Klasszikus

Nekem mese

2005.02.18. 00:00
Ajánlom
Különleges táncszínházi produkcióra kerül sor február 25-én és 26-án a Millenáris Fogadóban. A Tóth Marianna által rendezett és koreografált Nekem mese című produkció a zene és a tánc egyedi kapcsolatát mutatja be.

„Célom a zene és a tánc kapcsolatának a megszokottól eltérő irányú használata. A darab alatt jelen idejű hangvezérlést használunk, tehát a zene az előadás alatt születik, előzetesen megtervezett koncepció alapján. Mozgásérzékelő szenzorokat használunk, amelyek egy táncos testén lesznek elhelyezve. Ezek paramétereit változtatva éri el a zenei szoftver kezelője, hogy megszülessék a muzsika a táncos mozdulatai által. Az érzékelő jelei rádióhullámon jutnak el a számítógépbe (nincsenek vezetékek), ezért van szükség egy adó-vevő megépítésére. Nem a zene inspirálja a mozgást, hanem fordítva; a táncos mozdulatai okoznak a zenében változásokat, illetve a mozdulatok komponálják magát a zenét. Ezáltal igazi összhang teremtődik vizuális és audiovizuális szinten. Minden mozdulat más jelentőséget és jelentést kap, mint amit általában megszoktunk. Nem válik öncélúvá a tánc, hanem harmóniában marad a mondanivalóval, s ezalatt a néző szeme elé tárul a zene születése is” – nyilatkozta a darabról Tóth Marianna.

A produkció előadói Halasi Márk, Kathi Sándor, Kertész Károly, Molnár Tibor, Nagy Csilla ésTóth Marianna lesznek. Jegyek elővételben 800, a program napján a helyszínen 900 Ft-ért vásárolhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.