Klasszikus

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

2022.05.10. 15:25
Ajánlom
Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.

„Mindkét zenekar a kamarazenéből építi fel a játékát, érzékenyen kommunikál, és minden pillanatban kreatívan, teljes átéléssel zenél.

A közös felfedezés öröme és a szüntelen kíváncsiság folyamatosan vibrál köztünk, magával ragad mindenkit, így egyfajta különleges kohézió alakul ki”

– jellemezte Keller András a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica együttzenélését, amely a két zenekarvezető-hegedűművész barátsága révén már jó pár közös koncerten van túl.

Ezúttal május 14-én és 15-én összesen három hangversenyen ünneplik Kremer 75. születésnapját, s egyben zenekarának jubilleumát, mivel éppen 25 éve alapította, megajándékozva magát ötvenedik életévében. A koncertek különböző zenetörténeti korokon és nemzetek zenéjén átívelő műsorán Bartók, Csajkovszkij, Schumann és Schnittke mellett fiatal balti zeneszerzők művei is helyet kaptak.

A két nagyzenekari koncert (május 14-15., 19:30) műsora részben megegyezik: mindkét esten elhangzik majd Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve és Csajkovszkij Dante nyomán írt, Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája.

Az első koncerten ezen kívül Alfred Schnittke IV. hegedűversenye és a litván zeneszerző, Raminta Šerkšnytė De profundisa hallható. Ez utóbbi művet dedikáltja, Gidon Kremer mutatta be. A darab egy mottószerű zenei anyagból építkezik, amelynek hangzó betűi a hegedűművész nevéből származnak. A második estén Schumann a-moll csellóversenyének hegedűátirata és a lett Jēkabs Jančevskis Lignum című műve csendül fel.

Gidon_Kremer_Keller_Andras_20191204_c_Valuska_Gabor-145505.jpg

Gidon Kremer és Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

A program egyik súlypontja a Bartók-mű lesz, amelynek közös előadását már évek óta tervezi a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica.

„Most végre megvalósulhat régi álmunk és együtt játszhatjuk el ezt a Bartók-művet! Bartók hangja sajátosan magyar és egyben európai. Európa sok nemzet hangját adja, ezen belül a Kárpát-medence népeinek páratlanul gazdag zenei hagyománya gyönyörűen tükröződik Bartók művészetében” – fűzte a hangversenyhez Keller András.

Május 14-én, a nagyzenekari estet követően a Concerto Budapest kortárszenét középpontba állító Premier-sorozatában hallható majd késő este, 22.00 órakor kezdődően az a koncert, amelyen a több zeneszerző együttműködéséből létrejött Eine (andere) „Winterreise” című ciklus magyarországi bemutatója hangzik fel.

A mű kifejezetten erre a születésnapi alkalomra született.

A darab címe Schubert Téli utazásának utolsó dalára utal, amelyhez most további négy alkotó (Raminta Šerkšnytė, Alexander Raskatov, Victor Kissine és Georgijs Osokins) műve is csatlakozik, hogy megerősítsék: „Schubert a kortársunk”.

A részletes program és további információk a zenekar honlapján érhetőek el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kremerata Baltica (fotó/forrás: Angie Kremer / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus interjú

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.