Klasszikus

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

2022.05.10. 15:25
Ajánlom
Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.

„Mindkét zenekar a kamarazenéből építi fel a játékát, érzékenyen kommunikál, és minden pillanatban kreatívan, teljes átéléssel zenél.

A közös felfedezés öröme és a szüntelen kíváncsiság folyamatosan vibrál köztünk, magával ragad mindenkit, így egyfajta különleges kohézió alakul ki”

– jellemezte Keller András a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica együttzenélését, amely a két zenekarvezető-hegedűművész barátsága révén már jó pár közös koncerten van túl.

Ezúttal május 14-én és 15-én összesen három hangversenyen ünneplik Kremer 75. születésnapját, s egyben zenekarának jubilleumát, mivel éppen 25 éve alapította, megajándékozva magát ötvenedik életévében. A koncertek különböző zenetörténeti korokon és nemzetek zenéjén átívelő műsorán Bartók, Csajkovszkij, Schumann és Schnittke mellett fiatal balti zeneszerzők művei is helyet kaptak.

A két nagyzenekari koncert (május 14-15., 19:30) műsora részben megegyezik: mindkét esten elhangzik majd Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve és Csajkovszkij Dante nyomán írt, Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája.

Az első koncerten ezen kívül Alfred Schnittke IV. hegedűversenye és a litván zeneszerző, Raminta Šerkšnytė De profundisa hallható. Ez utóbbi művet dedikáltja, Gidon Kremer mutatta be. A darab egy mottószerű zenei anyagból építkezik, amelynek hangzó betűi a hegedűművész nevéből származnak. A második estén Schumann a-moll csellóversenyének hegedűátirata és a lett Jēkabs Jančevskis Lignum című műve csendül fel.

Gidon_Kremer_Keller_Andras_20191204_c_Valuska_Gabor-145505.jpg

Gidon Kremer és Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

A program egyik súlypontja a Bartók-mű lesz, amelynek közös előadását már évek óta tervezi a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica.

„Most végre megvalósulhat régi álmunk és együtt játszhatjuk el ezt a Bartók-művet! Bartók hangja sajátosan magyar és egyben európai. Európa sok nemzet hangját adja, ezen belül a Kárpát-medence népeinek páratlanul gazdag zenei hagyománya gyönyörűen tükröződik Bartók művészetében” – fűzte a hangversenyhez Keller András.

Május 14-én, a nagyzenekari estet követően a Concerto Budapest kortárszenét középpontba állító Premier-sorozatában hallható majd késő este, 22.00 órakor kezdődően az a koncert, amelyen a több zeneszerző együttműködéséből létrejött Eine (andere) „Winterreise” című ciklus magyarországi bemutatója hangzik fel.

A mű kifejezetten erre a születésnapi alkalomra született.

A darab címe Schubert Téli utazásának utolsó dalára utal, amelyhez most további négy alkotó (Raminta Šerkšnytė, Alexander Raskatov, Victor Kissine és Georgijs Osokins) műve is csatlakozik, hogy megerősítsék: „Schubert a kortársunk”.

A részletes program és további információk a zenekar honlapján érhetőek el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kremerata Baltica (fotó/forrás: Angie Kremer / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.