és tagja a szeptemberi Budapesti Nemzetközi Liszt Zongorverseny ugyancsak internacionális zsűrijének, amelyet Charles Rosen amerikai zongoraművész vezet majd. "Részt vettem a versenyprogram összeállításában is, két javaslatot is tettem a többi versenyen szerzett tapasztalataim alapján. Az egyik az volt, hogy legyenek Liszt-dalok is, tehát dalkísérőként is mutassák be képességüket a versenyzők. A másik pedig az volt, hogy kelljen tudniuk a nevezőknek mind a négy említett zongoraversenyt, és a zsűri választhasson, hogy melyiket kívánja hallani. Ezt a javaslatot sajnos leszavazták, mondván, túl sok lenne, szerintem persze nem az. De kettőt mindenképpen játszaniuk kell Esz-dúr-Haláltánc és A-dúr-Magyar Fantázia párosításban. Így a zsűri a döntőben mégis elkerülheti, hogy háromszor vagy négyszer hangozzék el egyetlen versenymű" - fűzte hozzá a zongoraművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.