Klasszikus

Nekünk elég?...

2007.01.11. 00:00
Ajánlom
Bach Ich habe genug (Nekem elég) című kantátája és Schubert Esz-dúr miséje szerepel a Magyar Rádió zenei együtteseinek Oratórium-bérletének műsorán csütörtökön a Zeneakadémián.

A hagyományosan népszerű bérletes sorozat második előadásán a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenyét Strausz Kálmán vezényli. Némileg változott a szereposztás, miután Fekete Attila megbetegedett: a tenor szólamot Mukk József énekli.

A két műről sok érdekes mondható el. A Mária tisztulásának ünnepére írt többi Bach-kantáta közül talán ennek a szövegét hatja át legerősebben a vágyakozó túlvilág-misztika. A világ e műben a nyomorúságok hona, amelyhez semmi sem köti a keresztyént. Bach 1727. február 2-ára komponálta a kantátát, majd a későbbi évek folyamán többször is felújította. A mű nagy népszerűségére vall, hogy annak egyes részei Anna Magdalena Bach 1725-ben elkezdett Klavierbüchleinjében is megtalálhatók - utóbb kerültek bemásolásra belőle részletek.

Ami Schubert kevésbé ismert egyházi műveit illeti, összesen hat misét, egy monumentális Stabat Matert, valamint egy izgalmasan érdekes oratóriumtöredéket (Lazarus) írt és persze szárnos kisebb egyházi művet. Míg korai miséi (G-dúr, B-dúr) a mozarti rövid misék típusába tartoznak, két nagyszabású miséje, az Asz-dúr és a most bemutatásra kerülő Esz-dúr új utakat mutat. Schubert ezekben egyszerűen, tömören és a színpadiasságtól tartózkodva komponált. Az Esz-dúr mise Schubert halálának évében, 1828-ban készült. A csúcs természetesen a VI. tétel, az Agnus Dei. Talán a legdrámaibb és a zenei kidolgozás szempontjából is legtökéletesebb tétele a műnek, amelynek végén a Dona nobis pacem a megbékélés, a békevágy nyugodt-boldog hangját üti meg.

(2007. január 11. csütörtök 19:30 Zeneakadémia - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának hangversenye; km.:
Fodor Beatrix, Németh Judit, Mukk József, Megyesi Zoltán, Kovács István (ének); vez.: Strausz Kálmán, Oratórium-bérlet V/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.