Klasszikus

Négykezes: Szakcsi Lakatos és Vukán

2005.11.28. 00:00
Ajánlom
A hazai jazz két kiemelkedő zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György december 2-án, pénteken este hét órai kezdettel négykezes koncerttel örvendezteti meg a műfaj kedvelőit a Thália Színházban.

Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György neve felbecsülhetetlen értékeket idéz a jazzkedvelő közönség számára. Szóló és kamarazenekari felállásban egyaránt sikeres produkciók egész sorát élvezhette a közönség előadásukban, mindkettejük nevéhez számtalan saját szerzemény, köztük színházi és filmzene is kapcsolódik.

Ez a négykezes koncert nem újdonság, hiszen a két nagyszerű zenész néhány évvel ezelőtt bemutatta közös, kétzongorás, illetve négykezes programját, és előadásuk fergeteges sikert aratott.

A mostani koncert nemcsak a régi együttműködés felelevenítése - Szakcsi és Vukán közös játéka mindig az új és friss zenei ötletek egész tárházát kínálja a hallgatóság számára.

- Aki hallott bennünket együtt, azt mondta, hogy ilyen még nem volt, hogy két zongorista ennyire megértse egymást. Sok világnagyság zongorista játszik együtt, nagyon jók, de talán mégis rivalizálnak közben. Mi nem rivalizálunk. Nincsenek akadályok előttünk, egyszerűen leülünk és zongorázunk. Mi sem értjük, hogy működik ez - nyilatkozta korábban Vukán György.

A mai napig aktív fogorvosként is dolgozó Vukán György 64 éves. A – többek között – Erkel- és Emerton-díjas művész több mint negyven éve koncertezik. Eleinte főként klasszikus zenét játszott, az utóbbi időben főként a jazzhez kötődik - szólóban és trióban egyaránt szerepel. Magyarországon a több mint 140 filmzene fűződik a nevéhez, emellett operát és balettzenét is írt. Egész Európát körbekoncertezte, s nagy sikerrel lépett fel az Egyesült Államokban is. Megkapta a Magyar Köztársaság kiskeresztjét.

Szakcsi Lakatos Béla az ötvenes években Kovács Andor gitárművész zenekarában tűnt fel, a hatvanas évek közepén azonban már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, 1970-ben Pege Aladár kvartettjével pedig a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte.

A legrangosabb fesztiválokon vett részt szerte a világon. Játszott többek között Bob Mintzerrel, George Jindával, John Patituccival, Jack De Johnette-tel, Carmen Jones-szal, Frank Zappával, Art Farmerrel, Victor Baileyvel és Zoller Attilával. Magyarországon a Rákfogó, majd a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A hetvenes évek elejétől 12 éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. Foglalkozott a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával, rockoperát, balettzenét írt. Művészi teljesítményét Liszt- és Kossuth-díjjal ismerték el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.