Klasszikus

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

2022.05.10. 15:25
Ajánlom
Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.

„Mindkét zenekar a kamarazenéből építi fel a játékát, érzékenyen kommunikál, és minden pillanatban kreatívan, teljes átéléssel zenél.

A közös felfedezés öröme és a szüntelen kíváncsiság folyamatosan vibrál köztünk, magával ragad mindenkit, így egyfajta különleges kohézió alakul ki”

– jellemezte Keller András a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica együttzenélését, amely a két zenekarvezető-hegedűművész barátsága révén már jó pár közös koncerten van túl.

Ezúttal május 14-én és 15-én összesen három hangversenyen ünneplik Kremer 75. születésnapját, s egyben zenekarának jubilleumát, mivel éppen 25 éve alapította, megajándékozva magát ötvenedik életévében. A koncertek különböző zenetörténeti korokon és nemzetek zenéjén átívelő műsorán Bartók, Csajkovszkij, Schumann és Schnittke mellett fiatal balti zeneszerzők művei is helyet kaptak.

A két nagyzenekari koncert (május 14-15., 19:30) műsora részben megegyezik: mindkét esten elhangzik majd Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve és Csajkovszkij Dante nyomán írt, Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája.

Az első koncerten ezen kívül Alfred Schnittke IV. hegedűversenye és a litván zeneszerző, Raminta Šerkšnytė De profundisa hallható. Ez utóbbi művet dedikáltja, Gidon Kremer mutatta be. A darab egy mottószerű zenei anyagból építkezik, amelynek hangzó betűi a hegedűművész nevéből származnak. A második estén Schumann a-moll csellóversenyének hegedűátirata és a lett Jēkabs Jančevskis Lignum című műve csendül fel.

Gidon_Kremer_Keller_Andras_20191204_c_Valuska_Gabor-145505.jpg

Gidon Kremer és Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

A program egyik súlypontja a Bartók-mű lesz, amelynek közös előadását már évek óta tervezi a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica.

„Most végre megvalósulhat régi álmunk és együtt játszhatjuk el ezt a Bartók-művet! Bartók hangja sajátosan magyar és egyben európai. Európa sok nemzet hangját adja, ezen belül a Kárpát-medence népeinek páratlanul gazdag zenei hagyománya gyönyörűen tükröződik Bartók művészetében” – fűzte a hangversenyhez Keller András.

Május 14-én, a nagyzenekari estet követően a Concerto Budapest kortárszenét középpontba állító Premier-sorozatában hallható majd késő este, 22.00 órakor kezdődően az a koncert, amelyen a több zeneszerző együttműködéséből létrejött Eine (andere) „Winterreise” című ciklus magyarországi bemutatója hangzik fel.

A mű kifejezetten erre a születésnapi alkalomra született.

A darab címe Schubert Téli utazásának utolsó dalára utal, amelyhez most további négy alkotó (Raminta Šerkšnytė, Alexander Raskatov, Victor Kissine és Georgijs Osokins) műve is csatlakozik, hogy megerősítsék: „Schubert a kortársunk”.

A részletes program és további információk a zenekar honlapján érhetőek el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kremerata Baltica (fotó/forrás: Angie Kremer / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.