Klasszikus

Nem csak a folklór virágzik a határon túl

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
Kiszámítható finanszírozást szeretne a Vendégségben Budapesten című programsorozatot csaknam egy évtizede szervező Égtájak rendezvényszervező iroda. Goldschmied József programigazgató szerint ellenkező esetben veszélybe kerül a több tízezer embert megmozgató ifjúsági, színházi és összművészeti fesztiválsorozat léte, mely a határon túli magyar művészet egyik fő hazai bemutatkozási lehetősége.

A kulturális tárcához tartozó háromfős Égtájak rendezvényszervező iroda majd tíz éve küzd azért, hogy a határon túli magyar színházak, illetve más művészeti csoportok bemutatkozhassanak Budapesten. Az évek során mind a 16 határon túli társulat vendégszerepelt a fővárosban, több tíz ezer színházszerető ember örömére. Goldschmied József programigazgató azonban nem csak erre, hanem az 1996 óta megrendezett határon túli magyar fiatalok találkozóinak létrehozására büszke. A rendezvény keretében nem csupán a környező országokból érkező tizenéves fiatalok hozzák el Magyarországra kultúrájukat, hanem a tíz napos közösségi együttlét keretében lehetőségük nyílik megismerni egymás szellemi hátterét, gondolkozásmódját is, és nem utolsósorban az anyaországot, különösen Budapestet. "Programjaink nem csupán a népművészetre korlátozódnak, le kell számolni azzal az előítélettel, hogy a határokon túl csupán a folklór virágzik. Egy évtized alatt, azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy számos területen - színházművészet, komolyzene és dzsessz - európai színvonalú alkotások születnek." Az idén nyáron lezajlott Vendégségben Budapesten programsorozat a Balassi-emlékév köré rendeződött, hagyománnyá vált ugyanis, hogy egy-egy évforduló, ünnep áll a gyújtópontban. Emellett mindig valamely tájegység kultúrája is kitüntetett szerepet kap, idén Horvátországon volt a sor.

A színházi társulatok bemutatkozása és az ifjúsági találkozó mellett tavaly összművészeti kulturális fesztivállal bővült az Égtájak palettája, melyen egy-egy határon túli régió mutatkozhat be professzionális és ifjúsági együttesek révén. A programigazgató tervei között szerepel, hogy a színházi társulatok a jövőben vidéki helyszíneken is megjelenjenek. "A budapesti színházi vendégjátékokkal párhuzamosan - viszonylag csekély összegből - meg lehetne szervezni a vidéki bemutatkozást - véli a programigazgató - csakhogy a sikerek ellenére szűkül a programok költségvetése." Szintén a jövőbeli tervek között szerepel anyaországi produkciók eljuttatása a határon túli területekre, hiszen az ott élő közel hárommillió ember igényli ezt. Az Égtájak rendezvényiroda formálisan a Hungarofest Kht-n belül működik, de a három fős stáb fizetésében és az iroda fenntartásában ki is merül a támogatás. A programok megvalósításához szükséges forrásokra minden évben pályázni kell. "Bár működésünk folyamatos, költségvetésünk alig tervezhető, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy megkapjuk-e a pályázati forrásokat. Ha meg is kapjuk, gyakran nem időarányosan folynak be a szükséges összegek. Ez az ideiglenesség elfogadható volt a kezdetekben, de mára már egyre kevésbé vállalható." Több érintett tárca - kulturális, oktatási, külügy, gazdasági - illetve a Főváros és a Határon Túli Magyarok Hivatalának összefogásával elő lehetne teremteni a száz milliós költségvetés felét, a fennmaradót pedig pályázatok, szponzorok segítségével - véli a programigazgató.

Az állandó bizonytalanság ellenére mégis évről-évre további elemekkel bővül a kínálat, 2004-ben határon túli településeken is szervez fesztiválokat az iroda. Nagy sikerrel zárult nemrégiben a romániai Szárhegyen a reneszánsz Lázár-kastélyban, Balánbányán és Szamosújváron, valamint a kárpátaljai Eszenyben rendezett fesztivál, decemberben kerül sor hasonlóra Zentán. Goldschmied József szerint nem szabad zárványként kezelni a határon túli művészetet, hanem törekedni kell arra, hogy a különböző régiók és az anyaország, illetve régiók és régiók között kölcsönös kulturális kapcsolat épüljön ki.

Soóky Éva 8 éve, a Bárka Énekegyüttes résztvevőjeként került kapcsolatba a Határon túli magyar fiatalok találkozójával, azóta az Égtájak szervező iroda felvidéki programszervezője lett. Elmondta minden évben 90-100 fiatal érkezik Budapestre Szlovákiából. A meghívandó közösségek kiválasztásában a minőség a legfontosabb, de figyelembe veszik az egyes térségek veszélyeztetettségét is.

A Vendégségben Budapesten rendezvénysorozattal a fővárosi önkormányzat és a kulturális minisztérium azt mutatta meg, hogy a határon túli kultúra bemutatását nem kötelező feladatként vagy kuriózumként kezeli. A határon túli művészek számára az jelentette a legnagyobb elismerést, hogy piaci alapon is megmérettethették magukat a budapesti közönség előtt - véli a Zentai Közművelődési Központ igazgatója, Hajnal Jenő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.