Klasszikus

Négykezes: Szakcsi Lakatos és Vukán

2005.11.28. 00:00
Ajánlom
A hazai jazz két kiemelkedő zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György december 2-án, pénteken este hét órai kezdettel négykezes koncerttel örvendezteti meg a műfaj kedvelőit a Thália Színházban.

Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György neve felbecsülhetetlen értékeket idéz a jazzkedvelő közönség számára. Szóló és kamarazenekari felállásban egyaránt sikeres produkciók egész sorát élvezhette a közönség előadásukban, mindkettejük nevéhez számtalan saját szerzemény, köztük színházi és filmzene is kapcsolódik.

Ez a négykezes koncert nem újdonság, hiszen a két nagyszerű zenész néhány évvel ezelőtt bemutatta közös, kétzongorás, illetve négykezes programját, és előadásuk fergeteges sikert aratott.

A mostani koncert nemcsak a régi együttműködés felelevenítése - Szakcsi és Vukán közös játéka mindig az új és friss zenei ötletek egész tárházát kínálja a hallgatóság számára.

- Aki hallott bennünket együtt, azt mondta, hogy ilyen még nem volt, hogy két zongorista ennyire megértse egymást. Sok világnagyság zongorista játszik együtt, nagyon jók, de talán mégis rivalizálnak közben. Mi nem rivalizálunk. Nincsenek akadályok előttünk, egyszerűen leülünk és zongorázunk. Mi sem értjük, hogy működik ez - nyilatkozta korábban Vukán György.

A mai napig aktív fogorvosként is dolgozó Vukán György 64 éves. A – többek között – Erkel- és Emerton-díjas művész több mint negyven éve koncertezik. Eleinte főként klasszikus zenét játszott, az utóbbi időben főként a jazzhez kötődik - szólóban és trióban egyaránt szerepel. Magyarországon a több mint 140 filmzene fűződik a nevéhez, emellett operát és balettzenét is írt. Egész Európát körbekoncertezte, s nagy sikerrel lépett fel az Egyesült Államokban is. Megkapta a Magyar Köztársaság kiskeresztjét.

Szakcsi Lakatos Béla az ötvenes években Kovács Andor gitárművész zenekarában tűnt fel, a hatvanas évek közepén azonban már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, 1970-ben Pege Aladár kvartettjével pedig a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte.

A legrangosabb fesztiválokon vett részt szerte a világon. Játszott többek között Bob Mintzerrel, George Jindával, John Patituccival, Jack De Johnette-tel, Carmen Jones-szal, Frank Zappával, Art Farmerrel, Victor Baileyvel és Zoller Attilával. Magyarországon a Rákfogó, majd a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A hetvenes évek elejétől 12 éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. Foglalkozott a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával, rockoperát, balettzenét írt. Művészi teljesítményét Liszt- és Kossuth-díjjal ismerték el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.