Klasszikus

Nem a díjak, a nézők érdekelnek

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legismertebb filmzene-szerzője, Ennio Morricone ismét Magyarországon szerepel, április 25-én a Budapest Sportarénában saját szerzeményeit vezényli a Győri Szimfonikusoknak. Morricone hétfőn érkezett Magyarországra és délután sajtótájékoztatón válaszolt az újságíróknak

- Melyik műveiből állította össze a műsorát?

- A válasz előtt azt el szeretnémmondani, hogy amikor korábban Magyarországon jártam arról is beszéltem, remélem Magyarország hamarosan az Európai Unió tagja lesz. Most néhány nap múlva valóra válik ez és örülök, hogy a mostani koncertem egybeesik ezzel. Úgy látom a dolgok önöknél úgy történnek ahogy kell. Most csak filmzenéket hallhatnak. Népszerű darabokat választottam, amelyeket remélem mindenki ismer a filmekből.

- Úgy hangzanak majd el a dalok, ahogy a moziban hallani, vagy változtatott rajtuk?

- Csak két műnél kellett változtatni. A Misszió zenéjét úgy vettük fel, hogy az oboa részt a stúdióban fel tudtuk hangosítani. Élő koncerten ez nem lehetséges, ezért az oboát kürttel helyettesítjük. A Jó, a Rossz és a Csúfban pedig az első részben sakálüvöltést hallani. Ezt két ember "üvöltötte" fel a lemezre, de egy koncerten nevetséges lenne két üvöltő ember, ezért ez is kimarad. A változtatásokkal kapcsolatban egy érdekességet mondok el. A Vörös Szonja című olasz-orosz kooprodukciós filmben morzejelekre épül a zene jelentős része. Az oroszok arra kértek, hogy tegyek bele egy balalajkás részt, akkor jobb lenne. Nos az lett a vége, hogy az Oroszországban játszott kopiákban benne van a balalajkás zene, a világ többi mozijában viszont az eredeti megy. A koncerten természetesen hallható lesz a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében, a Munkásosztály a paradicsomba megy, az Egy maréknyi dollár és a Volt egyszer egy vadnyugat filmzenéje is.

- Ön lesz a zeneszerzője Kertész Imre Sorstalanság című filmjének. Hogyan áll a komponálással?

- Remélem a film nagyon jó lesz, a sajtótájékoztató után megyek és egy órát megnézek belőle. Már megmutattam a témákat Koltai Lajos rendezőnek, de még nem választotta ki, melyiket kell majd elkészítenem. Mivel a rendező még nem döntött, ezért a mostani koncertemen sem játszom belőle. Mindenesetre a film zenéjét Magyarországon, magyar zenekarral vesszük majd fel.

- Többször is jelölték Oscar-díjra, de egyszer sem kapta meg. Ezt hogyan fogadta?

- Soha nem foglalkoztatott, hogy miért nem kaptam még Oscar-díjat filmzenéimre. Sokkal fontosabb számomra, hogy a tizenhat zeneszerzőből álló jelölő bizottság hatszor is döntőbe juttatott. A döntősök közötti választás már olyan mint a lottó, szerencse is kell hozzá. Mindenestre ha engem választanak örömmel átvettem volna. A legfontosabb számomra, hogy mennyien nézik meg a filmemet.

- Amikor két éve itt járt azt nyilatkozta, szeretne sakkozni Lékó Péterrel. Ez akkor összejött.

- Talán jobb lett volna, ha nem. Mert Péter három lépésben megvert. Én nagyon szeretek sakkozni, ő nagyon tud. Korábban azt is nyilatkoztam, szívesen játszanék Pélgár Judittal is. Akkor ő nem ért rá, de a napokban értesített, hogy május negyedikén Rómában lesz és örömmel megmérkőzne velem. Sajnos nagyon meg fog verni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.