Klasszikus

Nem csak a folklór virágzik a határon túl

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
Kiszámítható finanszírozást szeretne a Vendégségben Budapesten című programsorozatot csaknam egy évtizede szervező Égtájak rendezvényszervező iroda. Goldschmied József programigazgató szerint ellenkező esetben veszélybe kerül a több tízezer embert megmozgató ifjúsági, színházi és összművészeti fesztiválsorozat léte, mely a határon túli magyar művészet egyik fő hazai bemutatkozási lehetősége.

A kulturális tárcához tartozó háromfős Égtájak rendezvényszervező iroda majd tíz éve küzd azért, hogy a határon túli magyar színházak, illetve más művészeti csoportok bemutatkozhassanak Budapesten. Az évek során mind a 16 határon túli társulat vendégszerepelt a fővárosban, több tíz ezer színházszerető ember örömére. Goldschmied József programigazgató azonban nem csak erre, hanem az 1996 óta megrendezett határon túli magyar fiatalok találkozóinak létrehozására büszke. A rendezvény keretében nem csupán a környező országokból érkező tizenéves fiatalok hozzák el Magyarországra kultúrájukat, hanem a tíz napos közösségi együttlét keretében lehetőségük nyílik megismerni egymás szellemi hátterét, gondolkozásmódját is, és nem utolsósorban az anyaországot, különösen Budapestet. "Programjaink nem csupán a népművészetre korlátozódnak, le kell számolni azzal az előítélettel, hogy a határokon túl csupán a folklór virágzik. Egy évtized alatt, azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy számos területen - színházművészet, komolyzene és dzsessz - európai színvonalú alkotások születnek." Az idén nyáron lezajlott Vendégségben Budapesten programsorozat a Balassi-emlékév köré rendeződött, hagyománnyá vált ugyanis, hogy egy-egy évforduló, ünnep áll a gyújtópontban. Emellett mindig valamely tájegység kultúrája is kitüntetett szerepet kap, idén Horvátországon volt a sor.

A színházi társulatok bemutatkozása és az ifjúsági találkozó mellett tavaly összművészeti kulturális fesztivállal bővült az Égtájak palettája, melyen egy-egy határon túli régió mutatkozhat be professzionális és ifjúsági együttesek révén. A programigazgató tervei között szerepel, hogy a színházi társulatok a jövőben vidéki helyszíneken is megjelenjenek. "A budapesti színházi vendégjátékokkal párhuzamosan - viszonylag csekély összegből - meg lehetne szervezni a vidéki bemutatkozást - véli a programigazgató - csakhogy a sikerek ellenére szűkül a programok költségvetése." Szintén a jövőbeli tervek között szerepel anyaországi produkciók eljuttatása a határon túli területekre, hiszen az ott élő közel hárommillió ember igényli ezt. Az Égtájak rendezvényiroda formálisan a Hungarofest Kht-n belül működik, de a három fős stáb fizetésében és az iroda fenntartásában ki is merül a támogatás. A programok megvalósításához szükséges forrásokra minden évben pályázni kell. "Bár működésünk folyamatos, költségvetésünk alig tervezhető, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy megkapjuk-e a pályázati forrásokat. Ha meg is kapjuk, gyakran nem időarányosan folynak be a szükséges összegek. Ez az ideiglenesség elfogadható volt a kezdetekben, de mára már egyre kevésbé vállalható." Több érintett tárca - kulturális, oktatási, külügy, gazdasági - illetve a Főváros és a Határon Túli Magyarok Hivatalának összefogásával elő lehetne teremteni a száz milliós költségvetés felét, a fennmaradót pedig pályázatok, szponzorok segítségével - véli a programigazgató.

Az állandó bizonytalanság ellenére mégis évről-évre további elemekkel bővül a kínálat, 2004-ben határon túli településeken is szervez fesztiválokat az iroda. Nagy sikerrel zárult nemrégiben a romániai Szárhegyen a reneszánsz Lázár-kastélyban, Balánbányán és Szamosújváron, valamint a kárpátaljai Eszenyben rendezett fesztivál, decemberben kerül sor hasonlóra Zentán. Goldschmied József szerint nem szabad zárványként kezelni a határon túli művészetet, hanem törekedni kell arra, hogy a különböző régiók és az anyaország, illetve régiók és régiók között kölcsönös kulturális kapcsolat épüljön ki.

Soóky Éva 8 éve, a Bárka Énekegyüttes résztvevőjeként került kapcsolatba a Határon túli magyar fiatalok találkozójával, azóta az Égtájak szervező iroda felvidéki programszervezője lett. Elmondta minden évben 90-100 fiatal érkezik Budapestre Szlovákiából. A meghívandó közösségek kiválasztásában a minőség a legfontosabb, de figyelembe veszik az egyes térségek veszélyeztetettségét is.

A Vendégségben Budapesten rendezvénysorozattal a fővárosi önkormányzat és a kulturális minisztérium azt mutatta meg, hogy a határon túli kultúra bemutatását nem kötelező feladatként vagy kuriózumként kezeli. A határon túli művészek számára az jelentette a legnagyobb elismerést, hogy piaci alapon is megmérettethették magukat a budapesti közönség előtt - véli a Zentai Közművelődési Központ igazgatója, Hajnal Jenő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.