Klasszikus

Nehéz ünnep

2004.02.14. 00:00
Ajánlom
Különböző okokból gyűlhetett össze a közönség az Erkel Színházban. Például jótékony szándékkal, mert a bevétel az 1. Számú Gyermekklinikát segítette. Vagy újra hallani Giuseppe Giacominit, aki azért mégis a kor egyik legnagyobb tenorja, óriási, sötét hang, balszerencséből dolgozott viszonylagos árnyékban, mert pusztán a hangját tekintve bizonyosan alkalmasabb Otello volt, mint Domingo.

De hát vannak egyéb tényezők az operában, mint a hang, csak a legálisakat említve: megjelenés, színészi képesség, muzikalitás. Ezekben pedig Giacomini soha nem volt jelentékeny. Vörösesszőke, kopasz ember, erős szemüveggel, nyájas mosollyal. Nehéz róla elképzelni, hogy éppen őrjöngve dúl, és a feleségét fojtogatja, mindannyiunk épülésére. Elképzelhető még az is, hogy valaki a szórólapnak dőlt be, a beígért világsztárokat várta, de hát azt várhatta, Giacomini egyedül volt.

A legtöbben azért Sümegi Eszternek akartunk örülni, hiszen megjelent egy CD-je, és egyáltalán, több mint tíz év telt el azóta, hogy megnyerte Philadelphiában a Pavarotti-versenyt, vége a pálya első szakaszának, nem fiatal tehetség többé, hanem kész énekesnő. Ami azt illeti, Sümegi Eszterben tellett a legzavartalanabb öröme az estén a közönségnek. Szép hangon, tisztán, több stílusban is biztosan énekelt. Az én ízlésemnek egy kissé unalmasan, van valami furcsa régiesség, zártság az éneklésében vagy inkább a színpadi-pódiumi jelenségben, de hát attól ő még vitán felül jó szoprán, jelenleg a színház oszlopa, aki bizonyos szint alá soha nem megy. Minden okunk megvan az ünneplésre.

Csak persze ünnepelni nem tudunk. Hosszú vagy hosszúnak tűnő beszédek után hamar kiderül, hogy a műsor első fele elég szerencsétlen szerkesztésű. Chopin zenekaron, ez a nyitószám, tehát máris ábrándozunk, pedig még nagyon nincs rá okunk. Viszont nem kezdődik el a koncert. És nem is folytatódik, mert a Tosca kettőse következik, de Giacomini szokása szerint igen passzív a színpadon, jön, grimaszol, légutat tisztít, aztán kiengedi a hangját. Nem pont azt a hangot, amire emlékezni lehet, de azért nem rossz ez sem. Meg persze a kor. Aztán az a gyanús köhintés a kettős alatt.

Biztosan csak az este végére derül ki, hogy Giuseppe Giacomini mennyire beteg. A ráadásként adott Aida-jelenet alatt csúnyán gikszerezik, de nem is ez az érdekes, hanem amilyen fegyelmezetten végigmegy így is a szólamán, és amilyen diadalmas záróhanggal búcsúzik el a pesti közönségtől. Ez az igazi világsztárság, hogy végig tud énekelni egy estét betegen, úgy, hogy azért mégis élmény, bár a Grál-elbeszélést olaszul adja elő, és néha elcsuklik a hangja.

Van egy harmadik énekes, Lukács László, akiről nem tudom, hogyan került ebbe a társaságba, de szerintem ő sem. Bariton, de kifejezetten rosszul énekel, fent elcsuklik, alul lefullad. Hangja van, meg olyan jószívű fiúnak látszik, örül a többiek sikerének, de azért ez így elég kevés. Még nagyobb csapás a karmester, Dénes István, aki muzsikusnak erőtlen, gyengekezű, szürke, humorforrásnak pedig siralmas, összetéveszti a tréfát az idétlenséggel, az utóbbiból viszont széles választékot kínál a közönségnek, amitől mindenki sokkolva van. Fárasztó ember. Az estét túléljük, Sümegi Eszter ennél azért többet érdemelne, de lesz még egyszer ünnep a világon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.