Klasszikus

Negyedik nap - kaleidoszkóp

2004.03.23. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál március 22-én is kaleidoszkópként fogadta a nézőket, Budapesttől, Belgrádtól Japánon át Amerikáig, a Mátrai képektől a Billy, a kölyökig.

A Thália Színházban a belgrádi Madlenianum Kamaraopera műsora egy fél órás technikai jellegű csúszással kezdődött, de a közönség rendkívül fegyelmezetten, türelemmel várakozott. Senki sem csalódott, a tehetséges társulat - Vaslav Nijinski balettlegenda munkássága előtt tisztelgő táncesttel - ajándékozta meg nézőit.
A Magyar Rádió Márványtermében két figyelemre méltó japán művész, Jin Matsuno (hegedű) és Kanae Furomoto (zongora) kamaraestjét élvezhette a publikum. A japán zenei élet köztudottan régóta magáévá tette az európai komolyzenei hagyományokat és patinás, elsőrangú komolyzenei szcénát teremtett: Matsuno és Furomoto koncepciója a japán és az európai kultúra kapcsolódási lehetőségeinek felmutatása volt, így egyaránt játszottak Vitali-, Beethoven-, Kodály-, Monti-darabokat és japán népdalfeldolgozásokat. Tehetségük ezúttal sem hagyta őket cserben, a közönségbarát Monti: Csárdás után a lelkes nézősereg három ráadást is kikövetelt magának, majd a koncert után dedikáltatott.

A lehető legjobb választás volt a három egykori csodagyerek alkotta Stuller Gyula-Perényi Miklós-Rohmann Imre triász kamaraestje az MTA Roosevelt téri Dísztermében, amelyet vastapssal köszöntött a közönség és a zenekar ezt természetesen meg is hálálta: hegedű-gordonka-zongora triódarabokat adtak elő Mozarttól, Sosztakovicstól és Brahmstól a tőlük jellemző világklasszis színvonalon.

A Zeneakadémián a Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes adott közös Bartók-Kodály estet. Az est egyik csúcspontja a Mátrai képek Muzsikás-Tomkins-féle közös előadása volt, amelyet Tóth Ildikó és Farkas Zoltán tánca tett vizuálisan is teljessé. A zsúfolási megtelt Zeneakadémián a közönséget nem hagyták pihengetni, ritmusos dallamok kényszerítették a nézőket, hogy tapsoljanak, ezzel maguk is a koncert részeseivé váljanak.

Amerikai estet láthattunk az Operaházban: Gershwin Kubai nyitányával indult és Grofé Grand Canyon-szvitjével zárult a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának igen érdekes, Magyarországon ritkán hallható huszadik századi amerikai komponisták - Gershwin, Copland, Grofé - műveiből összeállított műsora. Rico Saccani, - akiben amerika és olasz vér csörgedezik - karmester vezette, másfél évszázados múltra visszatekintő, legrangosabb magyar szimfonikus zenekar "népművelő célzatú" tematikája osztatlan sikert aratott, és a közönség kívánságára kétszer is újrázott. A koncert után a Magyar Turisztikai Rt. adott fogadást a fellépők tiszteletére, ahol Pál Béla turisztikai államtitkár mondott beszédet.

Szerdán Rafael Frühbeck de Burgos vezényletével és nem utolsósorban Pierluigi Pier'Alli víziónak is beillő látványtervével különleges Verdi: Requiemben részesülnek mindazok, akik bejutnak a Kongresszusi Központba. A szcenírozott előadás hatalmas díszleteit már hétfő éjjel építeni kezdték A Thália Színházban holnap lesz látható Piazzolla egyetlen tangóoperájának bemutatója, amire bejutni szinte lehetetlen, Buenos jegyek ugyanis már 3 hónapja elkeltek.

A holland - argentin társulat már itt van a fővárosban és a magyaros konyhával ismerkedik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.