Klasszikus

Négykezes: Szakcsi Lakatos és Vukán

2005.11.28. 00:00
Ajánlom
A hazai jazz két kiemelkedő zongoristája, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György december 2-án, pénteken este hét órai kezdettel négykezes koncerttel örvendezteti meg a műfaj kedvelőit a Thália Színházban.

Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György neve felbecsülhetetlen értékeket idéz a jazzkedvelő közönség számára. Szóló és kamarazenekari felállásban egyaránt sikeres produkciók egész sorát élvezhette a közönség előadásukban, mindkettejük nevéhez számtalan saját szerzemény, köztük színházi és filmzene is kapcsolódik.

Ez a négykezes koncert nem újdonság, hiszen a két nagyszerű zenész néhány évvel ezelőtt bemutatta közös, kétzongorás, illetve négykezes programját, és előadásuk fergeteges sikert aratott.

A mostani koncert nemcsak a régi együttműködés felelevenítése - Szakcsi és Vukán közös játéka mindig az új és friss zenei ötletek egész tárházát kínálja a hallgatóság számára.

- Aki hallott bennünket együtt, azt mondta, hogy ilyen még nem volt, hogy két zongorista ennyire megértse egymást. Sok világnagyság zongorista játszik együtt, nagyon jók, de talán mégis rivalizálnak közben. Mi nem rivalizálunk. Nincsenek akadályok előttünk, egyszerűen leülünk és zongorázunk. Mi sem értjük, hogy működik ez - nyilatkozta korábban Vukán György.

A mai napig aktív fogorvosként is dolgozó Vukán György 64 éves. A – többek között – Erkel- és Emerton-díjas művész több mint negyven éve koncertezik. Eleinte főként klasszikus zenét játszott, az utóbbi időben főként a jazzhez kötődik - szólóban és trióban egyaránt szerepel. Magyarországon a több mint 140 filmzene fűződik a nevéhez, emellett operát és balettzenét is írt. Egész Európát körbekoncertezte, s nagy sikerrel lépett fel az Egyesült Államokban is. Megkapta a Magyar Köztársaság kiskeresztjét.

Szakcsi Lakatos Béla az ötvenes években Kovács Andor gitárművész zenekarában tűnt fel, a hatvanas évek közepén azonban már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, 1970-ben Pege Aladár kvartettjével pedig a Montreux-i Jazzfesztivál II. díját nyerte.

A legrangosabb fesztiválokon vett részt szerte a világon. Játszott többek között Bob Mintzerrel, George Jindával, John Patituccival, Jack De Johnette-tel, Carmen Jones-szal, Frank Zappával, Art Farmerrel, Victor Baileyvel és Zoller Attilával. Magyarországon a Rákfogó, majd a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A hetvenes évek elejétől 12 éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. Foglalkozott a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával, rockoperát, balettzenét írt. Művészi teljesítményét Liszt- és Kossuth-díjjal ismerték el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.