Klasszikus

Nem a díjak, a nézők érdekelnek

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legismertebb filmzene-szerzője, Ennio Morricone ismét Magyarországon szerepel, április 25-én a Budapest Sportarénában saját szerzeményeit vezényli a Győri Szimfonikusoknak. Morricone hétfőn érkezett Magyarországra és délután sajtótájékoztatón válaszolt az újságíróknak

- Melyik műveiből állította össze a műsorát?

- A válasz előtt azt el szeretnémmondani, hogy amikor korábban Magyarországon jártam arról is beszéltem, remélem Magyarország hamarosan az Európai Unió tagja lesz. Most néhány nap múlva valóra válik ez és örülök, hogy a mostani koncertem egybeesik ezzel. Úgy látom a dolgok önöknél úgy történnek ahogy kell. Most csak filmzenéket hallhatnak. Népszerű darabokat választottam, amelyeket remélem mindenki ismer a filmekből.

- Úgy hangzanak majd el a dalok, ahogy a moziban hallani, vagy változtatott rajtuk?

- Csak két műnél kellett változtatni. A Misszió zenéjét úgy vettük fel, hogy az oboa részt a stúdióban fel tudtuk hangosítani. Élő koncerten ez nem lehetséges, ezért az oboát kürttel helyettesítjük. A Jó, a Rossz és a Csúfban pedig az első részben sakálüvöltést hallani. Ezt két ember "üvöltötte" fel a lemezre, de egy koncerten nevetséges lenne két üvöltő ember, ezért ez is kimarad. A változtatásokkal kapcsolatban egy érdekességet mondok el. A Vörös Szonja című olasz-orosz kooprodukciós filmben morzejelekre épül a zene jelentős része. Az oroszok arra kértek, hogy tegyek bele egy balalajkás részt, akkor jobb lenne. Nos az lett a vége, hogy az Oroszországban játszott kopiákban benne van a balalajkás zene, a világ többi mozijában viszont az eredeti megy. A koncerten természetesen hallható lesz a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében, a Munkásosztály a paradicsomba megy, az Egy maréknyi dollár és a Volt egyszer egy vadnyugat filmzenéje is.

- Ön lesz a zeneszerzője Kertész Imre Sorstalanság című filmjének. Hogyan áll a komponálással?

- Remélem a film nagyon jó lesz, a sajtótájékoztató után megyek és egy órát megnézek belőle. Már megmutattam a témákat Koltai Lajos rendezőnek, de még nem választotta ki, melyiket kell majd elkészítenem. Mivel a rendező még nem döntött, ezért a mostani koncertemen sem játszom belőle. Mindenesetre a film zenéjét Magyarországon, magyar zenekarral vesszük majd fel.

- Többször is jelölték Oscar-díjra, de egyszer sem kapta meg. Ezt hogyan fogadta?

- Soha nem foglalkoztatott, hogy miért nem kaptam még Oscar-díjat filmzenéimre. Sokkal fontosabb számomra, hogy a tizenhat zeneszerzőből álló jelölő bizottság hatszor is döntőbe juttatott. A döntősök közötti választás már olyan mint a lottó, szerencse is kell hozzá. Mindenestre ha engem választanak örömmel átvettem volna. A legfontosabb számomra, hogy mennyien nézik meg a filmemet.

- Amikor két éve itt járt azt nyilatkozta, szeretne sakkozni Lékó Péterrel. Ez akkor összejött.

- Talán jobb lett volna, ha nem. Mert Péter három lépésben megvert. Én nagyon szeretek sakkozni, ő nagyon tud. Korábban azt is nyilatkoztam, szívesen játszanék Pélgár Judittal is. Akkor ő nem ért rá, de a napokban értesített, hogy május negyedikén Rómában lesz és örömmel megmérkőzne velem. Sajnos nagyon meg fog verni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.